woensdag 23 september 2020

Coronanieuws

Nederland bestaat uit 25 veiligheidsrisico's. Vorige week zijn zes regio's van "waakzaam" (geel) naar "zorgelijk" gegaan: Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands-Midden. De horeca moest om middernacht de muziek uitzetten en geen nieuwe gasten meer binnen laten en om 1 uur sluiten, de maximale groepsgrootte binnen en buiten werd teruggedraaid naar 50 (behalve o.a. uitvaarten, religieuze bijeenkomsten, demonstraties en theatervoorstellingen) en zo waren er meer maatregelen.

Er komen nu acht regio's bij: Groningen, Gooi- en Vechtstreek, Zaanstreek-Waterland, Gelderland-Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Flevoland en Zuid-Holland-Zuid.

Het testen en de quarantaine is ook een probleem. In het onderwijs en bij de politie, maar ook elders kampt men met personeelstekorten omdat veel mensen verkoudheidsklachten hebben en het testen een drama is. Tientallen kilometers (en soms meer dan honderd - enkele reis!) naar de testlokatie, een lange wachttijd zodat je langer thuiszit dan de twee dagen dat je op de uitslag moet wachten, onbereikbaarheid bij het maken van een afspraak, het is hier en daar echt een drama.

En ik heb al geschreven dat iemand zonder eigen vervoer het testen kan vergeten, tenzij die de adviezen in de wind slaat en met iemand meerijdt of het OV neemt.

Daarbij: de herfst is begonnen en dat betekent voor velen regelmatig hoesten en snotteren. Als het niet te erg was en er geen koorts was ging je gewoon door, maar in 2020 is dat taboe.

Uit resultaten van bloedonderzoeken bij bloeddonoren is een (niet 100% betrouwbare) conclusie getrokken dat sinds het begin van de uitbraak 1 miljoen mensen besmet moet zijn geraakt. Dat is één op de 17!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten