woensdag 16 september 2020

Ondertussen in de Tour de France

 Na de rustdag, eergisteren, blijkt niemand positief getest te zijn op corona. Mooi bericht, want Frankrijk is inmiddels diep oranje gekleurd en afgelopen week hadden we het wel even benauwd toen we zagen hoe dicht de fans op de bergen stonden. Zondag waren de bergen dan ook afgesloten voor publiek, maar die stond vervolgens onderaan de berg...

Winnaar van vorig jaar Egan Bernal kon niet goed meekomen en vanmorgen werd bekend dat hij is afgestapt. Weer eentje weg uit mijn pooltje... Gelukkig doet Dumoulin het beter, hij komt wel goed mee.

De strijd is tussen Roglic en Pocagar. Vorig jaar lag het klassement ook nog open, het kon Kruijswijk worden (die nu geblesseerd thuis zit), Bernal, Thomas, de bergetappe op de één na laatste dag zou de doorslag geven en er werd strategisch gekoerst zodat niet alle kruit werd verschoten vóór de laatste berg. Het zou zomaar kunnen dat Kruijswijk daar toesloeg en de Tour zou winnen!

Het liep anders. 

De laatste beklimming leidde naar Tignes, maar de renners zijn daar nooit aangekomen. De één na laatste beklimming was de Col de l' Iseran, waar Alaphilippe de gele trui virtueel moest overdragen aan Bernal, want hij trok het niet. Thibaut Pinot geeft huilend op wegens een blessuren, Kruijswijk is vierde, maar de verwachting is dat hij zou toeslaan tijdens de beklimming naar Tignes. Het was allemaal zo spannend!

En toen ging het hagelen in Val d'Isère... De zware bui veroorzaakte modder- en hagelstromen en de race moest worden stilgelegd terwijl de renners de Iseran afdaalden richting Val d'Isère. De strategische plannen konden niet worden uitgevoerd en de tijden van de Col d'Iseran telden als einduitslag van die etappe. En aangezien het (behalve in 1989) traditie is dat er in Parijs niet meer aan het klassement wordt gerommeld... Kruijswijk werd toch nog derde, na Bernal en Thomas.

Kruijswijk zit dit jaar thuis, Geraint Thomas zal de Giro rijden en Bernal is afgestapt. Het klassement ziet er nu zo uit:

1. Primoz Roglic
2. Tadej Pogacar +0.40
3. Rigoberto Urán +1.34
4. Miguel Ángel López +1.45
5. Adam Yates +2.03
6. Richie Porte +2.13
7. Mikel Landa +2.16
8. Enric Mas +3.15
9. Tom Dumoulin +5.19
10. Nairo Quintana +5.43

Geen opmerkingen:

Een reactie posten