woensdag 23 april 2014

Weerweetje

23 april 2014 - Sint Joris.
Ik heb onderstaande iets verkort gepresenteerd wegens timing  maar hier is de volledige tekst:
...en we hebben een legendarische heilige vandaag, Sint Joris, van de legende van Sint Joris en de draak!
Wie hij nou écht was, daarover is weinig bekend, waarschijnlijk was hij een hoge Romeinse officier die onder keizer Diocletianus begin 4e eeuw werd vermoord tijdens de christenvervolgingen.
Een aantal eeuwen later vereerde men hem als ridderlijk figuur die streed voor het christendom. In 1222 werd Joris als George patroonheilige van Engeland. De legende met de draak gaat kort door de bocht als volgt: een draak tiranisseerde het land en hield zich alleen rustig als men dagelijks twee schapen voor hem offerde. Toen de schapen op waren eiste hij mensenoffers, om te beginnen de dochter van de koning. Sint Joris beloofde de koning de draak te doden als zijn onderdanen zich lieten dopen. De koning beloofde dat. Sint Joris doodde de draak en diezelfde dag lieten 15.000 mensen zich dopen.
Het doden van een draak of monster komt vaker voor in heiligenverhalen, dit is een oud-christelijke variatie op zeer oude heidense verhalen en symboliseert de overwinning op de duivel.
Sint Joris is een zeer oude en belangrijke heilige, tevens één van de 14 heilige helpers in nood. Hij wordt voor veel zaken aangeroepen, is zoals ik al zei de patroon van Engeland, ruiters en militairen, maar ook van andere landen, Georgië is zelfs naar hem genoemd. Ook is hij schutspatroon van de scouting, waar Sint Jorisdag elk jaar wordt gevierd, ook onder scouts die geen religie aanhangen.
En dan de weerspreuken. Waar het op gebaseerd is, is me niet geheel duidelijk, maar op Sint Joris zag men liever wind en regen dan mooi, zonnig weer.
'Sint Joris die de draak overwon, houdt meer van regen dan van zon.'
'St.Joris warm en schoon heeft ruw en nat tot loon.'
'Is het weer op St.Joris dol, dan kruipt de vos reeds uit zijn hol, maar is het schoon en zonder vlagen, hij schuilt nog veertien dagen.'
In België en Frankrijk zag men liever géén regen want dat was slecht voor de kersenbloesem:
Frankrijk: Pluie de Saint George: sur cent (100) cerises en reste quatorze (14).
Vlaamse variant: Is de regen op Sint Joris machtig, van 100 kersen vallen er tachtig.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten