zaterdag 27 juni 2020

Nieuwe maatregelen per 1 juli

Per 1 juli worden diverse maatregelen versoepeld. De anderhalvemetersamenleving blijft echter bestaan, tot verontwaardiging van steeds meer mensen, die het maar onzin vinden of fysieke aanraking missen. Afgelopen week hadden we voor het eerst een dag geen coronadoden, en ik merk echt om me heen dat mensen denken dat het virus overwonnen is. Alsof het een wezentje met bewustzijn is dat in een hoekje zijn wonden likt en zijn verlies accepteert.

Er is sowieso veel opstand momenteel. De Black Lives Matter-beweging krijgt heel veel aandacht (niet ten onrechte), maar ook protesten van bijvoorbeeld Viruswaanzin, een organisatie waar ik gemengde gevoelens bij heb, mensen die de anderhalvemetermaatregel en mondkapjes maar overdreven vinden.

Een greep uit de nieuwe regels:
  • Per 1 juli is er geen maximum meer aan het aantal mensen in woningen, mits de anderhalvemeterregel wordt nageleefd. Bij overlast of gevaar voor de publieke gezondheid kan er gehandhaafd worden.
  • In binnenruimtes zoals restaurants, bij bruiloften en zo heeft iedereen een vaste zitplaats. Zonder reservering mogen er max 1000 mensen komen. In grotere ruimtes mogen er meer mensen komen, mits gereserveerd en met inachtneming van diverse regels.
  • Discoteken, nachtclubs en zo blijven voorlopig gesloten.
  • In winkels en musea geldt geen maximum, maar er moet wel worden opgelet dat het niet te druk wordt.
  • De lucht moet vaak ververst kunnen worden. Ventilatoren voor persoonlijk gebruik is oké, voor gemeenschappelijke ruimtes wordt het afgeraden. Als het niet anders kan, moet de luchtstroom niet direct van de ene naar de andere persoon gaan.
  • Op buitenterrassen mogen "kuchschermen" geplaatst worden als anderhalve meter lastig is.
  • Evenementen kunnen weer, maar de lokale autoriteiten bepalen of het ook echt aan diverse voorwaarden voldoet. Omdat de procedure voor het aanvragen van een vergunning even kan duren, zal het dus ook even duren voor de eerste evenementen plaats kunnen vinden.
  • Opmerkelijk is dat schreeuwen en zingen met klem wordt ontraden, omdat dat meer risico heeft. Voetbalwedstrijden zijn binnenkort weer mogelijk onder bepaalde omstandigheden, maar dan zonder te zingen en te schreeuwen. Ook bij bijvoorbeeld concerten en kerkuitvoeringen is meezingen verboden.
  • Sekswerkers mogen per 1 juli ook weer hun beroep uitoefenen (zonder kuchschermen of anderhalve meter afstand...).
  • Het OV hoeft niet meer alleen gebruikt te worden voor noodzakelijke reizen. Het is wel belangrijk de spits en drukte te vermijden en mondkapjes blijven verplicht voor mensen van 13 jaar en ouder.
  • Over het meenemen van scootmobiels door het zorgvervoer is helaas nog niets gezegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten