dinsdag 29 april 2014

Mijn allerlaatste weerweetje

ST.CATHARINA VAN SIENA werd in de 14e eeuw in Italië geboren in een periode waarin het geloof en de kerk een flinke terugval beleefden. Catharina kreeg als kind een visioen van Christus en beloofde dat ze haar leven aan het geloof zou wijden. Haar ouders, die haar jong wilden uithuwelijken, vonden dat helemaal niets en ze had erg te lijden onder hun tirannie. Op haar 18e werd ze non en ze verpleegde zieken, maar kreeg ook steeds meer visioenen. Ook werd ze besmet door de pest, maar herstelde.
Haar invloed binnen de kerk groeide sterk en door haar macht werd daar de eenheid, die al een tijd zoek was, weer hersteld. Ze schreef ook boeken en gebeden en er is correspondentie bewaard gebleven met mensen binnen en buiten de kerk. Die brieven worden tegenwoordig beschouwd als klassieke literatuur.
Ze stierf op 33-jarige leeftijd en werd in de 15e eeuw heilig verklaard.
In de volksweerkunde is er op haar naamdag, vandaag dus, een spreuk die vooral wijst op de groeikracht in deze tijd van het jaar. Wie bomen en struiken heeft staan kan nu met een gerust hart constateren of het nu dood is of niet. Een boom of struik die nog kaal is en ook geen groeiende knoppen vertoont is dood en heeft dus ook geen goede wortels meer.
'Met Sinte Catharina heeft elk hout wortel'. Op Sinte Catharina kun je goed zien wat je maar beter kunt rooien omdat het toch niks meer wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten