Maar er gebeurt meer. Black lives matter. De vlam is wereldwijd in de pan geslagen nadat George Floyd (46) uit Minnesota werd gearresteerd. De forse man groeide op in een Afro-Amerikaanse buurt in Texas (waar ook Beyonce vandaan kwam), aldus RTL Nieuws. Er was armoede, ongelijkheid, criminaliteit en bendevorming en ook Floyd hield zich daarmee bezig, tot hij in 2007 tot 5 jaar gevangenis werd veroordeeld. Hij besloot zijn leven te veranderen.
Omdat er in Houston geen werk was, verhuisde hij naar Minnesota. Hij werd vrachtwagenchauffeur en beveiliger en werkte ook voor het Leger des Heils. Hij wist zijn roerige verleden van zich af te schudden en velen waren vol lof over deze "vriendelijke reus".
Door de coronacrisis raakte Floyd zijn werk als beveiliger in een restaurant kwijt. Op 25 mei werd de politie gebeld omdat Floyd sigaretten had willen afrekenen met vals geld. In een video is te zien hoe een (witte) agent hem minutenlang met een knie in de nek onder bedwang hield, terwijl Floyd stikte en "I can't breathe" zegt.
Hij sterft ter plekke.
De video is online te vinden.
Wereldwijd wordt met woede gereageerd. Er komen muurschilderingen, demonstraties, er worden t-shirts gedrukt. Ook in Nederland zijn demonstraties, waarbij de 1,5 meterregel niet altijd goed kan worden nageleefd. Burgemeester Femke Halsema, toch al de pispaal van rechts Nederland, komt zwaar onder vuur als ze tijdens een Amsterdams protest in beeld komt zonder mondkapje, maar met een button waar "1873" op staat. Een omstreden button, aldus Trouw.
Ze kreeg de button opgespeld voorafgaand aan de demonstratie. Elk jaar op 1 juni is er een bijeenkomst die de aanloop markeert naar de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij, dat was in 1863, maar in werkelijkheid moesten de slaven nog 10 jaar blijven doorwerken. De button staat voor de verborgen en vaak vergeten geschiedenis van de slavernij, aldus historica Annemarie de Wldt.
Nota bene: wijlen Eberhart van der Laan, de geliefde burgemeester die door Halsema werd opgevolgd na diens overlijden, droeg die button ook...!
De demonstratie op 1 juni op de Dam werd te groot, en vanwege de coronacrisis is het de vraag of het niet beter afgelast had kunnen worden.
Later was er een demonstratie in Rotterdam die uiteindelijk wel werd afgelast omdat er teveel mensen kwamen. Dit verliep, voor zover ik weet, vreedzaam.
Ook Rutte liet zich horen door te verklaren dat hij de afgelopen jaren anders is gaan denken over Zwarte Piet, een ander heet hangijzer in ons land. Hij was jarenlang uitgesproken tegenstander van aanpassing van het uiterlijk van Zwarte Piet, maar afgelopen week erkende hij dat "systematisch racisme" ook in Nederland een probleem is. Het is niet de taak van de overheid het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen, Rutte zegt dat de traditie al aan het veranderen is en verwacht dat over een aantal jaar de Pieten niet meer zwart zijn.
Ook elders in de wereld zijn er Black lives matter-demonstraties, zoals in Australië (waar aboriginals hetzelfde meemaken als de Afro-Americans in de VS en aandacht wordt gevraagd aan eenzelfde situatie als die van Floyd). Men draagt mondkapjes, maar de 1,5 meterregel kan niet meer worden gehandhaafd.
En ondertussen is er een president in de USA die zulke vreemde tweets met fakenieuws en agressie verspreidt dat Twitter heeft besloten in te grijpen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten