zaterdag 12 september 2020

Brand in Californië

 Het is mooi en warm weer, maar de zon is wat heiig. Hij schijnt wat gelig en de zonsondergang kleurt. Dat merkten we gisteren al, maar ook vandaag is het niet helemaal zoals het hoort.

Oorzaak: rook van de enorme branden in Californië.

De lucht in Nederland ziet er aan het eind van de middag wat melkachtig uit en het licht is een beetje rood. Dat heeft te maken met de rook van de bosbranden in Californië. De rook zorgt er later op vrijdag ook voor dat er een vuurrode zonsondergang te zien is.

De Amerikaanse rook had ook invloed op de temperatuur. Die bleef achter bij de verwachting. Ondanks dat werd het in De Bilt toch 20 graden en dat betekende de 99ste warme dag van het jaar.

Het komt wel vaker voor dat rook hoog in de atmosfeer naar Nederland wordt geblazen, maar dat rook helemaal van de andere kant van de wereld naar ons toe komt en zo’n grote invloed heeft op het weer is erg zeldzaam. Ook op 17 oktober* was een vergelijkbaar schouwspel te zien in ons land. Rook uit Portugal en saharazand zorgden er toen voor dat de zon knaloranje kleurde en bijna niet te zien was.

*) 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten