woensdag 30 september 2020

Corona en wielrennen...

 Vandaag de Waalse Pijl (gewonnen door Hirschi). Momenteel ook de Binckbank Tour, maar de Nederlandse ritten zijn geschrapt.

Vandaag zou er een tijdrit in Vlissingen zijn, overmorgen een heuveletappe met Sittard-Geleen als finishplaats. De tijdrit is vervangen door een rustdag, er wordt nog gekeken of er overmorgen in België kan worden gereden.
De Amstel Gold Race van volgende week zaterdag is ook geschrapt. Oorspronkelijk zou die al in april worden verreden. Het is voor het eerst sinds de eerste editie in 1966 dat de koers niet doorgaat.

dinsdag 29 september 2020

Nieuwe maatregelen

 Een dag eerder dan verwacht was het weer zover: "persco".

Ofwel: gisteravond verschenen Rutte en De Jonge weer op tv, inclusief doventolken, waaronder een in de hand kuchende Irma. Lang verhaal kort: het gaat niet goed en er komen weer maatregelen.

Op een rijtje:

  • De groepsgrootte binnen gaat naar maximaal 30 personen.
  • De groepsgrootte buiten gaat naar maximaal 40 personen. Op die groepsgrootte gelden wel een paar uitzonderingen, zoals uitvaarten, openbaar vervoer, jeugdverenigingen, pretparken, luchthavens en samenkomsten voor bedrijven. 
  • Thuiswerken wordt de norm.
  • Ook het maximumaantal mensen dat thuis uitgenodigd mag worden gaat omlaag. Thuis mag je straks nog drie personen op bezoek hebben. Kinderen tot 13 jaar worden niet meegerekend.  
  • Buiten je huis mag je nog met maximaal 4 personen afspreken, buiten het eigen gezin.
  • De horecaregels voor heel Nederland worden strenger. Om 21:00 uur mag je niet meer naar binnen, om 22 uur gaat de horeca echt dicht.
  • Bij een bezoek aan monumenten, bibliotheken en musea moet gereserveerd worden per tijdvak. 
  • Publiek is niet meer welkom bij amateur- en professionele sportwedstrijden.
  • Alle sportkantines gaan dicht.
  • De GGD kijkt naar extra maatregelen voor ouderenzorg, denk bijvoorbeeld aan beschermingsmiddelen en  testen.
  • Er komt een registratieplicht bij contactberoepen, zoals kappers en tandartsen, en horeca.
  • Over de invoering van een mondkapjesplicht zijn de burgemeesters nog verdeeld.
  • De maatregelen gaan vanavond om 18.00 uur in en duren zeker drie weken. 
Voor zover ik weet is het concert van Floor Jansen in AFAS, waar ik 18 oktober heen zou gaan, nog niet afgelast.

donderdag 24 september 2020

Ondertussen in de tuin...

Wat staat de tuin er momenteel prachtig bij!

De pelargonium doet nog één keer hard zijn best.

De phloxen lijken zich te hebben aangepast aan de tegenwoordige hete zomers. Na de augustushitte waren ze verdord, maar daarna kwam er tweede bloei die ik nog nooit zo mooi heb meegemaakt als dit jaar.



De anemoon heeft sinds ik hem een paar jaar geleden plantte een wat kwijnend bestaan gehad, maar vorig jaar rechtte hij zijn rug, zaaide wat nakomelingen rond en nu is het met de phloxen de dominante plant in de tuin. Goed gedaan!



De dieppaarse kattenstaarten heb ik jaren geleden eens gezaaid, is eenjarig in dit klimaat, maar hij zaait zich elk jaar weer uit. Er staat een lief roze phloxje naast die daar ooit is komen aanwaaien.


De ooit zo rijkbloeiende asters waren na de extreme zomers van 2018 en 2019 zorgenkindjes geworden. Maar hé, daar komen ze weer! Niet alle soorten zijn teruggekomen, maar wat nog over is, blijkt zich goed te herstellen. Zelfs na de augustushitte van dit jaar.

En dan mijn snoezige Fairyroosje. Eén van de meest gekochte rozen, er zijn tegenwoordig meerdere kleuren te krijgen. Hij begint laat te bloeien maar gaat door tot de vorst, en als de vorst uitblijft tot ver in de winter.
Dat knopje met die paar paarse bloemblaadjes is de Bergamot, de witlila bloemetjes zijn de kleine bloemetjes van de calamintha nepeta die met elkaar een wolk vormen.


woensdag 23 september 2020

Coronanieuws

Nederland bestaat uit 25 veiligheidsrisico's. Vorige week zijn zes regio's van "waakzaam" (geel) naar "zorgelijk" gegaan: Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands-Midden. De horeca moest om middernacht de muziek uitzetten en geen nieuwe gasten meer binnen laten en om 1 uur sluiten, de maximale groepsgrootte binnen en buiten werd teruggedraaid naar 50 (behalve o.a. uitvaarten, religieuze bijeenkomsten, demonstraties en theatervoorstellingen) en zo waren er meer maatregelen.

Er komen nu acht regio's bij: Groningen, Gooi- en Vechtstreek, Zaanstreek-Waterland, Gelderland-Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Flevoland en Zuid-Holland-Zuid.

Het testen en de quarantaine is ook een probleem. In het onderwijs en bij de politie, maar ook elders kampt men met personeelstekorten omdat veel mensen verkoudheidsklachten hebben en het testen een drama is. Tientallen kilometers (en soms meer dan honderd - enkele reis!) naar de testlokatie, een lange wachttijd zodat je langer thuiszit dan de twee dagen dat je op de uitslag moet wachten, onbereikbaarheid bij het maken van een afspraak, het is hier en daar echt een drama.

En ik heb al geschreven dat iemand zonder eigen vervoer het testen kan vergeten, tenzij die de adviezen in de wind slaat en met iemand meerijdt of het OV neemt.

Daarbij: de herfst is begonnen en dat betekent voor velen regelmatig hoesten en snotteren. Als het niet te erg was en er geen koorts was ging je gewoon door, maar in 2020 is dat taboe.

Uit resultaten van bloedonderzoeken bij bloeddonoren is een (niet 100% betrouwbare) conclusie getrokken dat sinds het begin van de uitbraak 1 miljoen mensen besmet moet zijn geraakt. Dat is één op de 17!


dinsdag 22 september 2020

Tweede golf is bijna een feit...

 Afgelopen week waren er bijna 13.500 positieve coronatests, 63% meer dan de week ervoor. "We staan op een wisselpunt," zegt Van Dissel van het RIVM. Op dit moment zijn waarschijnlijk 60.000 en 100.000 Nederlanders besmet/besmettelijk voor anderen en hebben een miljoen Nederlanders een besmetting doorgemaakt.
Het RIVM ziet vooral veel besmettingen onder jongeren en jongvolwassenen.
Probleem is, dat er niet genoeg getest kan worden. Wie geen auto heeft en te ver van een teststraat woont, wordt vaak niet getest. Ik heb dit zelf meegemaakt, ja, dan wacht ik wel tot ik weer beter ben. Wie wel kan rijden, moet soms flink ver van huis of dagen wachten. Het is een chaos en het heeft ook gevolgen op de werkvloer van bijv. scholen, waar leerkrachten na één kuchje of snottertje al naar de teststraat moeten en dan wachten tot de uitslag negatief is (al scheelt dat beleid van school tot school).
Ondertussen heeft Viruswaarheid een groep BN-ers als Famke Louse, Je Broer en Brace overgehaald een wat vage statement te maken met hashtag #ikdoenietmeermee. Niet dat ze de maatregelen aan hun laars lappen, maar ze willen duidelijkheid, eerlijkheid en transparantie m.b.t. het nut van de anderhalvemetermaatregel  en mondkapjes. Ze vragen zich af waarom kritische artsen de mond wordt gesnoerd (is dat zo?) en er angst wordt gezaaid. Nu.nl geeft al wat antwoorden op hun vragen, al zal dit vermoedelijk worden weggezet als regeringspropaganda door de linkse media (een heel bizarre reaguurderstrend tegenwoordig):

Meerdere BN'ers lieten maandagavond in een Instagram-bericht over de coronamaatregelen weten dat ze "niet meer meedoen". Wat ze hiermee precies bedoelen, blijft vaag. Ze stellen in hun bericht ook wat vragen over het kabinetsbeleid, maar die zijn voor een groot deel al beantwoorden.

Tientallen bekende Nederlanders, onder wie Famke Louise en Thomas Berge, plaatsten maandagavond een verzameling vragen over de coronamaatregelen op sociale media en stellen dat "het" zo niet langer kan.

Berge zei dinsdagochtend op radiozender Radio 538 dat het bericht niet kwaad bedoeld was. In tegenstelling tot wat de hashtag #ikdoenietmeermee doet vermoeden, houden de betrokken BN'ers zich volgens hem nog wel degelijk aan de coronamaatregelen. Wel willen ze graag antwoord op een aantal "kritische vragen" krijgen, aldus de zanger. Gelukkig is een groot deel van de vragen uit het Instagram-bericht al te beantwoorden. Een overzicht:

'Wat is het nut van 1,5 meter afstand?'

Het RIVM, de Amerikaanse Centers for Disease Control en gezondheidsorganisatie WHO benadrukken allemaal dat het houden van afstand nut heeft. Het virus verspreidt zich voornamelijk via druppeltjes die mensen uitstoten als ze praten, hoesten of niezen. Deze relatief grote druppels komen vanwege de zwaartekracht niet zo ver. Volgens het RIVM komen ze zelden verder dan 1,5 meter.

Ook uit onderzoek naar maatregelen tegen SARS, MERS en het coronavirus komt naar voren dat afstand houden het risico op besmetting verkleint. Wetenschappers zijn het er nog niet over eens welke afstand het optimaalst is. Daarom geldt in sommige landen bijvoorbeeld de regel dat je op 2 meter afstand van anderen moet blijven, terwijl wij onderling 1,5 meter afstand moeten houden.

Afstand houden maakt de kans op besmetting kleiner, maar kan niet alle besmettingen voorkomen. Dit komt doordat de druppels onder bepaalde omstandigheden - bijvoorbeeld tijdens het sporten - toch een grotere afstand kunnen overbruggen. Daarnaast lijken ook kleinere druppels die langere tijd in de lucht blijven hangen een rol te spelen bij de verspreiding van het coronavirus.

'Wat is het nut van niet-medische mondkapjes?'

Daar is nog geen sluitend antwoord op te geven. Er wordt al een tijd gediscussieerd over het nut van mondkapjes en dan met name over het nut van mondmaskers buiten de medische wereld. Mede daarom hoeven we in Nederland alleen in het openbaar vervoer mondkapjes te dragen.

Uit onderzoek bleek al wel dat je minder druppeltjes met virusdeeltjes verspreidt als je een papieren chirurgisch masker draagt wanneer je verkouden of grieperig bent. Onder anderen tandartsen dragen dergelijke maskers. Of dit in de praktijk zo goed werkt dat je besmettingen met het coronavirus kunt voorkomen, is nog niet duidelijk. Ook weten we nog niet hoeveel mensen een mondkapje zouden moeten dragen om één besmetting te voorkomen.

'Hoe betrouwbaar is de PCR-test?'

De test die de GGD gebruikt (de PCR-test) kan op een zeer betrouwbare manier genetisch materiaal van het coronavirus aantonen, legde zowel hoogleraar medische microbiologie Bert Niesters aan de Rijksuniversiteit Groningen als klinisch viroloog Jeroen van Kampen van het Erasmus MC eerder aan NU.nl uit. Als de testuitslag positief is, dan is er dus genetisch materiaal van het coronavirus in je keel of neus gevonden.

Dit betekent niet automatisch dat je het coronavirus nog verder kunt verspreiden. Uit Duits onderzoek bleek eerder dat besmette personen ongeveer acht dagen na hun besmetting geen anderen meer kunnen infecteren, maar dat sommigen wel langer positief op het coronavirus testen. Daarom is het belangrijk om te testen op het moment dat je klachten hebt. Dan is de kans groot dat een recente infectie wordt aangetoond en dat je dus nog besmettelijk bent.

'Waar is de griep gebleven?'

Er was wel degelijk een griepepidemie in de afgelopen winter, maar die verliep mild. En 's zomers houdt de griep zich sowieso koest. Afgelopen winter was er volgens zorginstituut Nivel vijf weken lang sprake van een griepepidemie. In de eerste drie weken (vanaf eind januari tot half februari) was nog geen enkel COVID-19-geval in Nederland vastgesteld. In deze drie weken was de oversterfte 404 personen: er overleden dus 404 mensen méér in Nederland dan gemiddeld in die periode.

Halverwege maart waren er nog twee weken waarin sprake van een griepepidemie was. Dit waren tegelijkertijd de eerste twee weken van de COVID-19-epidemie in Nederland. In deze twee weken overleden 203 personen meer dan normaal.

Dit zijn relatief weinig extra sterfgevallen vergeleken met de afgelopen twee jaar, maar dit aantal is niet uniek. In de winter van 2013/2014 was er helemaal geen sprake van een griepepidemie en in 2010/2011 was de epidemie vergelijkbaar met die van 2019/2020. Waarom een griepseizoen mild verloopt, is zelfs achteraf lastig te bepalen. Een zachte winter lijkt de kans op een mild griepseizoen te vergroten, net zoals een goed werkende griepprik. Het was afgelopen winter al ruim voor de komst van het coronavirus duidelijk dat dit seizoen een mild griepseizoen zou worden.

'Hoe dodelijk is dit virus?'

Het sterftecijfer onder COVID-19-patiënten is onder meer afhankelijk van de gemiddelde leeftijd en de kwaliteit van de gezondheidszorg. Daarom lopen de sterftecijfers per land ook sterk uiteen.

Brits onderzoek toont aan dat een COVID-19-patiënt tussen de 15 en 44 jaar slechts een klein risico loopt om aan deze ziekte te overlijden. Het gaat om een kans van 0,03 procent. Dit betekent dat als tienduizend mensen in deze leeftijdsgroep COVID-19 krijgen, er drie overlijden. Maar voor mensen van 45 tot en met 64 jaar is de kans op overlijden als je COVID-19 hebt al 0,5 procent. Voor de leeftijdsgroep 65 tot en met 74 jaar is de kans 3,1 procent en voor de oudste groep (75-plussers) 11,6 procent. Dit betekent volgens dit onderzoek dat als 10.000 75-plussers COVID-19 krijgen, er 1.160 overlijden.

zaterdag 19 september 2020

Dit is niet goed voor mijn hart...

 Een broekie dat aankomende  week 22 wordt (volgens mij nog jonger dan Bernal, die vorig jaar won), verslaat Dumoulin in de dagoverwinning en neemt Roglic de gele trui af in de één na laatste etappe, een tijdrit. Het lijkt wel 1989! Twee dreunen voor Jumbo Visma (waar Dumoulin en Roglic voor rijden).

Diep, diep respect voor dat jochie Pogacar, maar mijn zwartgele hart bloedt...

Tijdens de tijdrit...

 Zelden zo nagel gebeten als nu, 1989 lijkt weer terug! Pocagar rijdt Roglic virtueel uit het geel nadat die dik 50 seconden voorsprong had, en zal Dumoulin de tijdrit winnen? Wordt vervolgd...

vrijdag 18 september 2020

Annemiek van Vleuten uit de Giro Rosa

 En ze reed zo goed, en ze won bijna elke wedstrijd, en ze stond boven aan het klassement...

In de slotkilometer naar Maddaloni gingen meerdere renners, waaronder Van Vleuten en Marianne Vos, onderuit en de wereldkampioene wist meteen dat ze haar linkerpols had gebroken. Op haar kin zat een flinke wond.

De Poolse Katarzyna Niewiadoma staat nu bovenaan het klassement.

donderdag 17 september 2020

Ondertussen in deze coronatijd...

 Ik heb er een tijdje niet over geschreven, maar corona is natuurlijk niet weggeweest, al ging het een stuk beter dan in het najaar, maar met het beginnen van de scholen en de universiteiten en de terugkomst van de vakantiegangers lijkt er toch een tweede golf onderweg te zijn. De laatste dagen is er elke dag een nieuw record qua besmettingen.

Het afgelopen etmaal waren er 1753 nieuwe positieve tests. En dan te bedenken dat testen nogal een gedoe is op veel  plaatsen, en onmogelijk voor veel mensen die zonder auto op afstand van een teststraat wonen.

Die 1753 is het grootste aantal sinds het begin van de uitbraak (maar toen waren er nog geen teststraten). De grote steden hadden weer de meeste besmettingen: Amsterdam 247, Rotterdam 161 en Den Haag 102. Gisteren was er met 1542 ook al een dagrecord.

Qua hoeveelheid testen: vorige week lieten 195.545 mensen zich testen (recordveel), 3,9% bleek positief. Een week daarvoor was 2,8% nog positief. Vooral twintigers blijken besmet te zijn. Er waren o.a. groepsbesmettingen in kroegen en studentenverenigingen.

Morgen is er een ingelaste persconferentie van het kabinet en er worden dan extra maatregelen afgekondigd voor in ieder geval Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijmnond en Haaglanden. 

In Den Haag testten zeventien artsen en verpleegkundigen op cardiologie van Haaglanden Medisch Centrum positief. En hoewel de IC- en ziekenhuisopnames voor corona tot nu toe meevallen, begin ik wel weer een déja-vu te krijgen...

woensdag 16 september 2020

Een hete Prinsjesdag en meer warme feiten

 Gisteren was Prinsjesdag. Er zijn tijden geweest dat de mensen stonden te kleumen langs de weg, maar dit  jaar was dat om meerdere redenen anders. Ten eerste natuurlijk wegens corona. Geen rit per koets, geen vlaggetjes en hoedjes, geen Ridderzaal maar Grote Kerk.
Maar ook: geen gekleum en medelijden omdat Máxima het vast wel heel erg koud heeft in haar dunne kleedje.
Er werden namelijk weer eens temperatuurrecords versplinterd. Het septemberrecord werd met 35,1 graden in Gilze Rijen verpulverd. Eerder dit jaar hadden we al een recordzonnige lente en een bijzonder lange hittegolf.

"Wen er maar vast aan," aldus Gerrit Hiemstra in de PZC.
Hij ziet het opnieuw als bevestiging van de opwarming van de aarde. Dertig graden in september is vrij uniek, maar had misschien ook zonder opwarming gekund. Maar 35 graden was ooit hartje zomer al extreem.

Ook KNMI-klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh zegt dat de oorzaak van de records van de laatste tijd de verwarming van de aarde is door de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen.

Helaas zijn er nog hordes mensen die schuimbekkend bulderen dat het onzin, indoctrinatie, een complot etcetera is (niet zelden dezelfde mensen die ook zo reageren als het onderwerp over corona gaat). Graag pakken ze de gehomogeniseerde metingen van het KNMI er bij om te bewijzen dat we besodemieterd worden, terwijl de reden hiervoor heel anders is. Sterker nog: ook zonder de gehomoniseerde meetreeks is duidelijk te zien dat het steeds warmer wordt (ik heb nog ergens de oude gegevens liggen).

Neem nou de afgelopen drie zomers, zegt Van Oldenborgh. "Als je me vier jaar terug had gevraagd of drie van dergelijke zomers op een rij nu al mogelijk waren - 2018 was extreem droog en warm, 2019 brak het temperatuurrecord en dit jaar hadden we de grote hittegolf - had ik nee gezegd."

Wat voor extreems hebben we de laatste tijd meegemaakt?

1) het septemberrecord van 4 september 1929 (34,2 graden) is verpletterd naar 35,1 graad. Overigens had voor  de homogenisatie Maastricht het record met 35,2 graden, maar omdat het station in de jaren zeventig naar het hoger gelegen Beek verhuisde werd het bijgesteld. Ook De Bilt haalde gisteren 30 graden, een recordlate tropische dag, een recordwarme 15e september en de heetste Prinsjesdag sinds 1901.

2) de hittegolf van augustus:
* warmste week in De Bilt ooit (reeks van 8 tropische dagen)
* 6-13 augustus had een Tgem van 33,1 graden in De Bilt, ruim een graad warmer dan tijdens het record van 1975.
* 13 dagen lange hittegolf is een augustusrecord, met 9 tropische dagen.

3) De Bilt had in de lente 792 zonuren. Normaal is 502 uur. Het voorjaar was zelfs zonniger dan vrijwel alle zomers, zelfs de extreme zomers van 2019 en 2018 hadden respectievelijk 756 en 765 zonuren. Gemiddeld is 608 uur.

4) in 2019 werd het absolute maximum gehaald. Het oude hoogste maximum was 38,6 graden (1944). Op 24 juli 2019 haalde EIndhoven 39,3 graden, op 25 juli scoorde Gilze Rijen maar liefst 40,7 graden. Deelen zou 42,9 hebben gehaald, maar het KNMI annuleerde het record omdat omliggende stations niet zo'n snelle toename van de temperatuur als in Deelen hadden geregistreerd. Toch is er geen mankement aan de apparatuur geconstateerd. Plaatselijk waren er drie dagen boven de 35 graden, ofwel een superhittegolf.

5) twee hittegolven in één jaar is bijzonder, maar goed, ooit was het al bijzonder als er überhaupt een hittegolf is, en we hebben er nu drie achtereenvolgende jaren al eentje gehad. Vorig jaar kwam er zo'n tweede hittegolf. Die begon op 23 augustus en het werd een recordlate hittegolf (het oude record was 22 augustus 2001). Eerdere jaren met twee hittegolven in De Bilt  vonden plaats in 1941, 2006 en, daar is hij weer, 2018.

6) het ene na het andere warmterecord sneuvelt, maar er werd vorig jaar toch nog een kouderecord gebroken: het dagrecord in De Bilt van 6 oktober 2019. Het werd niet warmer dan 9,6 graden, het oude record was 10,1 graden (1936). Op Vlieland werd ook een dagrecord gemeten, op 9 juli 2019 werd het niet warmer dan 13,7 graden, waarmee het oude dagrecord van 16,7 er overtuigend aan ging.

De kans op een Elfstedentocht? Gerrit Hiemstra vreest het ergste. De extremen worden warmer en felle kou zeldzamer. "Slechts incidenteel sneuvelt er nog een koude-record."

Van Oldenborgh is positiever: "Ja, een Elfstedentocht blijft mogelijk, een extreme winter is zoveel kouder dan normale winters, dat kan ook met twee graden opwarming nog. In 2012 was het bijna zover. Onderschat nooit de grilligheid van het weer, is een bekend gezegde onder klimatologen. De kans wordt uiteraard wel een stuk kleiner.”

© AD/Mark Reijntjes

Ondertussen in de Tour de France

 Na de rustdag, eergisteren, blijkt niemand positief getest te zijn op corona. Mooi bericht, want Frankrijk is inmiddels diep oranje gekleurd en afgelopen week hadden we het wel even benauwd toen we zagen hoe dicht de fans op de bergen stonden. Zondag waren de bergen dan ook afgesloten voor publiek, maar die stond vervolgens onderaan de berg...

Winnaar van vorig jaar Egan Bernal kon niet goed meekomen en vanmorgen werd bekend dat hij is afgestapt. Weer eentje weg uit mijn pooltje... Gelukkig doet Dumoulin het beter, hij komt wel goed mee.

De strijd is tussen Roglic en Pocagar. Vorig jaar lag het klassement ook nog open, het kon Kruijswijk worden (die nu geblesseerd thuis zit), Bernal, Thomas, de bergetappe op de één na laatste dag zou de doorslag geven en er werd strategisch gekoerst zodat niet alle kruit werd verschoten vóór de laatste berg. Het zou zomaar kunnen dat Kruijswijk daar toesloeg en de Tour zou winnen!

Het liep anders. 

De laatste beklimming leidde naar Tignes, maar de renners zijn daar nooit aangekomen. De één na laatste beklimming was de Col de l' Iseran, waar Alaphilippe de gele trui virtueel moest overdragen aan Bernal, want hij trok het niet. Thibaut Pinot geeft huilend op wegens een blessuren, Kruijswijk is vierde, maar de verwachting is dat hij zou toeslaan tijdens de beklimming naar Tignes. Het was allemaal zo spannend!

En toen ging het hagelen in Val d'Isère... De zware bui veroorzaakte modder- en hagelstromen en de race moest worden stilgelegd terwijl de renners de Iseran afdaalden richting Val d'Isère. De strategische plannen konden niet worden uitgevoerd en de tijden van de Col d'Iseran telden als einduitslag van die etappe. En aangezien het (behalve in 1989) traditie is dat er in Parijs niet meer aan het klassement wordt gerommeld... Kruijswijk werd toch nog derde, na Bernal en Thomas.

Kruijswijk zit dit jaar thuis, Geraint Thomas zal de Giro rijden en Bernal is afgestapt. Het klassement ziet er nu zo uit:

1. Primoz Roglic
2. Tadej Pogacar +0.40
3. Rigoberto Urán +1.34
4. Miguel Ángel López +1.45
5. Adam Yates +2.03
6. Richie Porte +2.13
7. Mikel Landa +2.16
8. Enric Mas +3.15
9. Tom Dumoulin +5.19
10. Nairo Quintana +5.43

Vijf stormen

 Er is nogal wat aan de hand met het weer op dit moment

Zo liggen er nu vijf tropische stormen en orkanen boven de Atlantische Oceaan. Dit is nog maar één keer eerder gebeurd, namelijk in 1971. Ze heten Paulette, Rene, Sally, Teddy en Vicky, waarmee we ook al bijna aan het eind van het alfabet zijn, en dat is ook bijzonder. Het alfabet van dit jaar heeft alleen nog een Wilfred over, terwijl het orkaanseizoen normaliter van juni tot half november loopt, aldus Maurice Middendorp van Buienradar. Door het warmere zeewater ontstaan ze tegenwoordig wel eerder en gaan ze ook langer door.

Indien nodig gaat men over op het Griekse alfabet (Alpha, Betha, Gamma etcetera). Dit is één keer eerder gebeurd: in 2005 kwam men tot Zeta, de zesde letter uit het Griekse Alfabet.

Foto: NASA

Sally raast nu op Louisiana af, met name op New Orleans, dat in 2005 zo zwaar werd getroffen door Katrine. Paulette heeft wat schade aangericht op Bermuda. Rene, Teddy en Vicky zijn tropische stormen die vermoedelijk niet aan land komen.

zaterdag 12 september 2020

Brand in Californië

 Het is mooi en warm weer, maar de zon is wat heiig. Hij schijnt wat gelig en de zonsondergang kleurt. Dat merkten we gisteren al, maar ook vandaag is het niet helemaal zoals het hoort.

Oorzaak: rook van de enorme branden in Californië.

De lucht in Nederland ziet er aan het eind van de middag wat melkachtig uit en het licht is een beetje rood. Dat heeft te maken met de rook van de bosbranden in Californië. De rook zorgt er later op vrijdag ook voor dat er een vuurrode zonsondergang te zien is.

De Amerikaanse rook had ook invloed op de temperatuur. Die bleef achter bij de verwachting. Ondanks dat werd het in De Bilt toch 20 graden en dat betekende de 99ste warme dag van het jaar.

Het komt wel vaker voor dat rook hoog in de atmosfeer naar Nederland wordt geblazen, maar dat rook helemaal van de andere kant van de wereld naar ons toe komt en zo’n grote invloed heeft op het weer is erg zeldzaam. Ook op 17 oktober* was een vergelijkbaar schouwspel te zien in ons land. Rook uit Portugal en saharazand zorgden er toen voor dat de zon knaloranje kleurde en bijna niet te zien was.

*) 2017

Weer een uitvaller uit mijn tourpooltje...

En ook Bardet is er uit. Hij viel gisteren (dezelfde val als Mollema) en liep een hersenschudding op, maar reed de rit nog wel uit. Na de val was hij het allemaal even kwijt en viel hij opnieuw, maar hij besloot toch de rit uit te rijden. Wat niet bepaald zonder risico is, pas recentelijk is bekend geworden dat hersenschuddingen niet zo onschuldig kunnen zijn als men denkt, ook al lijk je snel weer op de been.

Ik kan daar helaas over meepraten... 

Update: hij blijkt ook een kleine hersenbloeding te hebben gehad...

vrijdag 11 september 2020

Diana Rigg ("Emma Peel", 82) overleden

 Och, ik wist niet eens dat ze nog leefde... Diana Rigg is overleden. Ze is bekend uit Game of Thrones als Lady Olenna Tyrell, maar ik ken haar vooral als Bondgirl in On Her Majesty's Secret Service (1969) en De Wrekers (Avengers) waar ze met een knipoog de sexy Emma Peel speelde.

Diana Rigg is 82 geworden.

Potverdorie, Bouke...!

 Een onverwachte valpartij in de dertiende etappe van vandaag zorgde ervoor dat hij (duidelijk in beeld) zijn pols brak en moest afstappen. Hij stond 13e in het algemeen klassement op 2 minuut 31. Bardet en Nairo Quintana (met schram op de elleboog) vielen ook maar het lijkt er op dat zij verder konden...

Saint of 9/11

 Vandaag is het 19 jaar geleden dat er terroristische aanslagen plaatsvonden in de VS. Het meest bekend is de aanslag met twee passagiersvliegtuigen op de Twin Towers wolkenkrabbers. Verbijsterd keken we naar de livebeelden. Later zijn er docu's uitgekomen die de levens van een aantal slachtoffers belichtten.

Ik wist tot vandaag niet dat één van de vele slachtoffers wordt gezien als heilige. 

Het is Mychal Fallon Judge, priester, monnik en aalmoezenier van de brandweer van New York. Hij werd op 11 mei 1933 als Robert Emmett Judge in Brooklyn (New York) geboren, zijn ouders kwamen uit Ierland. Al op jonge leeftijd wist hij dat hij franciscaner monnik ging worden.
Uiteindelijk werd hij kapelaan bij de brandweer. Hij bood aanmoediging en gebeden aan bij branden, reddingsacties en ziekenhuizen. Daarnaast hielp hij zieken (met name AIDS-patiënten), daklozen en andere mensen die het zwaar hadden. Al bij leven werd hij als een heilige gezien vanwege zijn werk en liefde, maar hij was ook omstreden omdat hij AIDS-patiënten bezocht en vocht tegen discriminatie van homoseksuelen.

Op 11 september 2001 was Judge ter plekke, hij bood hulp in daad en gebed. Toen de South Tower instortte werd hij dodelijk geraakt door het puin dat de andere toren, waar hij bezig was, in vloog. Kort voor die tweede toren instortte werd het lichaam van Jidge naar buiten gedragen en als eerste officiële slachtoffer ("0001") geregistreerd. Er zijn beelden gemaakt toen hij naar buiten werd gedragen, die worden beschouwd als een "American Pietà".
Bij zijn begrafenis waren ook Bill en Hillary Clinton aanwezig.

Er is al jaren een beweging gaande om hem officieel heilig te laten verklaren. Twee mensen zeggen dat ze wonderbaarlijk genezen zijn door de gebeden van Judge. De Orthodox-katholieke kerk van de VS heeft hem al heilig verklaard en in New York is de straat waar het klooster staat waar hij woonde, naar hem vernoemd. Heiligverklaring door Rome kan echter een probleem zijn omdat Judge mogelijk zelf homoseksueel was...



donderdag 10 september 2020

Etappe 11 Châtelaillon-Plage - Poitiers (167 km)

Gisteren een etappe met massasprint aan de Franse westkust, net als eergisteren (Île d'Oléron - Île de Ré, met veel valpartijen). Sam Bennett won eergisteren net voor Caleb Ewan, gisteren won Ewan.

Maar de ogen waren vooral gericht op Peter Sagan, die Wout van Aert een beuk gaf. Hij werd uit de uitslag gehaald (hij was tweede), en uit de groene trui omdat hij strafseconden kreeg. Sam Bennet werd nu tweede, Van Aert derde.

In het klassement veranderde er niet zoveel.

Gregor Mühlberger gaf op omdat hij niet in orde was, volgens BORA-hansgrohe was hij volledig uitgeput. Ion Izagirre kwam tegen het eind lelijk ten val en zat bloedend en verdwaasd tegen de muur van een huis. Hij heeft een gebroken sleutelbeen en middenhandsbeentje en hechtingen in zijn wang en kin. 

José Joaquín Rojas viel, kneusde zijn rug en armen en schaafde zijn rechterdij, Ilnur Zakarin brak een rib, maar het is wel de bedoeling dat ze vandaag starten.

Eergisteren waren er veel meer valpartijen en er werden dan ook veel röntgenfoto's gemaakt in de medische vrachtwagen aan de finish.

Ronald "Khalis" Bell overleden (68, Kool & The Gang)

Gisteren is mede-oprichter van Kool & The Gang (1964) overleden. Hij was niet Kool, dat was zijn broer Robert. Vooral in de jaren tachtig was de band enorm populair met hun mengsel van funk, disco en pop. Mijn smaak was het niet echt, maar veel anderen dachten daar anders over want hoewel ze al jaren niet meer in de Top 2000 voorkomen (wat me eigenlijk verbaast), is hun muziek nog vaak te horen (Cherish, Get down on it, Fresh, Joanna en vooral Celebration).

Bell woonde op de Maagdeneilanden en had tien kinderen. De doodsoorzaak is niet bekend.

dinsdag 8 september 2020

Na de rustdag

De eerste rustdag in de Tour, gisteren, werd ook wel "de spannendste etappe" genoemd. Immers, iedereen zou worden getest. Vanmorgen kon opgelucht worden geconstateerd dat alle renners negatief zijn.Cofidis, Mitchelton-Scott, INEOS Grenadiers en AG2R La Mondiale hebben elk één positief staflid en zijn vanzelfsprekend meteen uit de "Tourbubbel" gehaald. Mocht er binnen dezeploegen nog iemand positief worden getest, dan moet de hele ploeg naar huis.

En dan komt net een pushbericht binnen: Tourbaas Prudhomme is positief!

Bron: Photo News via HLN

Oeps...!

Hij heeft geen klachten. Volgens de regels is hij nu zeven dagen afwezig en iemand anders zal nu de etappe moeten starten vanuit het autodakraam.

Overigens ben ik zelf niet geheel gerustgesteld vanwege de niet-besmette renners. Zaterdag was het namelijk bergop weer "het oude normaal": drommen wielerfans die de weg min of meer blokkeerden, zonder mondkapje of met dat ding op de kin. En maar schreeuwen. Zondag was dat gelukkig minder het geval. Maar toch...

Ik vind het nog steeds afwachten of de Tour Parijs gaat halen...🤔

Officiële bekendmaking.


zondag 6 september 2020

Wat een etappe! (Pau - Laruns, 154 km)

Wow, dat was één van de mooiste tourfinishes die ik ooit heb gezien! Een 154 km lange Pyreneeënetappe met de Col de la Hourcère, Col de Saudet en de Col de Marie Blanque. 

En 91 km voor de finish wordt Hirschi koploper, terwijl het peloton uit elkaar valt en Roglic in het geel komt. Hirschi vecht voor wat hij waard is, maar wordt nog geen 2 km voor de finish ingehaald door Pogacar, Roglic, Bernal en Landa. Met de moed der wanhoop kan Hirschi bij deze groep blijven en verdomd, het wordt een massasprint waar hij zowaar goed in mee kan komen, maar toch op de streep wordt verslagen door Pogacar en Roglic. Die zitten weliswaar in mijn Wielerspelploeg, maar ik en waarschijnlijk de rest van de wereld hadden het Hirschi zo ontzettend gegund...

Op 11 seconden volgt een groepje met o.a. Mollema, Bardet, Porte, Uran en N. Quintana.

Klassement is nu:

1 Roglic 38h40'01"
2 Bernal +21
3 G. Martin +28
4 Bardet +30
5 N. Quintana +32
6 R. Uran +32
7 T. Pogacar +44
8 A. Yates +1'02"
9 M. A. Lopez +1'15"
10 Landa +1'42"

Ondertussen in de tuin...

 Gisterochtend zat de tuin opeens vol vlinders! Na wat speurwerk ontdekte ik dat het atalanta's waren (ja, ik heb niet echt verstand van vlinders). De rupsen leven van brandnetel. Die heb ik gelukkig niet, maar wel gevallen fruit en bloeiende bloemen, en die hebben ze dus gevonden!








De Tour na een week

 Gisteren een zware Touretappe. Tom Dumoulin redde het niet helemaal en is niet positief, maar ik heb de indruk dat hij wel vaker te negatief over zichzelf spreekt.

Pinot, die vorig jaar op de één na laatste dag huilend afstapte (de dag van de hagelbuimodderstroom), draait ook niet lekker en reed op afstand.

Peters (Fransman met Nederlandse grootouders) en Zakatin reden lang voorop, Peters won uiteindelijk, nadat Zakatin behoorlijk eng de afdaling deed.

Een aantal minuten daarachter zat het peloton met de klassementsrijders.

De Pyreneeënetappe van gisteren (Cazères - Loudenville, 140 km) ging over de Col de Menté en de steile Port de Balès en Col de Peyresourde. Er kwamen meerdere renners in de problemen. Thibaut Pinot noemde ik al, die heeft rugklachten opgelopen na de val in de eerste etappe. Zijn ploegmaat William Bonnet viel uit vanwege zijn val in eveneens de eerste etappe.

Europees Giacomo Nizzolo stapte af wegens knieklachten. Diego Rosa brak zijn sleutelbeen toen hij viel in de afdaling van de Port de Balès.

Lilian Calmejane was nog niet goed herstled na zijn valpartijen in de Tour du Limousin en La Route d'Occitanie en stapte ook af.

Goed nieuws gelukkig van Wout Poels, ondanks zijn gebroken rib en gekneusde long! Hij deed het relatief goed en finishte voor het eerst in de top 100!

Algemeen klassement Tour de France 2020

1. Adam Yates
2. Primoz Roglic +0.03
3. Guillaume Martin +0.09
4. Romain Bardet +0.11
5. Egan Bernal +0.13
6. Nairo Quintana "
7. Miguel Angel Lopez "
8. Rigoberto Uran "
9. Tadej Pogacar +0.48
10. Enric Mas +1.00
11. Emanuel Buchmann +1.25
12. Mikel Landa +1.34
13. Richie Porte "
14. Bauke Mollema +2.12
15. Tom Dumoulin +2.20
16. Esteban Chaves +2.37
17. Richard Carapaz +2.40
18. Damiano Caruso "
19. Alejandro Valverde +2.41
20. Sergio Higuita +2.48
26. Julian Alaphilippe +11.42
30. Thibaut Pinot +18.56
31. Greg Van Avermaet +22.37
50. Robert Gesink +26.08
54. Wout van Aert +37.19

Bergklassement Tour de France 2020

1. Benoit Cosnefroy 35 punten
2. Nans Peters 31
3. Ilnur Zakarin 25

Puntenklassement Tour de France 2020

1. Peter Sagan 138 punten
2. Sam Bennett 131
3. Wout van Aert 106
4. Bryan Coquard 106

Jongerenklassement Tour de France 2020

1. Egan Bernal
2. Tadej Pogacar +0.35
3. Enric Mas +0.47

De Pasar Malam, het kan weer!

 Langzaam maar zeker worden grote evenementen, voorzichtig, weer opgestart. De NOS berichtte hier gisteren al over.

Genoemd wordt de Zwolse Pasar Malam in de IJsselhallen, die eigenlijk in maart zou plaatsvinden, maar heel kort van tevoren werden de coronamaatregelen van kracht. Maar dit weekend (incl. vrijdag) was het evenement het eerste sinds corona dat met flink wat maatregelen weer kon plaatsvinden. Men mocht alleen naar binnen met van tevoren gekochte tickets, die voor een dagdeel werden uitgegeven in plaats van de hele dag. Alles is zeer ruim opgezet.

Ik ben er vrijdagmiddag geweest en heb genoten zonder één moment het gevoel te hebben dat ik gevaar liep. Het was wel zeer rustig, ik dat vrijdagavond en het weekend drukker waren, maar ik heb dan ook met opzet voor vrijdagmiddag gekozen. De paden waren zeer breed, de muziek prettig, de sfeer ontspannen. Er was een vrij grote groep mensen aanwezig die controleerde of alles goed verliep, sommige op elektrische stepjes. De sfeer bleef gelukkig goed en niemand deed moeilijk, en als iemand de fout in ging werd die op vriendelijke manier gecorrigeerd.

Bij één van de podia stond een satékraam. Die lucht...! Sowieso draait een Pasar Malam grotendeels om "makan", lekker eten. En dus moest er een bami rames speciaal komen. Lekker, met kippenpoot, kipkerrie (het rundvleesgerecht was net even te pittig voor deze Nederlandse zonder één druppel Indisch bloed of wortels in Indië.

Fotograferen was wel een uitdaging want het was er knap schemerig!













donderdag 3 september 2020

Bay City Roller Ian Mitchell (62) overleden

 The Bay City Rollers waren halverwege de jaren zeventig even razend populair. De Schotse band, die de tartan (Schotse ruit) in hun kleding verwerkte, was bekend van songs als Bye Bye Baby en S-A-T-U-R-D-A-Y Night.

Ian Mitchell verving in 1976 mede-oprichter Alan Longmuir, die in 2018 op 70-jarige leeftijd is overleden.



Vijfde etappe: Gap - Privas (183 km, vrij vlak)

 Een wandeletappe, al werd het later wel wat gejaagder. En ja, een massasprint zoals verwacht. 

Poels draaide niet zo lekker, maar wist toch weer de staart van het peloton te vinden. Hij kreeg de Prijs voor de Strijdlust hiervoor.

De laatste kilometers waren gevaarlijk met rotondes, smalle stukken, haakse bocht en een dalend parcours, maar na wat er recentelijk is gebeurd in o.a. Polen is men voorzichtig geworden. Eén rotonde is zelfs recentelijk gehalveerd (de Franse rotondes zijn soms complete parken!) en van asfalt voorzien.

Het ging goed allemaal. Cees Bol was grote kanshebber maar werd net verslagen door Wout van Aert.

Julian Alaphilippe raakte op niet zo gezellige manier zijn gele trui kwijt: vanwege het aanpakken van drinken binnen 20 km van de finish kreeg hij tijdstrap en moest hij de trui afgeven aan Adam Yates.

Uitslag etappe 5 Tour de France 2020

1. Wout van Aert
2. Cees Bol ''
3. Sam Bennett
4. Peter Sagan
5. Jasper Stuyven
6. Luka Mezgec
7. Bryan Coquard
8. Caleb Ewan
9. Clément Venturini
10. Hugo Hofstetter 

Algemeen klassement Tour de France 2020

1. Adam Yates
2. Primoz Roglic +0.03
3. Tadej Pogacar +0.07
4. Guillaume Martin +0.09
5. Egan Bernal +0.13
6. Tom Dumoulin "
7. Nairo Quintana
8. Esteban Chaves
9. Miguel Angel Lopez
10. Romain Bardet
11. Bauke Mollema
12. Mikel Landa
13. Thibaut Pinot
14. Rigoberto Uran
15. Richie Porte
16. Julian Alaphilippe +0.16 (20 seconden tijdstraf)
17. Emanuel Buchmann +0.22
18. Enric Mas "
19. Alejandro Valverde +0.34
20. Richard Carapaz +0.41
21. Sergio Higuita "
64. Robert Gesink +18.03
84. Dylan van Baarle +27.25
111. Joris Nieuwenhuis +37.58
140. Cees Bol +49.37
168. Wout Poels +58.26
Rode lantaarn: 172. Pavel Sivakov +1:11.44

Bergklassement Tour de France 2020

1. Benoit Cosnefroy 23 punten
2. Michael Gogl 12
3. Primoz Roglic 10

Puntenklassement Tour de France 2020

1. Sam Bennett 123 punten
2. Peter Sagan 114
3. Alexander Kristoff 93

Jongerenklassement Tour de France 2020

1. Tadej Pogacar
2. Egan Bernal +0.06
3. Enric Mas +0.15

woensdag 2 september 2020

Vierde etappe, Sisteron - Orcières-Merlette (160,5 km, bergen met 7 km slotklim)

Van deze etappe zag ik alleen de laatste minuten. Tom Dumoulin en Bauke Mollema zeiden dat ze niet zulke goede benen hadden, maar ze konden wel goed meekomen. Poels, met zijn gebroken rib en gekneusde long, heeft het zwaar, maar reed de etappe wel uit heeft besloten het van dag tot dag aan te kijken en positief te blijven.

De finish (7 km bergop) heb ik dus kunnen zien en werd gedaan door een uitgedund maar aanvallend peloton, waarin o.a. Pogacar, Martin, Dumoulin en Mollema zaten. Roglic won de sprint, Alaphilippe blijft in het geel.

Uitslag 4e etappe Tour de France 2020

1. Primoz Roglic (Slo)
2. Tadej Pogacar (Slo) z.t.
3. Guillaume Martin (Fra) z.t.
4. Nairo Quitana (Col) z.t.
5. Julian Alaphilippe (Fra) z.t.
6. Miguel Ángel López (Col) z.t.
7. Egan Bernal (Col) z.t.
8. Thibaut Pinot (Fra) z.t.
9. Mikel Landa (Spa) z.t.
10. Adam Yates (GB) z.t.
11. Tom Dumoulin (Ned) z.t.
12. Esteban Chaves (Col) z.t.
13. Bauke Mollema (Ned) z.t.
14. Richie Porte (Aus) z.t.
15. Rigoberto Uran (Col) z.t.
16. Romain Bardet (Fra) z.t.

Klassement

1. Julian Alaphilippe
2. Adam Yates +0.04
3. Primoz Roglic +0.07
4. Tadej Pogacar +0.11
5. Guillaume Martin +0.13
6. Egan Bernal +0.17
7. Tom Dumoulin "
8. Esteban Chaves
9. Nairo Quintana
10. Miguel Angel Lopez
11. Bauke Mollema
12. Romain Bardet
13. Mikel Landa
14. Thibaut Pinot
15. Rigoberto Uran
16. Richie Porte
17. Emanuel Buchmann +0.26
18. Enric Mas "
19. Alejandro Valverde +0.38
20. Sergio Higuita +0.45
21. Richard Carapaz "
58. Robert Gesink +13.17
79. Dylan van Baarle +23.55
118. Joris Nieuwenhuis +38.02
152. Cees Bol +49.47
158. Wout Poels +51.33
Rode lantaarn: 172. Pavel Sivakov +1:06.58

Bergklassement Tour de France 2020

1. Benoit Cosnefroy 21 punten
2. Michael Gogl 12
3. Primoz Roglic 10

Puntenklassement Tour de France 2020

1. Peter Sagan 83 punten
2. Sam Bennett 83
3. Alexander Kristoff 80

Jongerenklassement Tour de France 2020

1. Tadej Pogacar
2. Egan Bernal +0.06
3. Enric Mas +0.15

dinsdag 1 september 2020

De zomer wordt steeds warmer.

 Weeronline schrijft dat het langjarig gemiddelde voor de zomer 1,3 graad is gestegen.

De zomer is ten opzichte van de klimaatperiode 1951-1980 in De Bilt 1,3 graden warmer geworden. Ten opzichte van de vorige normaalperiode (1981-2010) is de opwarming 0,4 graden. De gemiddelde zomertemperatuur is in de nieuwe normaal (1991-2020) 17,4 graden. Ook is het natter én zonniger geworden met gemiddeld 13 millimeter regen per maand meer en 33 uur extra zonneschijn.

De gemiddelde etmaaltemperatuur in De Bilt is sinds de klimaatperiode 1951-1980 gestegen van 16,1 graden naar 17,4 graden. De gemiddelde maximumtemperatuur is gestegen van 20,7 graden halverwege vorige eeuw naar 22,3 graden in het nieuwe klimaat. De minimumtemperatuur steeg in dezelfde periode van 11,2 naar 12,1 graden.

Ook het aantal warme dagen in De Bilt neemt toe. In de periode 1951-1980 steeg de temperatuur op 49 dagen tot 20 graden en meer. Volgens de nieuwe normaal is dat aantal gestegen naar 64. Ook het aantal zomerse dagen is gestegen. De temperatuur stijgt gemiddeld op 22 dagen naar 25 graden en meer in de zomermaanden. In de periode 1951-1980 was dat nog 13. Het aantal tropische dagen is tegenwoordig vijf. Halverwege de vorige eeuw was het nog twee.


Het is veel zonniger geworden. In de periode 1961-1990 scheen de zon gemiddeld over het land nog 575 uur in de maanden juni, juli en augustus. Het aantal zonuren stijgt sindsdien gestaag en in de vorige klimaatperiode (1981-2010) werd de 600 uur gepasseerd met in totaal 607 uur zon. In het nieuwe klimaat schijnt de zon gemiddeld over het land 640 uur.

De meeste zonuren zijn in de zomermaanden voor de kustregio. In Zeeland schijnt de zon 676 uur en in Den Helder is ze 690 uur te zien. Landinwaarts schijnt de zon tegenwoordig ook meer dan 600 uur. Gemiddeld schijnt de zon 606 tot 616 uur. In de vorige klimaatperiode scheen de zon in het binnenland nog 570-588 uur.

In de klimaatperiode 1951-1980 viel gemiddeld over het land ongeveer 221 millimeter neerslag. In de klimaatperioden die volgden nam dit aantal af en werden de zomers droger. Gemiddeld over het land viel in de periode 1971-2000 198 millimeter. Sindsdien wordt het weer natter. In de vorige klimaatperiode viel gemiddeld over het land weer 221 millimeter en de laatste tien jaar is het natter geworden. Gemiddeld valt in het nieuwe klimaat nu 234 millimeter.

De zomer van 2020 gaat de boeken in als de op vijf na warmste sinds 1901. De gemiddelde temperatuur is 18,3 graden tegen 17,4 graden in de nieuwe normaal (1991-2020). Ook was de zomer zonniger dan normaal met 673 uur tegen 640 uur in de nieuwe normaal. De zomer was droger met 214 millimeter tegen 234 millimeter in de nieuwe normaal.

Augustus zeer warm en zeer zonnig

Bron: KNMI

Augustus was zeer warm met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van ca. 20,4 °C tegen 17,5 °C normaal. Daarmee is het na augustus 1997 de warmste augustus sinds het begin van de regelmatige waarnemingen in 1901.

De eerste dagen van de maand waren wisselvallig en in de nacht koelde het flink af. Op 3 augustus werd het in Hupsel 5,5 °C, de laagste temperatuur deze maand. Vanaf 4 augustus bouwde een hogedrukgebied zich op boven onze omgeving dat geleidelijk naar Scandinavië trok. Onder invloed van een zwakke oostelijke stroming liepen de temperaturen flink op en werd het zeer zonnig. Een ongekende reeks hoge temperaturen volgde. In De Bilt begon de hittegolf op 5 augustus met een maximumtemperatuur van 28,3 °C. Daarna volgden van 6 tot en met 13 augustus acht dagen waarbij de maximumtemperatuur boven de tropische waarde van 30,0 °C lag. Nog nooit eerder telden we zoveel tropische dagen achter elkaar in De Bilt. Ook de weekgemiddelde maximumtemperatuur was met 33,2°C graden hoger dan ooit en lag 1,2 °C boven het vorige record van 1975. De hoogste temperatuur in De Bilt was 34,6 °C op 8 augustus.

Nog uitzonderlijker waren de minimumtemperaturen. Die schommelden tussen 9 augustus en 15 augustus tussen de 18,4 en 21,5 °C, met een weekgemiddelde van 19,7 ºC. Het vorige record uit 2014 stond op 18,1 °C. In De Bilt kwam de minimumtemperatuur op drie dagen niet onder de 20°C, een tropische nacht, normaal komt dit minder dan een keer per jaar voor. Omdat de minimumtemperatuur tussen 00 UTC en 24 UTC wordt bepaald zijn er twee warme nachten nodig om een tropische nacht te kunnen tellen.  

Pas op 18 augustus kwam er een einde aan de hittegolf, die daarmee dertien dagen geduurd had. In het zuidoosten van het land bleef het langer warm en duurde het tot 23 augustus voordat de maximumtemperatuur onder de 25 °C dook. Daar werd het deze maand ook het warmst, met in Arcen op 8 augustus 37,0 °C.

Aanvankelijk was het zonnig en droog weer, maar vanaf 11 augustus ontstonden er her en der in het land flinke onweersbuien. Doordat er weinig wind stond bleven ze regelmatig lang op dezelfde plek hangen en veroorzaakten lokaal veel neerslag. Vanaf 19 augustus sloeg het weer echt om en kregen lagedrukgebieden weer de overhand. De stroming werd geleidelijk westelijk, er kwam meer wind te staan en het werd wisselvalliger. Vanaf 22 augustus daalde de etmaalgemiddelde temperatuur tot rond normaal.  

In totaal werden in De Bilt 18 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) geregistreerd tegen zeven normaal. Er waren negen tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0°C of hoger), het langjarige gemiddelde bedraagt er één.

De hofdame van prinses Margaret

Als je interesse hebt in koningshuizen, word je door bepaalde mensen al snel weggezet als een hysterisch Oranjegekkie. Zo erg is het gelukkig niet met mij, ondanks mijn koffiekopje met een piepjonge WimLex en Maxima, ik zal ook nooit in Den Haag te vinden zijn met mijn vlaggetje, mijn hoedje en mijn toeter op Prinsjesdag, maar ik ben toch geïnteresseerd in de koningshuizen. Omdat ze vaak zo wereldvreemd zijn, vanwege de ingewikkelde stambomen, vanwege de verhalen en schandalen en ja, ook uit pure nieuwsgierigheid. Ik lees graag de biografieën van de 19e eeuwse Willems en Victoria en speur Wikipedia af wat er met hun nazaten is gebeurd. En ik begrijp het Britse dilemma in de Eerste Wereldoorlog, want de Duitse keizer was een kleinkind van Victoria... En die arme tsarina die enkele jaren later werd vermoord was ook al een rechtstreekse nazaat van Victoria. Ja, zo ingewikkeld zitten die koningshuizen in elkaar.

Er  is nu een boek uitgekomen, geschreven door de hofdame van prinses Margaret, de zus van Queen Elizabeth (die inmiddels al langer op de troon zit dan Victoria). In Trouw is daar een leuk artikel over verschenen dat mijn nieuwsgierigheid weer flink opstookt.

Deze hofdame is Anne Glenconner (1932) en volgens Trouw geeft ze een aantal "verrukkelijke anekdotes prijs over een wonderlijk milieu".

En ja, dan heb je mijn aandacht!

Anne Glenconner is de oudste dochter van de vijfde graaf van Leicester en gedurende dertig jaar was ze de hofdame van prinses Margaret, die bekend staat om haar woelige liefdesleven. Dáár zal Glenconner weinig over loslaten, zo is ze wel opgevoed! Maar al die andere eigenaardigheidjes van de Britse koninklijke familie wil ze ons wel laten weten. Bijvoorbeeld: dat de koningin absoluut na een picknick de afwas wil doen en dat Margaret er niet tegen kan als ze zand tussen haar tenen krijgt.

Anne Glenconner heeft ook een eigen verhaal te vertellen. Als oudste dochter uit een adellijk geslacht mocht ze bij de kroning de fluwelen sleep van Elizabeth dragen, maar als vrouw zal ze nooit de titel en het familiebezit erven. Bij gebrek aan zonen zullen die eerder naar een verre neef gaan.

Anne's vader wilde haar uithuwelijken aan zijn beste vriend, al was die dertig jaar ouder. Gelukkig voor Anne gaat dat niet door. Ze wordt later verliefd op een aanstaande graaf, die haar dumpt als zijn vader ontdekt dat er twee verre nichtjes in een gesticht zitten. Niemand zit te wachten op slecht bloed in de familielijn! Uiteindelijk trouwt ze met de zeer rijke Colin Tennant, baron van Glenconner. Die titel bestaat pas sinds 1911 en Tennant heeft zijn fortuin te danken aan de uitvinding van bleekmiddel.

Tennant was een excentrieke man met heftige woede-aanvallen en Anne is niet gelukkig met hem, maar als ze naar haar moeder is gevlucht, wordt ze direct naar hem teruggestuurd.

Gelukkig biedt prinses Margaret haar de functie van hofdame aan als "vlucht".

Anne heeft veel meegemaakt. Haar niet echt heel gezellige  echtgenoot wist haar na zijn dood nog een laatste keer te treiteren door zijn fortuin na te laten aan een werknemer.

Ook was het bij de adel gebruikelijk de opvoeding van de kinderen uit te besteden waardoor zij hun kinderen soms maandenlang niet zagen. Hierdoor zag ze niet dat haar oudste zoon al op zijn zestiende aan de heroïne is en uiteindelijk voor zijn veertigste zal overlijden, haar tweede zoon krijgt AIDS en haar jongste ligt na een motorongeluk vier maanden in coma.


Derde etappe Nice - Sisteron 198 km, nagenoeg vlak

"Een gemakkelijke dag," aldus Tom Dumoulin over de derde etappe van Nice naar Sisteron (en wat waren er weer mooie plaatjes van pittoreske roodbruine dorpjes, kerkjes en kapelletjes!).

Jérôme Cousin (Total Direct Energy) wist lang vooruit te rijden en won dan ook de Prijs voor de Strijdlust, maar het werd uiteindelijk toch een massasprint, waarbij Caleb Ewan zich knap naar voren wist te wurmen. 

Perez reed even virtueel in de bolletjestrui maar kwam kort daarna ten val, waarbij hij mogelijk een sleutelbeen brak, het medisch bulletin spreekt van een rugblessure.

Uitslag etappe 3

1. Caleb Ewan (Lotto Soudal) in 5u17m42s
2. Sam Bennett (Deceuninck-Quick-Step) allen z.t.
3. Giacomo Nizzolo (NTT Pro Cycling)
4. Hugo Hofstetter (Israel Start-Up Nation)
5. Peter Sagan (BORA-hansgrohe)

Algemeen klassement na etappe 3 | Gele trui

1.Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) in 13u59m17s
2. Adam Yates (Mitchelton-Scott) op 4s
3. Marc Hirschi (Team Sunweb) op 7s
4. Tadej Pogacar (UAE Emirates) op 17s
5. Davide Formolo (UAE Emirates) op 17s
6. Egan Bernal op 17s
7. Tom Dumoulin op 17s
8. Sergio Higuita op 17s
9. Guillaume Martin op 17s
10. Esteban Chaves  op 17s
18 Bauke Mollema op 17s

Drager gele trui: Julian Alaphilippe

Puntenklassement na etappe 3 | Groene trui

1. Peter Sagan (BORA-hansgrohe) 79 punten
2. Alexander Kristoff (UAE-Team Emirates) 77 punten
3. Sam Bennett (Deceuninck-Quick-Step) 74 punten
4. Matteo Trentin (CCC) 54 punten
5. Caleb Ewan (Lotto Soudal) 50 punten