woensdag 31 december 2003

Oude guldens nog steeds iets waard

Ik moest even tandenknarsen toen ik dit bericht las.. Ik dacht dat guldens niet meer in te wisselen waren, vooral munten niet...

Afgelopen zomer vond ik in een oude jas voor zeker 10 gulden (4 euro 50 als ik me niet vergis) aan munten. Aangezien ik dacht dat die niks meer waard waren, heb ik het aan de bloedjes gegeven zodat ze "winkeltje" konden spelen op zolder. De muntjes liggen nu overal en nergens verspreid..

Don "Storm" Lawrence overleden

Vroeger lazen we thuis de Eppo. Hoewel ik vooral fan was van Blueberry, vielen de strips van Storm (en daarvoor Trigië) me ook op, omdat het stuk voor stuk, letterlijk, schilderijen waren.

De maker van Storm en Trigië, Don Lawrence, is helaas overleden. Hij is 75 jaar geworden. 


zaterdag 27 december 2003

Hier de score van mijn poll van afgelopen week: "wat is jouw nr.1 in de top 2000":
Bohemian Rhapsody (40%)
Shine on you Crazy Diamond (lange versie!) (20%)
Child in Time (15%)
Stairway to Heaven (10%)
anders, namelijk... (reageer!) (10%)
Hotel California (5%)
November Rain (0%)
Brothers in Arms (0%)

Bohemian Rhapsody is weer nummer 1 geworden in de top 2000 van dit jaar, dus de uitslag verbaast me niet!

Dat "November Rain" geen enkele stem in mijn poll haalde, had ik overigens niet verwacht. Idem dito Dire Straits. Omdat iedereen in de jaren 80 dweepte met Dire Straits, had ik Brothers in Arms in de poll gezet. Destijds verkocht Dire Straits wagonladingen elpees en cd's... Maar als niemand ze meer leuk vindt, waar zijn dan die enorme hoeveelheid cd's en elpees gebleven? Op de stort? ;)

"Shine On You Crazy Diamond" werd tijdens de uitzending vorig jaar voortijdig de nek omgedraaid, en daar maakte ik me best nijdig om, vandaar mijn toevoeging "Lange versie"! En tot mijn vreugde eindigde deze lange versie op nummer 2 in mijn poll!

Oh ja, en dan willen jullie vast weten op wie ik gestemd heb... Ik ben Queenfan sinds ik ze in 1974 in Toppop zag verschijnen met Killer Queen, maar tja, een nieuwe nummer 1 in de top 2000 had ik ook wel een uitdaging gevonden. Ik heb dan ook Pink Floyd gestemd.

vrijdag 26 december 2003

Rob Out overleden

Elke 40-plusser weet wie Rob Out was.
Op de weblog van Adam Curry lees ik dat Rob Out op 25 december is overleden...


donderdag 25 december 2003

Noem me een emotionele muts, maar als ik The Sound of Music zie, moet ik telkens weer slikken... Erg, he... Maar ik weet dat ik niet de enige ben (al ben ik waarschijnlijk wel de eerste die het hardop durft te zeggen).

"The Sound of Music" is gebaseerd op een waar verhaal: dat van de familie Von Trapp, en in het bijzonder van Maria Von Trapp.

Maria Agusta Kutschera werd net voor middernacht op 26 januari 1905 geboren... in een trein naar Wenen! Haar moeder stierf toen Maria 2 jaar oud was. Omdat haar vader liever reisde dan voor haar zorgde, liet die haar achter bij een oudere neef.
Maria groeide op in een strenge omgeving zonder kinderen, en was erg eenzaam.
Je zou het niet zeggen als je de film hebt gezien, maar haar opvoeding was atheistisch en ze werd erg cynisch ten opzichte van elke vorm van religie.
Toen ze op een dag een concert van Bach wilde bezoeken, kwam ze in een drukke kerk terecht, waar de bekende priester Kronseder net zijn preek was begonnen. Maria was meteen onder de indruk, ondanks het feit dat haar oom haar altijd had voorgehouden dat Bijbelverhalen niets anders waren dan een aantal verzinsels en oude legendes. Toen de priester na de preek langs Maria liep, riep ze luid: "Gelóóft u dat allemaal?!?" Kort daarna ontmoetten de priester en Maria elkaar opnieuw.

Maria was bekeerd en ging naar het klooster, maar haar dokter vond dat ze leed onder een gebrek aan frisse lucht en beweging. Daarom werd besloten haar te sturen naar de gepensioneerde marinekapitein George von Trapp. Niet als gouvernante, zoals de film ons leert, maar vooral vanwege de oudste dochter Von Trapp, die bedlegerig was door rheuma. Ze is nooit meer teruggekeerd naar het klooster en trouwde de kapitein op 26 november 1927. In de film waren ze op huwelijksreis toen Duitsland Oostenrijk annexeerde, maar dat klopt dus niet; dat gebeurde veel later.




In 1938 werd Oostenrijk geannexeerd door nazi-Duitsland (dat is dus 11 jaar na het huwelijk van Maria en george von Trapp!). De familie besloot te vluchten. Maria was toen in verwachting van hun 10e kind, Johannes.
Ze lieten letterlijk alles achter, behalve wat ze in een rugzak konden meenemen. In de film gebruikt de familie een zangwedstrijd als dekmantel, in werkelijkheid deden ze alsof ze één van hun vele bergtochten gingen maken. Samen met hun familie-priester, Mgr.Franz Wagner, klommen ze over de Oostenrijke Alpen naar Italië, waar ze in een berggehuchtje terecht kwamen. Na de oorlog schreef Maria een boek hierover.

"We waren in één nacht zeer arm geworden, vluchtelingen. Een vluchteling heeft geen vaderland, maar ook geen rechten..." 
Maar er waren 9 kinderen, de 10e was onderweg...
"Het enige dat we goed konden, was zingen, dus maakten we van onze hobby ons beroep."

En met succes! Aanvankelijk zongen ze op bruiloften en partijen, al snel kregen ze een Europese tournee, in concertzalen en paleizen. En uiteindelijk kwamen ze in de Verenigde Staten terecht.
In 1939 ontdekten ze een piepklein bergdorpje, Stowe, in de staat Vermont. Het deed hen sterk herinneren aan hun thuis in Oostenrijk, dat ze moesten achterlaten. Inmiddels hadden ze 1000 dollar bijeen gespaard en ze kochten een oude boerderij met grond.
Stowe werd hun nieuwe thuis. De jaren daarna deden ze nog verschillende tournees gedurende 15 jaar, en verder genoten ze van het boerenleven, zoals koken, tuinieren, suiker maken van "maple" (een soort esdoorn waarvan men het sap gebruikt om suiker te maken), bijenteelt en skiën. 
In 1947 richtte Maria de Trapp Family Music Camp op, al gauw kwam er een hotel bij: de Trapp Family Lodge.

Tijdens een tournee door Australië kwamen ze in contact met de aartsbisschop van de zuidelijke Pacific. Die overtuigde de familie om missiewerk te gaan doen. Een jaar later werd het "Music Camp" gesloten. De meeste kinderen trouwden, Maria ging met 3 kinderen (Maria, Rosemarie en Johannes0 missiewerk doen in de zuidelijke Pacific, o.a. Nieuw Guinea. Hierover schrijft Maria in haar boek "Maria, My Own Story".

Toen Maria weer terugkwam in Stowe, gingen zij en haar familie zich richten op het hotel, dat er nog steeds was, en breidden het uit. Ze bleef actief tot haar dood in 1987.

Maria ligt begraven naast haar man George op de familiebegraafplaats naast het hotel. Het hotel wordt gerund door haar jongste zoon Johannes, die getrouwd is en 2 kinderen heeft.



woensdag 24 december 2003

Kerstgevoel

Ik ben een bevoorrecht mens. Ik heb een kleine, maar lieve familie. Nooit hommeles gehad over de kerst. Alles was vrijblijvend. Wilde je een jaartje thuisblijven? No problem. Stress in de keuken? Dat lossen we samen wel op!
Daarom heeft kerst voor mij altijd die door vele anderen vervloekte glans van gezelligheid en samen-zijn gekregen.

Ik besef steeds meer hoe gezegend ik ben. Best veel mensen hebben niet zo'n fijne familie, hoor ik steeds vaker. En als de kerst komt, voelen ze zich ellendig. Juist omdat je "moet" genieten, "moet" samenzijn etc. Kiezen op elkaar en een plastic grijns grijnzen "om de lieve vrede". En veel mensen moeten aan een bepaald beeld voldoen (voor zichzelf, of voor anderen) en staan onder enorme druk. Ze moeten het perfecte kerstdiner koken, de mooiste kadootjes geven etc.

En veel mensen hebben niet zulke fijne jeugdherinneringen door een nogal vervelende ouder en kunnen het niet opbrengen met kerst het ideale kind te spelen, terwijl pa of ma dat wel verwacht.

Andere mensen missen het kerstgevoel omdat het gemis van een dierbare juist dan extra hard toeslaat. Als je dan nog een lieve "achterban" hebt, is dat wel te verwerken, maar als je tot die vele mensen behoort die dat niet hebben, ja, dan is er weinig meer om blij om te zijn...

Ik begin me soms haast schuldig te voelen als ik vertel over mijn fijne feestdagen en de verhalen over "hoe-het-anders-kan" komen los...
Alle mensen die te maken hebben met negatieve kerstgevoelens wens ik uit het diepst van mijn hart veel sterkte toe!

dinsdag 23 december 2003

Kerstvakantiefilms voor na de kerst

Vandaag al viel de nieuwe TV-Magazine op de mat. Mooi, dan kan ik de nieuwe films van volgende week op een rijtje zetten, net als de films van deze week! Vanavond trouwens enorm genoten van "How the Grinch stole Christmas"... Die kende ik nog niet, maar als Jim Carrey erin voorkomt, zit het altijd wel goed!

Verder zie ik me de komende dagen niet vaak achter de computer zitten, dus jullie moeten het even met mijn kerstvakantiefilmoverzichtje (2x letterwaarde, 3x woordwaarde) doen. Oh ja, dit lijstje is puur mijn persoonlijke smaak, dus als jouw favoriet er niet bijzit... Sorry, maar smaken verschillen! 😉

Zaterdag 27 december - we zitten aan het ontbijt met restjes kerststol, eten restjes salade voor lunch en van de restjes gourmetvlees maken we een prutteltje in de hapjespan... En op de tv kunnen we genieten van:
- Oliver! (België TV1, 13.35) - de Oliver-Twist-versie uit 1968. Altijd leuk in de kerstvakantie!
- Who framed Roger Rabbit (BBC1, 15.00) - met Engelstalige ondertiteling op teletekstpagina 888 (heb je wel nodig, denk ik...!). Een revolutie in animatiefilm was dit in 1988! Met voor die tijd zeer geavanceerde technieken (die er nog steeds heel goed uitzien anno 2003) mengen cartoonfiguren zich zonder problemen met "levende mensen". Verhaal: cartoon-konijn vermoedt dat zijn supermooie vrouw vreemd gaat, en schakelt een verlopen privédetective in, die echter een enorm trauma heeft overgehouden aan cartoons.
- Matilda (16.35, BBC1) - Roald-Dahl-film, van één van zijn laatste kinderboeken. Zeer begaafd meisje van 5 groeit op in een asociaal nest en komt op een verschrikkelijke school. Haar juf is lief, maar de directrice is een bitch en moet dus nodig een lesje krijgen! Hoe dat gebeurt, kan alleen maar bedacht zijn door Roald Dahl...!
- The Magic Sword (Yorin, 17.25) - tekenfilm uit 1998, ik ken hem niet, maar we zijn allemaal dol op het verhaal van koning Arthur en Excalibur. Deze film is NIET het verhaal van Arthur, maar ach, het gaat over ridders, zwaarden en zo en die zijn momenteel zeer in de mode bij ons!
- Mary Poppins (NET5, 18.30) - "Roger Rabbit" was een revolutie in animatiefilms, maar in 1964 kon men ook al aardig wat! Walt Disneyfilm over een gouvernante die nogal, ehhh... vreemd is, maar wél leuk! Zoet, maar goed geschikt voor deze tijd van het jaar!
- Babe, Pig in the City (NET5, 21.00) - wat NET5 bezielt om dergelijke kinderfilms op zo'n bezopen tijdstip uit te zenden zal ik wel nooit doorgronden, maar gelukkig heb ik een video... En anders gaan we maandag in de herkansing (BBC1, 17.00).
- The Witches (Yorin, 21.00) - helaas heb ik geen 2e video, want ook Yorin heeft besloten een schitterende kinderfilm (voor pakweg 8 jaar en ouder) op een tijdstip uit te zenden waarop een deel van de doelgroep al plat ligt... Jammer, want deze Roald-Dahl-verfilming is geweldig!

Zondag 28 december
- Flatliners (SBS6, 0.05) - niet direct een film speciaal voor de feestdagen, maar destijds vond ik hem intrigerend genoeg om hem hier te vermelden. Studenten lokken bijna-dood-ervaringen uit om te ontdekken of het hiernamaals bestaat ("flatliner" betekent de rechte lijn die op de hartmonitor verschijnt als iemand dood is en dus geen hartslag meer heeft).
- Ciske de Rat (Duitsland 2, 3.00) - voor nagesynchroniseerde films blijf ik niet op, maar wie wil weten hoe "krèg toch allemaol de kolére" in het Duits wordt vertaald, moet opblijven... en de vertaling die Duitsland 2 gebruikt, later in de reacties zetten!
- Down and out in Beverly Hills (Duitsland 2, 14.55) - alweer nagesynchroniseerd, maar wie daar tegen kan krijgt een leuke film met Nick Nolte als asociale zwerver die gered wordt door een schathemelrijke familie... Klinkt melig, maar is echt leuk!
- The Rugrats movie (Yorin, 16.25) - nasynchroniseren kills, maar voor kinderfilms vind ik het wel handig. Hopelijk is "Ratjetoe" vanmiddag dan ook nagesynchroniseerd. Mijn oudste bloedje leest nog net niet snel genoeg om de ondertitels te kunnen lezen... Ik hou niet zo van Ratjetoe, maar de kinderen vinden het prachtig! De filmkeuring zegt "meekijken onder 6 jaar gewenst wegens enge scenes" en vooruit, dat doen we dan maar voor ons jongste bloedje 

Maandag 29 december
- Sissi (Nederland 2, 12.23) - ja, het is een draak, en het werkelijke leven van Sissi verliep heel wat minder leuk dan dat van de Romy-Sissi, maar gun mij mijn zwakheden 
- Herbie rides again (SBS6, 12.25) - tegelijkertijd begint op SBS6 Herbie, over dat bloedeigenwijze VW-Kevertje... Ik denk dat Herbie het toch wint van Sissi!
- Babe, Pig in the City (BBC1, 17.00) - herkansing voor wie het zaterdag te laat vond voor de kids en geen video had... Zet wel teletekst 888 aan, dat is wat makkelijker als je het simultaan wil vertalen!
- A Goofy Movie (Yorin, 17.25) - uit 1995. Wat moet ik nog meer vertellen over de sulligste droogstoppel van de Disneystal?
- A Passage To India (BBC2, 18.50) - mooie film (op een ongelukkig tijdstip: afwassen, kindertjes naar bed en zo) over de misstanden in het India uit de tijd dat het nog een Britse kolonie was...
- The Incredible Journey (NET5, 19.10) - bekende film (volgens mij een remake vane en eerdere versie) over huisdieren die hun baasjes kwijt zijn. Welk kind vindt dit niet leuk?
- 102 Dalmatians (SBS6, 21.00) - en alwéér een perfecte kinderfilm op een belachelijk tijdstip... Dit is de 2e stippelhondjesfilm met Glenn Close. Video instellen!!!

Dinsdag, 30 december
- Sissi, die junge Kaiserin (Nederland 2, 13.05) - gun me dit lolletje toch... We hebben toch allemaal onze zwakheden? 
- Back to the future (BBC1, 16.45) - ik heb hem nu wel genoeg gezien, maar de nieuwe generatie die hem nog niet kent moet deze film zien!!!
- All Dogs go to Heaven (Yorin, 17.20) - animatiefilm (is deze van Disney?).
- Private Benjamin (NET5, 20.30) - verwende jongedame (Goldie Hawn) wordt weduwe en wil een ander leven. Dus gaat ze het leger in... Goldie is schitterend!!!


Woensdag 31 december
- The Crying Game (Duitsland 2, 0.00) - er staat een S in de vermelding van mijn TV-gids, dus misschien is dit niet nagesynchroniseerd maar ondertiteld... Maar zelfs als deze informatie fout is, zou ik iedereen die het Duits beheerst aanraden te kijken. Het is één van mijn grootste favorieten en tot mijn vreugde heeft niemand tot nu toe het extreem verrassende plot in het openbaar verraden (in recenties en zo), sinds de film in 1992 uitkwam! Degene die dat flikt, verdient eeuwige publicatieban!
Basis: IRA-strijders kidnappen zwarte Britse soldaat. Eén van hen krijgt later last van zijn geweten en wil de vriendin van die soldaat bezoeken, maar zijn oude IRA-vrienden zitten hem achterna vanwege zijn verraad... Meer zeg ik niet. Wil je de film nog eens zien nadat je bent bijgekomen? Duitsland 2 herhaalt hem in de nacht van woensdag op donderdag (2.35 uur... sterkte...!) KIJKEN!!! VERPLICHTE KOST!!!
- Smokey and the Bandit (BBBC, 2.05) - zo platvloers als maar enigszins mogelijk is, en ondanks dat, of misschien juist daarom, hilarisch!
- James and the Giant Peach (BBC1, 11.50) - deze ken ik nog niet, maar het komt van een boek van Roald Dahl, dus is het goed.
- The Wizard of Oz (SBS6, 12.25) - was op 2e Kerstdag ook al op de BBC, maar voor wie toen aan de kerstdis zat, volgt hier de herkansing. Eén van die filmklassiekers die iedereen moet kennen. Kwestie van "algemene ontwikkeling"! En voor wie daar maling aan heeft: scenes en tekst uit deze film komen vaak terug in heel veel boeken en moderne films...
- Anna and the King (BBC1, 18.15) - Ik ken de versie met Yul Brynner, maar dit is een moderne versie (1999) met Jodie Foster. Ik ben benieuwd...!
- Eddy Murphy Raw (Veronica, 20.30) - mocht je je kinderen enige waarden en normen willen bijbrengen en voorál geen "lelijke woorden", neem deze film dan op en speel hem af als je bloedjes op bed liggen. Acteur Eddy Murphy had net een gebroken relatie achter de rug (met Whitney Houston?) en dat is te merken... 
Verder veegt hij o.a. de vloer aan met moeders die dure hamburgers van McDonalds boycotten en hun kind liever een eigengemaakte hamburger voorzetten (au...!).

Donderdag 1 januari

Nieuwjaarsdag vind ik altijd een afknapper. Einde feestdagen, je voelt je brak (is het niet van de kater, dan is het van de vuurwerkdampen of van het late slapen-gaan), de familie wacht op een bezoekje (ik kom alléén 's middags... éérst uitslapen!) en nu het gewone leven weer begint staat die kerstboom opeens érg in de weg... Cold Turkey, vind ik deze dag... Brengt de TV troost?
- The Crying Game (Duitsland 2, 2.35) - herhaling van gisternacht (en hopelijk inderdaad mét ondertiteling). Ik weet geen betere manier om het nieuwe jaar te beginnen!
- Everything you always wanted to know about Sex but were afraid to ask (Duitsland 1, 3.45) - onmogelijk tijdstip, en de nasynchronisatie is ook geen prettig vooruitzicht, maar voor wie oudjaarsnacht niet lang genoeg kan duren toch leuk. Vooral de historische scene met de spermacellen is waanzinnig!
- The Land before Time, The Mysterious Island (RTL5, 12.00) - als je nog te brak bent om je kinderen (gruwelijk vroeg wakker, waarschijnlijk straalklierig vanwege het slaapgebrek) is dit een prima film om hen zoet te houden! HEt is deel 4 van "Platvoet en zijn Vriendjes".
- An American Tail, Fievel Goes West (RTL5, 13.20) - RTL5 begrijpt ons ouders! Kinderen moet je op nieuwjaarsdag liever niet zien of horen... Op 22 december was deel 1 van muisje Fievel Mousekewitz te zien, dit is deel 2. En hopelijk is dit wél nagesynchroniseerd, anders mag ik weer simultaan vertalen en of dát me lukt op nieuwjaarsdag...?
- The Sound Of Music (BBC1, 14.55) - was woensdag 24 december al op NET5, maar ik vind het geen straf om nóg eens te zien!
- The Lord of the Rings (Yorin, 16.30) - Néé, dit is zonder Orlando Bloom en zo! Volgens mij is dit een tekenfilm (van Bakshi) uit 1978 en gaat het vooral over het Tolkien-boek The Hobbit. Bakshi werd zo ongeveer afgebrand toen deze film uitkwam, maar het lijkt mij wel leuk voor kinderen die niet bang zijn voor draken.
- Pauline & Paulette (Nederland 1, 18.40) - op 13 december overleed Ann Petersen, die in Nederland vooral bekend was vanwege haar rol in Samson en Gert. In de reacties op mijn weblog n.a.v. haar overlijden, en in de Belgische pers, werd haar rol in deze film ook uitgebreid geroemd. Reden om te kijken en deze Belgische actrice, die veel meer deed dan "Mevrouw Praline", posthuum ook in Nederland de waardering te geven die ze verdiende!
- De ontdekking van de Hemel (Nederland 2, 22.05) - ik kende het boek al, en vond het slot nogal gemakkelijk gedaan... Maar als je daar rekening mee houdt, blijft er een fantastische film over! Tip: als je het boek nog niet kent, lees dat dan pas ná de film!

Vrijdag 2 januari

- The Breakfast CLub (BBC1, 1.05) - destijds (1985) erg trendy film met Emilio Estevez, en Molly Ringwald, van wie sindsdien weinig meer is vernomen... Een groep scholieren met totaal verschillende achtergronden moeten voor straf de nacht op school doorbrengen.
- The Witches of Eastwick (NET5, 20.30) - niet voor het eerst op TV, maar dat vind ik niet erg. Topscene: Jack Nicholson ondervindt de effecten van het voodoo-achtige poppetje dat Cher, Susan Sarandon en Michelle Pfeiffer hebben gemaakt...!

Veel kijkplezier!

zondag 21 december 2003

The Osmonds (en Leroy van Fame)

Niet dat ik zo'n fan was/ben van The Osmonds... Je weet wel, die groep musicerende en zingende broertjes en een zusje met een sterke Mormoonse achtergrond. Rond 1972-1975 waren ze in Nederland ook populair, maar als pre-tiener (ik ben van 1963) deelde ik de liefde van veel meisjes voor Donny absoluut niet...

Vanavond op de Belgische TV was er een film over The Osmonds. Hoe het begon, over de tv-show die ze kregen, hun onvrede daarover, hoe ze zelf een studio-met-alles-erop-en-eran bouwden en failliet gingen... 

Ze hebben het gered en ze gingen door! Aan het eind verschenen de Osmonds zelf. Het zwarte haar is bij enkelen spierwit geworden, Donny en Marie zijn echter weinig veranderd (iets ouder geworden, dat wel).

Ze hebben anno 2003 (bijna 2004) zelfs een eigen site.

Nee, een fan zal ik nooit worden. Maar ik heb wel bewondering voor mensen zoals zij! Hoeveel sterren verzakken niet in de vergetelheid (en erger) als het minder gaat? (las in de TV-magazine bijvoorbeeld laatst nog over Leroy van Fame... dood...)

zaterdag 20 december 2003

Jochem Myjer

Vanavond op tv: cabaret door Jochem Myjer. Nog nooit eerder van de brave man gehoord, maar ik heb zitten brullen van de lach! Deze man stoot Bert Visscher, toch ook niet de rustigste, in 1 keer van zijn troon! Vergeleken met Myjer is Visscher een saai, slaapverwekkend mannetje...!

vrijdag 19 december 2003

Dik Trom

Vandaag vond ik een video van Dik Trom, die ik voor een habbekrats bij de Trekpleister had gekocht voor sinterklaas. Het was een film uit 1958, technisch rammelt hij aan alle kanten, maar zowel de bloedjes als hun ouders genoten volop! Op internet kon ik helaas weinig vinden over deze film (behalve waar die verkocht werd). Wie waren de acteurs, bijvoorbeeld?

Nog meer kerstlampjes

Ik ben een fan van Roseanne. Nee, niet de correcte, chirurgisch rechtgetrokken Roseanne van nu, maar de verrukkelijk asociale Roseanne uit de tv-serie uit de jaren 90.

Eén van mijn meest favoriete scenes gaat over kerstversiering. In hun buurt is een brief bezorgd, waarin vriendelijk doch dringend wordt verzocht de kerstversiering buiten vooral smaakvol, bescheiden etc te houden...

Roseanne en Dan lezen de brief en lijken het er helemaal mee eens te zijn. Doen vervolgens de buiten-kerstverlichting aan... En hun huis blijkt vervolgens zó vol lampjes (vooral knipperend) en versierselen te zijn behangen, dat een goedkoop bordeel zich er nog voor zou schamen!

Ik weet niet meer welke episode dit was, maar als ik ooit word uitgenodigd voor een programma als Zomergasten (ik zou niet weten waarom, maar you never can tell), is dát gegarandeerd een scene die erin MOET!!!

Samen met de Mr.Bean-scene, waarin Mr.Bean in het park zijn lunch maakt. Met zijn sok als sla-centrifuge, een zéér vers sardientje en thee in een kruik...!

Nog meer kerstliedjes

Ik heb er al over geweblogd... je favoriete kerstliedje!

Eén reactie die mijn aandacht meteen greep, was die van Tante Neel, die een kerstliedje van de Kinks noemde! Nou ben ik best fan van de teksten van Ray Davies, maar deze kende ik nog niet!

Ik heb nog een mooie gevonden op Kazaa, met dank aan VARA's TV-Magazine voor het terughalen van een lang vergeten herinnering...

The Greedy's waren half afkomstig van de Sex Pistols, een destijds zeer opzienbarend punkbandje (wie had anno 1977 durven denken dat zij anno 2003 behoorlijk antiek zouden zijn omdat f%ck een veelgebruikt woord is geworden?). Ze maakten hún versie van "We wish you a merry christmas" begin jaren 80 (zonder dat vierletterwoord). Leuk!

Via een maillijst attendeerde iemand me erop, dat "Stop the Cavalry" van Jona Lewie heel mooi is uitgevoerd door Tom Parker. Tom Parker is vooral bekend door zijn moderne versie van Händel's Messiah. De kerstklassieker van Jona Lewie heeft hij heel mooi gedaan: Lewie's accent is prachtig bewaard gebleven, er staat een mooi orkest achter... Hulde! Live schijnt het helemáál een belevenis te zijn... ik geloof het meteen!

En zojuist op de radio: een schitterend kerstnummer van Bjorn Again, een Australische band die Abba op geheel eigen wijze nadoet. "The Little Drummer Boy" in het jasje van Abba's "Fernando"... Geweldig!!!

woensdag 17 december 2003

Kerstverlichting

De tijd dat zelfs de netste buurten er hier rond kerst uitzagen alsof het koopavond was, is inmiddels wel voorbij. En ik geloof dat ik weet hoe dat komt: de erbarmelijke kwaliteit van de verlichting...

Wij waren altijd relatief bescheiden met het versieren van de voortuin, maar een snoer kerstlampjes was wel een must bij ons. Eerst hadden we een snoer met 40 lampjes, die gaf al snel de geest. Een jaar of 2-3 geleden hebben we een sliert met 100 lampjes aangeschaft. Vorig jaar waren daar al enkele lampjes van gesneuveld, maar we hadden reservelampjes. Toen we dit weekend de kerstlichtjes weer in de voortuin hingen, bleek dat een rij van 25 lampjes (25% dus) de geest had gegeven.

Ook elders doofde langzaam het licht. De frames in rendier-, ster- of sneeuwpopvorm (waarvan je de vorm niet meer herkende als de lampjes brandden), de flikkerende lampjes, het gevel-brede net vol lampjes dat mensen over hun hele huis hingen, beheersten zo'n 3 jaar geleden driekwart van ons straatje. Hoewel wij alleen een snoer lampjes hadden, vond ik het best leuk. Maar anno 2003 is er geen huis meer in onze straat, en de straten om ons heen, die nog zo uitbundig verlicht is.

Bezuinigen? Versobering? Nee, volgens mij komt het omdat het zo ellendig snel stuk is!!!

En dan wonen we wel vlakbij een bekend tuincentrum, na enkele jaren vol miskopen trapt niemand er meer in!

Toch jammer...



...want stiekem vind ik het best wel mooi, die overdreven lichtversieringen!

Kerstliedje

Grappig, dat zoveel mensen "Merry Christmas Everybody" van Slade, noemden, toen ik laatst naar jullie favoriete kerstliedjes vroeg!

Tegelijkertijd heeft de luchthaven van Manchester dit kerstnummer verbannen van de lijst "kerstliedjes-achtergrondmuziek"... Zo'n 1200 mensen werden ondervraagd, hoe de luchthaven de kerst-service zou kunnen verbeteren... Zo'n 500 mensen antwoordden dat het héél prettig zou zijn, als de kersthit van Slade niet meer door de vertrekhal zou schallen... Reden: ouderwets, niet meer populair.

Slade-zanger Noddy Holder woont in de buurt, en een woordvoerder van de luchthaven hoopt dat die zich niet al te beledigd voelt, maar ja, klant is koning... Voor zover bekend heeft Noddy nog geen reactie gegeven. Het bericht is van eind november, en toen was hij in het buitenland (ja, Slade schijnt nog steeds te bestaan!).

De geschiedenis van Kerst

Ik heb vroeger gegevens verzameld over traditionele feesten en allerlei folkloristische gebruiken.
Hieronder, van de hak op de tak, wat sprokkels over kerst.
Leesvoer voor de kortste dagen van het jaar!
* Kerstmis is behalve een kerkelijk feest, vooral een sfeerfeest met gezelligheid, visite, muziek, versiering, eten en drinken. Men versiert met kersttakken, kransen, kaarsen, een kerstboom, cadeaus en de kerststal. We sturen kerstkaarten en wensen de ontvangers gelijk een goed nieuwjaar.
Toch zijn er ook mensen die liever op wintersport gaan, of uit protest tegen de ellende in de wereld geen kerst vieren, en kerstmis begon in de jaren 90 het oude Sinterklaasfeest steeds meer te verdringen (dit is inmiddels niet meer zo!). Het bezwaar dat sommigen tegen kerst hebben, is ook, dat de gezelligheid voor sommigen een verplichtend karakter kan krijgen: 'wat doen we met moeder?' en (schoon)ouders die hoge eisen stellen aan hun (schoon)kinderen. Kerststress is dan ook helaas een vaak voorkomend verschijnsel.
* De Kerstnacht werd door het Christelijke Rome gekozen als datum van de geboorte van Christus (die vond plaats tussen het jaar 4 en 8 van de Gregoriaanse jaartelling), zodat de heidenen hun zonnewendefeest konden handhaven. In de 5e eeuw klaagde paus Leo de Grote echter, dat Romeinse christenen in de kerk nog steeds de zonnegod Mithras als eerste begroetten, terwijl Kerst volgens hem niet het feest van de zon was, maar van Christus, de Ware Zon.
* De katholieke kerk heeft in de Kerstnacht een nachtmis, de protestantse kerk een nachtdienst, beide worden ook bezocht door mensen die anders zelden of nooit in de kerk komen. Vroeger heette de mis 'Kindjewiegen' omdat er op het altaar een schommelwieg met een Jezusbeeldje stond. Gelovigen brachten hun eigen kind mee in de wieg en schommelden die wieg, als de priester het wiegje op het altaar schommelde. Daarbij werden wiegeliedjes gezongen.
* Volgens oud gebruik brandt men tussen Kerstnacht en Driekoningen een blok hout. Paganisten en wicca’s branden nog steeds een (eiken) Yuleblok tijdens Yule, één van de 8 sabbaths (rond 21 december).
* Een legende zegt dat in de Kerstnacht bijen in hun korven zoemen en dieren kunnen spreken, maar wie ernaar gaat luisteren wordt gestraft. In het water gezonken klokken gaan luiden.
* Boeren legden in de kerstnacht hooi op het erf zodat het Kerstkind dat kan zegenen. Op Kerstmorgen krijgen de dieren het gezegende hooi.
* Op, of even voor, Kerstavond werd de kerstboom versierd (tegenwoordig al veel eerder!) en katholieke mensen halen de kerststal tevoorschijn. Het Kerstkind brengt cadeaus (de Kerstman kwam pas begin 20e eeuw). 
* Rond kerst organiseren liefdadigheidsinstellingen zoals het Leger des Heils kerstmaaltijden voor alleenstaanden, armen, zieken en bejaarden, er worden inzamelingen georganiseerd en kerstpakketten uitgedeeld aan mensen in nood. Bedrijven geven hun personeel een kerstpakket of een kerstgratificatie.
* De kerstboom is meestal geen den maar een spar. Voor de Germanen was de naaldboom symbool van de geheimzinnige kracht van de natuur, de boom blijft altijd groen. Dat geldt ook voor de (kerst)hulst. Ook andere oude volkeren vereerden de naaldboom, zoals de Egyptenaren rond 1400 v.C. Op een afbeelding uit die tijd deelt de godin Noet gaven uit aan de armen onder een naaldboom. De Kerk zag de naaldboom als de boom in het paradijs waarvan Eva haar appel plukte. De geboorte van Christus bracht de mens verlossing in deze vloek. De piek symboliseert de Ster die de herders en de drie wijzen de weg naar de stal wees, waar Jezus geboren was.
De kerstboom ontstond begin 16e eeuw in de Elzas en Duitsland, Maarten Luther verklaarde de boom tot symbool van Jezus' geboorte en het licht, voor de protestanten. Eind 19e eeuw werd het gebruikelijk de boom in de huiskamer te zetten. Omdat protestanten van het Roomse Sinterklaasfeest-met-cadeautjes af wilde, verplaatste hij het 'weldoen' naar Kerst.
* Mistletoe of maretak wordt ook als versiering gebruikt. Onder de mistletoe mag men elkaar kussen (symboliseert de nesteldrang in de lente).
* De rode kleur die men in versieringen gebruikt zou te maken hebben met de vroegere zonaanbidding.
* Franciscus van Assisi bedacht de kerststal, toen hij in 1223 van paus Honorius III de geboorte van Jezus met levende personen mocht uitbeelden. Hij bouwde de levende stal na in het bos bij het Italiaanse plaatsje Greccio en verzorgde als diaken de mis. Door deze handelingen zou het Jezuskind zich manifesteren in brood en wijn, en als door een wonder lag er opeens een kind in zijn armen! De kerken namen de kerststal over, en uiteindelijk ook gezinnen.
* Het kerstbrood of de kerststol zou de vorm hebben van een in doeken gewikkeld kind.
* Zowel de hulst- of sparrenkrans als het banket hebben een ronde vorm, die verwijst naar het wiel dat de Germanen de heuvel afrolden om het rondgaan van de zon te ondersteunen.
* Vooral tijdens Kerst wordt in Twente op grote midwinterhoorns geblazen, een ver-dragend zwaar geluid.

Kerstweerspreuken


  • 'Witte Kerstmis, groene pasen, groene Kerstmis, witte pasen.'
  • 'Vliegen met kerst de muggen rond, dan dekt op Pasen ijs de grond.'
  • 'Een warme kerstnacht maakt een koude pasen.'
  • 'Is het met Kerstmis nog niet koud, dan gebruikt de winter weinig hout.'
  • 'Kerstmis winderig, Lichtmis (2 februari) stil, een massa hooi beloven wil.'
  • 'Met Kerstmis lengt de dag zoveel een mus geeuwen mag.'
  • 'Kerstmis donker, wordt de boer jonker.'
  • 'Kerstmis in groen kleed, houdt voor Pasen sneeuw gereed.'
  • 'Zit met Kerstmis de kraai nog in het klavergroen, op Pasen zal hij het in 't sneeuwveld doen.'
  • 'Geeft kerstdag warme zonneschijn, met Pasen zal er nog houtvuur zijn.'
  • 'Zijn de bomen om Kerstmis wit van sneeuw, ze zijn het in de lente van bloesem.'
  • 'Een Kerstmis die u buiten ziet, een Pasen die straks kou u biedt.'
  • 'Te kerstdag op straat, te Pasen bij 't vuur.'
  • 'Schijnt met Kerst de zon op de toren, de hoop op vlas is verloren.'
  • 'Kerstmis winderig, Lichtmis stil, een massa hooi beloven wil.' 
  • 'Kerstmis helder en klaar geeft een goed honingjaar/vruchtbaar jaar.'
  • 'Veel wind in de Kerstdagen, de bomen manden vruchten dragen.'
  • 'Is Kerstmis vochtig en zacht, ton en schuur dan niets bevat.'
  • 'Kerstmis nieuwe maan, de vruchten komen eraan.'
  • 'Vollemaan met Kerstmis, volle schuur met augustus.'
  • 'Als het Kerstkindje is geboren, zijn de knolletjes bevroren.'
  • 'Dat voor Kerstmis vriest, doet geen afslag (aan de vorst).'
  • 'Is het met Kerstmis nog niet koud, de winter gebruikt niet veel hout.'

maandag 15 december 2003

Axl Rose, Slash, waar zijn ze?

De Top 2000 komt dichterbij en Polderdame wandelt weer in Memory Lane...

Terwijl ze zich voorbereidt op een gezellige zondag-met-vrienden, heeft ze Arrow Classic Rock aanstaan. Daar draaiden ze "You Should Be Mine" van Guns & Roses.

En opeens vraag ik me af: Axl Rose.... Slash.... De zanger en gitarist van Guns & Roses... Wat doen zij tegenwoordig...? Hebben zij na ruim 10 jaar hun wilde haren verloren? Of niet?

Kerstdiner op school

Elk jaar, voor de kerstvakantie, hebben mijn bloedjes kerstdiner op school. Ouders kunnen op een lijst intekenen welke hapjes ze willen maken. Ik kies meestal voor de gehaktballetjes, een sausje, prikkertjes, dat soort dingen.

Dit jaar krijgt het oudste bloedje prikkertjes en gevulde eieren mee ("Mamma, we hebben wel 32 kinderen in de klas" zei hij later... slik!) en het jongste bloedje gehaktballetjes en satésaus.

Jongste bloedje heeft een islamitisch kindje in de klas, dus gebruik ik rundergehakt. Kleine moeite...

Maar sinds kort zit er ook een hindoestaans kindje. En Hindoestanen eten geen rund...

Dus heb ik bij de supermarkt kipgehakt besteld.

Oudste bloedje heeft geen kindertjes in de klas die halal, koosjer of zo eten, dus snipper ik lekker wat ham door het vulsel voor de eieren

Donderdagmiddag zijn ze vrij, dan kunnen ze leuk meehelpen, vinden ze schitterend!

Kerstmis is méér dan "Vreten op aarde en in de pensen een welbehagen". Maar dat betekent niet (voor ons althans) dat lekker eten en drinken taboe is! ;-)

Daarnaast is koken mijn hobby, en juist rond kerst vind ik het heerlijk om me eens lekker uit te sloven voor mijn dierbaren!

Wat aten we gisteren... Imitatie-haaienvinnensoep en Tjap Tjoi!

Gisteren hadden we vrienden op visite. Ik heb Chinees gekookt. Het was enorm gezellig, we hadden veel bij te praten!

Ook het eten viel in de smaak!

Ik wil graag 2 geslaagde recepten met jullie delen... lees maar verder!

Nee, de haaievinnensoep van de Chinees heeft hoogstwaarschijnlijk niets met haaien te maken. Ze kénnen wel haaienvinnen in China, maar die zijn zo straatstervens duur, dat een bakje échte haaievinnensoep onbetaalbaar is.

Daarnaast betwijfel ik of die dingen sowieso nog wel verkocht mogen worden (vanwege de behoorlijk ellendige manier waarop die haai zijn vinnen moet afstaan).

Nep-haaievinnensoep dus. Ik zal het recept opschrijven zoals ik het gemaakt heb. En daarna nog een klein commentaartje hoe ik het de volgende keer maak!

Voor 6 personen.
2 liter water
4 blokjes (voor 2 liter) kipbouillonblokjes
een bakje roze garnalen
een pakje surimi
een kipfileetje (enkel, niet dubbel).
een eiwit
wat champignonnetjes
enkele dunne lente-uitjes

Zet het water op met de champignonblokjes.
Snij de surimi in kleine stukjes. Hak kip en garnalen zo fijn mogelijk.
Snij de lente-uitjes in ringetjes.
Snij de champignons in dunne plakjes.
Klop het eiwit los, maar niet stijf.
Doe de champignons, surimi, garnalen en kip in de bouillon en laat tegen de kook komen (niet echt koken). Laat zo een half uurtje trekken.
Giet het eiwit door een zeef (ik heb een puntzeef, gekocht bij Ikea, maar ook Blokker zal het wel hebben) in de hete soep, er vormen zich sliertjes.
Garneer met de lente-ui en laat nog 5 minuten trekken.

Variatie voor de volgende keer: het lijkt me lekker de soep iets te binden, zoals bij de Chinees, gebruik hiervoor een lepel aardappelmeel (even aanmaken in een kopje water, erbij gieten en even goed tegen de kook houden).

Ipv kip kan je ook een dikke plak ham snipperen.

Het eiwit zou in sliertjes moeten stollen. Dit lukte me niet. Met soe-oen of laksa (heel dunne rijstvermicelli, elke toko heeft het) kan je dat effect wel bereiken, maar dat spul koop je in een bundeltje en je kan er lastig stukjes vanaf knippen... Maar als je het apart kookt en van de rest een mihoenschotel maakt, hoeft dat geen probleem te zijn.

Zonder arrogant te willen worden: deze Tjap Tjoi evenaarde die van de Chinees!

Als basis gebruik je bijvoorbeeld prei, kool, worteltjes, taugeh, champignons, paprika, etc. Of een kant-en-klaar roerbak-pakket.

Verder: 5 sjalotjes
300 g kipfilet
zonnebloemolie
1 eiwit
1 theelepel maïzena

Voor de saus:
- 1/2 liter kipbouillon (gewoon van een blokje maken)
- 3 lepels Chinese sojasaus (is géén ketjap! Maar veel supermarkten verkopen het, anders vind je het zeker in de toko. Vraag lichte sojasaus, geen donkere)
- 3 lepels sherry of rijstwijn
- 1 theelepel maïzena (wel een flinke theelepel vol! Ik neig eerder naar een eetlepel...)
- 1/2 theelepel peper
- 1 theelepel sesamolie (toko)

Meng de spullen voor de saus door elkaar en zet even apart.

Snij de kip in dukke plakjes. Roer het eiwit los, meng dat met de maïzena en wentel de kip erdoor. Zet 1/2 uur in de koelkast.

Verhit olie in de wok, wadjan of hapjespan tot het gaat damopen en roerbak het vlees tot het gaar is (gaat snel als de plakjes dun zijn). Haal het vlees eruit, en roerbak de groenten één voor één (wat snel gaar is, doe je als laatste... een groentepakket gooi je er in 1x in).

Doe dan alles bij elkaar in de wok, giet het sausmengsel erover en laat snel warm worden, even koken zodat de saus bindt.

zondag 14 december 2003

Dag, mevrouw Praline...

In België is ze veel bekender dan in Nederland, en men was daar behoorlijk geschokt toen men vandaag hoorde dat Ann Petersen was overleden.

Hoewel haar naam in Nederland niet bekend is, is haar karakter "Mevrouw Praline" ("Jeanine de Bolle uit Samson en Gert) dat wel. In die hoedanigheid is ze vooral bij Nederlandse kinderen erg populair.

Ik vind het dan ook jammer dat geen enkel Nederlands programma aandacht aan haar overlijden heeft besteed (ik heb tenminste niks gehoord...).

Ze is 76 jaar geworden.






woensdag 10 december 2003

Motivatie

Gedachtenkronkels, een klein ideetje om een "log in opdracht" te maken. Ik kreeg de opdracht: "Motivatie".

Motivatie, is dat die schop onder je kont die je zo nu en dan nodig hebt om een vervelend klusje te doen?

Of is dat het enthousiasme waarmee je aan een leuk klusje begint?
De Dikke van Dale Online zegt: 
mo·ti·va·tie (de ~ (v.))
1 enthousiasme voor een taak => drijfkracht
2 [psych.] drijfveer => motief


Enthousiasme, drijfveer, drijfkracht, motief. Om iets te doen (of te laten). Liefst onderbouwd.

"Wat is je motivatie om dit werk te doen?" wordt er gevraagd als je solliciteert.
"Wat motiveert je om te webloggen?" zouden we hier kunnen vragen.
En dan moet er een mooi omschreven iets komen. Met "ik vind het gewoon leuk" kom je niet weg. Tegen je a.s. baas zeggen "mijn motivatie is het salaris" is ook al geen slim antwoord als je de baan echt wilt (ook als je motivatie gewoon "ik vind het leuk" is).

Motivatie... als je het woord een aantal keer achter elkaar zegt, wordt het een nieuw woord. Dat is een spelletje dat ik als kind vaak deed. Ik nam een gewoon woord, liefst van meerdere lettergrepen. En ik sprak het meerdere malen uit. Bijvoorbeeld: "Stofzuiger. Stofzuiger. Stof-zui-ger."Als je het vaak genoeg zei, ging het een eigen leven leiden. Dan dacht je niet meer aan de oranje Philips die we thuis hadden (jaren 70, ja!), maar aan een reeks klanken. De O, dan de UI, dan de "stomme"E...

Terwijl ik vandaag zat te zwoegen over "motivatie" gebeurde hetzelfde. Het woord verloor zijn betekenis en werd een reeks klanken. Een lange OOOO, een korte IE, een lange AAAA en weer een korte IE. Moooo-tie-vaaaa-tie... Een mooie woord, als een rijm, omdat die IE terug kwam.

Mo-ti-va-tie... Een woord dat voor mij helaas ook een negatieve klank heeft gekregen. "Je hebt de mo-ti-va-tie niet". Ofwel: geen enthousiasme, dat werd er bedoeld.

School motiveerde me niet. Het moest, maar als tiener had ik zoveel betere dingen te doen... Alle LP's van Queen afdraaien. Top-40-formulieren verzamelen en uit mijn hoofd leren. Grappig dat dát feilloos lukte, terwijl die beruchte Duitse, Franse en Engelse woordjes er maar niet ingingen. Hoewel, toen ik ontdekte dat ik Engels moest leren om songteksten te kunnen vertalen, ging die taal opeens een stuk beter en schoten de cijfers omhoog! En jaren later gingen de Franse lessen opeens heel soepel, toen ik had ontdekt dat het best handig was om op vakantie te kennen. Heee... motivatie! Mijn motivatie was er wel, maar lag in een ander hoekje dan gewenst was!

Ze hadden het fout, vroeger. Mijn motivatie was er best, ik kon het alleen niet altijd vinden ;-)


Je motivatie kan ook aanwezig zijn, maar gaandeweg afgebroken worden. Omdat het niet lukt, of omdat anderen je enthousiaste werk afkraken. Een handwerkje waarmee je vol enthousiasme begint, maar dat in een hoek belandt nadat je voor de zoveelste maal een fout moet uithalen.

Een project waaraan je vol enthousiasme begint, tot je omgeving duidelijk laat merken dat zij het niks vinden.
Soms kan dat diepe gevolgen hebben. Ooit heb ik gewerkt in een gezinsvervangend tehuis. De "baas" was een man met strakke ideeën: zo moet het en niet anders. Ik was jong, enthousiast, ja, gemotiveerd. Maar als hij er het nut niet van inzag, werd dat tot op de grond afgebrand. De ene na de andere collega verdween in de ziektewet, maar mijn motivatie bleef sterk, tot ik gezegend werd met een burn-out die klonk als een klok. Het heeft jaren geduurd voor ik weer gemotiveerd was iets te gaan doen. Ik wilde wel, maar kon het niet opbrengen, ik was bang dat het zou mislukken en de energie was weg.

Voor motivatie heb je dus ook zelfvertrouwen en energie nodig. En geloof in het slagen van je plannen, en vooral in jezelf. Als iets of iemand erin slaagt dat weg te slaan, ben je niets meer.


Er zijn jaren overheen gegaan, die niet altijd even goed verliepen, maar de motivatie is weer terug. Mijn motivatie is nu geworden: kin omhoog. Stralen als een zomerzon zit er misschien niet meer in, maar pinkelen als een sterretje zeker wel! En hoewel stralende zomerzonnen meer aandacht en waardering krijgen dan pinkelende sterretjes, motiveert me dat om de kin hoog te houden. Want mensen die het pinkelende sterretje zien, kijken verder dan hun neus lang is, en zijn de moeite waard!

Het valt niet altijd mee dit vast te houden, maar ik doe mijn best!

Een lang verhaal, veel gezwam in de ruimte, kortom: dit was mijn gedachtekronkel!


dinsdag 9 december 2003

Jim Morrison

Hij zou 8 december 60 zijn geworden, maar stierf op 27-jarige leeftijd. Een gevaarlijke leeftijd voor sterren, want werden Jimi Hendriks, Janis Joplin en Kurt Cobain niet ook zo oud? Ook Helno van Les Négresses Vertes stierf toen hij ongeveer zo oud werd.

Ook Janis Joplin en Jimi Hendriks zouden nu rond de 60 geweest zijn. Ik vraag me wel eens af hoe ze er anno 2003 uit zouden hebben gezien, en wat ze nu zouden doen.

zondag 7 december 2003

We hebben een kroonprinses!

Nee, ik ben niet zo'n hysterisch fanatieke koninklijk-huis-fan. Maar ik vind het (jubelstand aan) af en toe toch wel zoooo leuk!!! (jubelstand uit)
Zoals nu. We hebben een kroonprinses en wat was het leuk toen de trotse pappa in beeld verscheen met in zijn armen het meiske.

Nog geen naam bedacht? Ik begreep dat het kindje vroeger kwam dan gepland (maar gelukkig niet té vroeg), maar toen mijn kinderen onderweg waren, stonden al weken voor de "nu mag het komen"-datum (rond de 37e-38e week) de namen op een papiertje, zowel voor de jongen als voor het meisje.

Ergerlijk vonden we de journalisten die maar doorvroegen of ze echt niet wisten of het een jongetje of een meisje zou worden. Er zijn toch onderzoeken gedaan? Nou, wij hebben ook echo's gehad maar we wilden absoluut niet weten wat het ging worden! Bij het 2e bloedje ging dat allemaal goed, maar het geslacht van ons eerste bloedje verscheen met 20 weken zo prominent op de echo dat het bijna stuitend werd  Ik weet zeker dat Wim-Lex en Máxima hetzelfde hadden gedaan als wij. Dus wél echo's ("Scans" zei W.A.) maar níet willen weten wat het is!

Tijdens de fotomakerij verscheen het meisje even heel duidelijk in beeld, en we riepen gelijk: precies het gezicht van Beatrix en W.A.!

Nee, we zijn echt geen oranjefreaks, maar vandaag even wél! :)


vrijdag 5 december 2003

Gelukkig goed nieuws uit Frankrijk!

Toen ik deze week hoorde over het noodweer in Frankrijk, maakte ik me zorgen over de camping waar we in 2002 stonden, bij Cornillon aan de rivier de Cèze, net ten zuiden van de Ardèche...
In de herfst van vorig jaar werd die camping zwaar geteisterd door overstromingen en het leek erop dat het ook nu weer raak was...
Ik stuurde ze een mail waarin ik schreef dat ik aan ze dacht en wenste hen veel sterkte toe.

Zojuist ontving ik een mail terug: het was spannend, maar de camping heeft nu gelukkig geen last gehad van overstromingen!

Sneeuw aan de Costa del Sol

Vanmiddag las ik dit

Sneeuwstorm aan Costa del Sol

De bewoners van het zonnige Zuid-Spaanse bergland aan de Costa del Sol zijn donderdag verrast door een sneeuwstorm. De politie moest tientallen autobestuurders bevrijden uit hun voertuigen.

De bergen rond het stadje Ronda zijn volledig ondergesneeuwd. Het stadje, dat aan een ravijn ligt, is een trekpleister voor toeristen in nabijgelegen toeristische plaatsen als Marbella en Torremolinos. Talrijke provinciale wegen waren enkel berijdbaar met sneeuwkettingen. "Ze zouden de naam Costa del Sol (kust van de zon), moeten veranderen in sneeuwkust", aldus een reporter van de Spaanse openbare omroep TVE. In de rest van Spanje is de weerstoestand geleidelijk aan terug normaal aan het worden. De onweerswaarschuwingen in het noorden van het land zijn opgeheven. (LVR/LUM) 

woensdag 3 december 2003

Waar is ze gebleven?

Zojuist op de radio gehoord: Lindsey de Paul.
Begin jaren 70 was ze een lief, blond zangeresje ("met de moedervlek") die enkele hits scoorde met "Sugar me" en "Won't somebody dance with me".

Wat is er van haar geworden? Ze moet nu een jaar of 50 zijn...

Ik heb Google geopend, maar nergens vond ik recente informatie over haar.
Ik ben toch wel erg benieuwd!

Noodweer in Frankrijk

Sinds maandag beleeft zuidoost Frankrijk ongekend noodweer, het stortregent vrijwel onafgebroken.
Straten staan onder water en op veel plaatsen is de noodtoestand uitgeroepen.

Het is extra triest omdat met name departement Gard vorig najaar al zwaar werd getroffen door noodweer. Alles was net weer opgebouwd en nou opnieuw zoveel schade...