maandag 1 juni 2020

Met de Scootmobiel op Texel

Afgelopen weken waren er nogal warrige berichten over wel of geen fietsers en scootmobielen tijdens de piekuren in de centra van De Koog en Den Burg op Texel. Er was zelfs even sprake van een verbod. Uiteindelijk besloot een verslaggeefster van het Noordhollands Dagblad een scootmobiel te huren. Het hele stuk zal ik niet quoten, want het zit achter een abonneemuurtje, maar ik kan wel een klein verslagje geven.

Zaterdag voor Pinksteren (eergisteren) was dan uiteindelijk het advies van de gemeente dat mensen met een beperking die een scootmobiel of driewieler gebruiken, zoveel mogelijk buiten de piekuren te komen naar Den Burg en De Koog. journaliste Ingrid Spelt besluit een scootmobiel te huren en de zaterdag voor Pinksteren de centra te bezoeken. Voor bekenden die ze onderweg tegenkomt heeft ze al een reden: last van mijn knie. Maar niemand vraagt naar de reden voor die scootmobiel, ze wordt gewoon genegeerd, men praat voornamelijk tegen een vriendin die mee is voor de gezelligheid.

"Zo moet het ook met de besluitvorming rondom het in eerste instantie bedoelde verbod zijn gegaan. Een besluit gemaakt zonder de stem van een ervaringsdeskundige,"  realiseert Spelt zich. Inderdaad, en niet voor het eerst, maar goed, daar gaat het nu niet over.
 
Op deze zaterdag zal Spelt ervaren hoe het is om één van die twee miljoen mensen met een beperking te zijn.  Want ook het vermijden van het centrum tijdens piekuren is een beperking, bovenop de al bestaande coronabeperkingen. De één zal zeggen: dat maak  ik zelf wel uit (tot die groep zal ik mijzelf ook rekenen), de ander luistert en weer een ander kan angst merken door het advies.

Spelt leest drie keer het besluit van 18 mei (inmiddels 2x aangepast) door: "'Vanaf Hemelsvaartdag fietsverbod in winkelstraten De Koog en Den Burg', doorklikken, klik op 'Bekijk veelgestelde vragen over het fietsverbod', en daar staat-ie  tussen."

Er wordt nergens gesproken over ouders met  kinderwagens  met of zonder extra kinderen aan de hand, of baasjes met honden, mensen die minstens zoveel, nee, eigenlijk veel meer ruimte innemen in deze anderhalvemetersamenleving dan Spelt in haar gehuurde scootmobiel.

Is men bang dat die scootmobielers door het drukke centrum zullen jakkeren? Nee, een scootmobiel kan moeiteloos het wandelend publiek volgen (weet ik uit ervaring). Of in de file staan met van die witte strepen die anderhalve meter aangeven. Even stilstaan is onherroepelijk file. 

Een winkelrondje Den Burg levert acht rijdende fietsers op, twaalf fietsers met de fiets aan de hand, negentien hondenbaasjes met één of twee honden en zestien stellen of gezinnen met fietskar of  kinderwagen inclusief kroost. En dan vijf scootmobielers.inclusief Spelt.
Idem dito in De Koog:

Spelt pleit ervoor dat mensen met een beperking  zelf moeten beslissen of ze tijdens de piekuren gaan winkelen, zeker nu de maatregelen wat losser worden. En anders ook andere "ruimtevreters"  in het advies betrekken, zoals ouders met kinderwagens en/of meerdere kinderen en hondenbaasjes. Dat is toch gelijkwaardiger?

Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink noemt het advies van Texel "één uit de prehistorie". Hij gaat uit van het gunstigste geval dat het advies goed bedoeld is, maar dat goede bedoelingen vaak uitmonden in betutteling. Hij zegt hier verder over:
"Vroeger werden mensen met een handicap ver weggestopt. De samenleving vond dat normaal. Tegenwoordig tel je mee, heb je een stem en maak je actief deel uit van onze maatschappij. Betrek mensen met een beperking in het anderhalvemeter-overleg. Zie deze groep niet als zorgdragers, maar als medeburgers die bovendien zelf heel goed verantwoordelijke keuzes kunnen maken. Ook of ze wel of niet tijdens de spitsuren gaan winkelen.
Samen kun je veel bereiken. Ik heb nu bijvoorbeeld overleg met pretparken en dierentuinen over uitjes voor mensen met een beperking, met als leidraad het Veilig Samen Uit Protocol. Mensen uit één huishouden zijn welkom in parken. Iemand met een beperking komt vaak met een begeleider, en die valt niet altijd onder zijn of haar huishouden. Dat kan iemand van een zorginstelling zijn of een vaste vrijwilliger.
Dit euvel in het protocol hopen we zo snel mogelijk op te lossen. Dit soort uitjes voor mensen met een beperking zijn ook heel goed op Texel te organiseren. Voor de eigen inwoners en toeristen. Texel is een prachtig eiland."
Gerard Kruithof, woordvoerder van de Stichting  Integratie Gehandicapten Texel (SIGT) was stomverbaasd toen hij hoorde over het verbod voor scootmobielen, boosters of rollators tussen tien en vijf. Hij stuurde meteen een mail en binnen enkele uren was het veranderd in een advies.
SIGT is nooit uitgenodigd om deel te nemen in het overleg m.b.t. de anderhalvemetersamenleving. hij is blij datt het verbod werd omgezet in een advies, maar dan nog vindt hij dat groepen uitgesloten worden. "Zie jij nog andere doelgroepen in het bericht staan?"
Wat hij tijdens een overleg zou aankaarten is o.a. van die vakkenvullershesjes aan de rolstoel hangen met "Houdt 1,5 meter afstand". Normaal gesproken zijn mensen behulpzaam naar mensen in een rolstoel, maar het is nu goed als zij er extra op geattendeerd worden ook bij mensen met een beperking afstand te houden.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten