woensdag 17 juni 2020

Coronajournaal 17 juni

Ik ben deze week voor het eerst weer in de trein geweest. Eigenlijk noodgedwongen, omdat het zorgvervoer nog steeds geen scootmobiels meeneemt en mijn afspraken net te ver waren om zelf heen en terug te rijden. Twee keer heen, twee keer terug gegaan en mijn conclusie is, dat het heel rustig was en allemaal relatief soepel ging. Wel allemaal een mondkapje voor, waarbij me duidelijk opviel dat niet iedereen (of eigenlijk maar weinig mensen) zich houden aan de adviezen van "hoe het moet". 


Iedereen houdt nu de adem in voor de "tweede golf", terwijl steeds meer landen de maatregelen versoepelen. In Brazilië woedt de eerste golf nog volop. En enkele dagen geleden werd gezegd dat dexamethason mogelijk het middel is bij ernstige verschijnselen.

In Nieuw-Zeeland dacht men dat men inmiddels drie weken coronavrij was, maar door een enorme blunder ging het mis. Twee Nieuw-Zeelandse coronapatiënten die uit Groot-Brittannië kwamen, zijn het halve land doorgereisd op weg naar een stervend familielid. Ze zaten in verplichte quarantaine na aankomst, maar mochten al na zes dagen per auto van Auckland naar Wellington (ruim 8 uur), zonder te stoppen of anderen te zien. Ze waren toen niet getest, maar inmiddels blijken ze wel besmet te zijn. 
Ze zijn met ruim driehonderd mensen in contact geweest, o.a. in het vliegtuig. 

In Beijing zit de schrik er goed in sinds er enkele dagen geleden een nieuwe uitbraak kwam op één van de markten. De stad was bijna twee maanden besmettingsvrij, maar de laatste paar dagen werden er 79 nieuwe besmettingen gemeld. Zo'n snelle stijging was er niet meer sinds februari. De haard, de Xinfadi markt, is meer dan twintig keer zo groot als de markt van Wuhan dat eerder haard was. Deze markt is zelfs de grootste van Azië: 160 voetbalvelden groot! Tachtig procent van alle groente en fruit van Beijing komt van Xinfadi.
De bron is nog onduidelijk, mogelijk is het meegebracht door geïmporteerde zal, het virus zou op een snijplank zijn ontdekt, maar het is net zo goed mogelijk dat het door mensen is verspreid.
De markt is gesloten en iedereen die er de afgelopen veertien dagen is geweest wordt opgespoord (en dat kunnen die Chinezen goed) en moet 14 dagen in thuisisolatie. De autoriteiten hebben mede door het screenen van social media tot nu toe zo'n 200.000 bezoekers getraceerd. Zij zullen, net als omwonenden en de tienduizend marktwerknemers, getest worden. Ook gaan ambtenaren van deur tot deur om te controleren of mensen op de markt zijn geweest of contact hebben gehad met bezoekers.
Verder zijn er 11 wooncomplexen en ook scholen en sportfaciliteiten opnieuw gesloten en in supermarkten en winkelcentra wordt de temperatuur van bezoekers gemeten.

Diverse Duitse slachthuizen zijn getroffen door uitbraken. Vandaag werd bekend dat bij Tönnies in Rheda-Wiedenbrück, 60 km ten oosten van Münster, een forse uitbraak is geconstateerd. Er zijn duizend tests gedaan, van 400 is de uitslag nog niet bekend, ruim 100 waren negatief en maar liefst 475 waren positief.
Vorige maand was er een uitbraak in een vleesfabriek in Coesfeld ten westen van Münster, sindsdien worden uit voorzorg een serie tests uitgevoerd in de slachterijen.

Rond Münster zijn veel vleesverwerkingsbedrijven en het district Gütersloh heeft het op één na hoogste besmettingspercentage in Duitsland. Bestuurder Adenauer wil geen algemene afsluiting, maar sluit wel kinderdagverblijven en scholen. Volgens hem ligt de stijging aan het openen van de Europese grenzen, de helft van de bijna 7000 Tönnies-medewerkers in Rheda-Wiedenbrück zijn Oosteuropeanen.

In Nederland zijn verschillende nertsenhouderijen geruimd na een vastgestelde besmetting, er is nu ook een besmetting geconstateerd op een nertsenfarm in Denemarken.

Een versoepelingsfeestje in Jacksonville (Florida) pakte voor zestien vrienden wel heel slecht uit. Na een bezoek aan een Ierse pub eerder deze maand zijn ze alle zestien positief getest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten