zaterdag 6 juni 2020

Zorgvervoer gaat weer rijden... Behalve als je een scootmobiel hebt!

Onderstaand bericht uit de Stentor geldt vanaf 8 juni helaas voor heel Nederland:

Ouderen en mensen met een lichamelijke beperking die afhankelijk zijn van een scootmobiel, kunnen vanaf aankomende maandag niet meer mee met de regiotaxi’s van de Valleihopper.

Dat staat in de nieuwe coronamaatregelen van de regio-taxivervoerder, die rijdt in onder meer Nijkerk, Barneveld, Scherpenzeel en Renswoude. Mensen met een scootmobiel mogen niet meer mee omdat er te veel contactmomenten zouden zijn tussen chauffeur, reiziger en scootmobiel. Eigenaren van een rolstoel of rollator kunnen nog wel gebruikmaken van de Valleihopper.

Daarnaast moeten reizigers vanaf maandag verplicht een mondkapje bij zich hebben. Als de afstand tussen de chauffeur en de reiziger meer dan 1,5 meter is, is het dragen van een mondkapje niet verplicht. Als deze minimale afstand niet mogelijk is, dan moeten beiden een mondkapje dragen. Reizigers moeten zelf een mondkapje aanschaffen.

In een gewone taxi mogen, de chauffeur niet meegeteld, maximaal twee passagiers worden vervoerd, in een taxibus maximaal vier passagiers. Voor reizigers tot en met 18 jaar en reizigers uit hetzelfde huishouden is er geen maximumaantal reizigers per voertuig.

De chauffeur mag een reiziger weigeren als hij merkt dat diegene coronaklachten heeft. Betalen kan alleen via automatische incasso en pin.


Iederin meldt de maatregelen beschreven in de protocollen, voor wie gebruik wil gaan maken van zorgvervoer:
  • Iedereen zonder klachten kan vervoerd worden en de chauffeur kan handelingen, zoals het vastdoen van de gordel, op de reguliere manier uitvoeren.
  • Bij het vervoer wordt zoveel mogelijk een vaste samenstelling gehanteerd. Waar de afstand tussen iedereen in het voertuig minimaal 1,5 meter is, zijn geen aanvullende maatregelen nodig.
  • Als het niet mogelijk is om 1,5 meter aan te houden, gebruikt de chauffeur een chirurgisch mondkapje en de reiziger een niet-medisch mondkapje.
  • Het vervoer van volwassenen is gemaximeerd op 2 reizigers in een auto en 4 in een bus. Voor reizigers onder de 18 geldt geen maximum per voertuig.
  • Wanneer een reiziger vanwege een beperking geen mondkapje kan dragen of niet met andere reizigers vervoerd kan worden, biedt het protocol ruimte voor maatwerk, zoals bijvoorbeeld solovervoer. Bij het vervoer naar dagbesteding is het gebruik van een mondkapje voor de reiziger vrijwillig.
Wat er echter niet in staat, is dat scootmobielen niet mee mogen. Dat vind je wel in het protocol waar Iederin (PDF) naar verwijst:

Scootmobielen kunnen niet mee in het vervoer. Hiermee wordt voorkomen dat er teveel contactmomenten zijn tussen chauffeur en de reiziger en tussen de chauffeur en de scootmobiel.

Nou zou ik wel eens willen weten waarom er bij scootmobiels dusdanig sprake is van "teveel contactmomenten" dat ze moeten worden uitgesloten, en bij andere mensen met een beperking niet! Scootmobielers zijn over het algemeen in staat relatief zelfstandig hun scootmobiel de taxi in te rijden, uit te stappen, plaats te nemen in de taxistoel en hun gordel om te doen! Het contactmoment kan worden beperkt met het vastzetten van de scootmobiel terwijl de scootmobieler zelfstandig in de taxistoel kan gaan zitten.

Iederin: "Ieder(in)is blij dat er duidelijkheid is gekomen vanuit het RIVM en de sector over hoe het vervoer weer zo goed en verantwoord mogelijk op kan starten. Natuurlijk houden wij vinger aan de pols of het protocol ook het gewenste effect heeft. Wij zullen met name in de gaten houden of reizigers die geen mondkapje kunnen dragen door hun beperking het maatwerk krijgen waar ze recht op hebben. De protocollen kunnen worden aangepast als ervaringen in de praktijk er op wijzen dat iets niet werkt of anders moet. Of wanneer besluiten vanuit de Rijksoverheid iets anders vragen.

Mocht u dus toch in de knel komen met uw vervoer, meld dit dan bij ons meldpunt zodat wij deze signalen mee kunnen nemen. Het meldpunt kunt u bereiken via 085-4007022 of meldpunt@iederin.nl"

Dat heb ik inmiddels gedaan, en ik hoop dat u dit ook wil doen, want het uitsluiten van scootmobiels op basis van teveel contactmomenten is onbegrijpelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten