vrijdag 11 september 2020

Saint of 9/11

 Vandaag is het 19 jaar geleden dat er terroristische aanslagen plaatsvonden in de VS. Het meest bekend is de aanslag met twee passagiersvliegtuigen op de Twin Towers wolkenkrabbers. Verbijsterd keken we naar de livebeelden. Later zijn er docu's uitgekomen die de levens van een aantal slachtoffers belichtten.

Ik wist tot vandaag niet dat één van de vele slachtoffers wordt gezien als heilige. 

Het is Mychal Fallon Judge, priester, monnik en aalmoezenier van de brandweer van New York. Hij werd op 11 mei 1933 als Robert Emmett Judge in Brooklyn (New York) geboren, zijn ouders kwamen uit Ierland. Al op jonge leeftijd wist hij dat hij franciscaner monnik ging worden.
Uiteindelijk werd hij kapelaan bij de brandweer. Hij bood aanmoediging en gebeden aan bij branden, reddingsacties en ziekenhuizen. Daarnaast hielp hij zieken (met name AIDS-patiënten), daklozen en andere mensen die het zwaar hadden. Al bij leven werd hij als een heilige gezien vanwege zijn werk en liefde, maar hij was ook omstreden omdat hij AIDS-patiënten bezocht en vocht tegen discriminatie van homoseksuelen.

Op 11 september 2001 was Judge ter plekke, hij bood hulp in daad en gebed. Toen de South Tower instortte werd hij dodelijk geraakt door het puin dat de andere toren, waar hij bezig was, in vloog. Kort voor die tweede toren instortte werd het lichaam van Jidge naar buiten gedragen en als eerste officiële slachtoffer ("0001") geregistreerd. Er zijn beelden gemaakt toen hij naar buiten werd gedragen, die worden beschouwd als een "American Pietà".
Bij zijn begrafenis waren ook Bill en Hillary Clinton aanwezig.

Er is al jaren een beweging gaande om hem officieel heilig te laten verklaren. Twee mensen zeggen dat ze wonderbaarlijk genezen zijn door de gebeden van Judge. De Orthodox-katholieke kerk van de VS heeft hem al heilig verklaard en in New York is de straat waar het klooster staat waar hij woonde, naar hem vernoemd. Heiligverklaring door Rome kan echter een probleem zijn omdat Judge mogelijk zelf homoseksueel was...



Geen opmerkingen:

Een reactie posten