woensdag 6 oktober 2004

Eerste wandeling: volop genieten!

De eerste wandeling ging naar een plaats waar we vroeger vaak heengingen: klooster Stad Gods in Hilversum. Het was goed weer, wel winderig, maar zonnig en droog.

In het Hilversumse klooster De Stad Gods wonen zusters Augustinessen van St.Monica.

Deze kloosterorde werd in 1934 in Utrecht opgericht door pastoor van Nuenen, die (het was middenin de crisisjaren) geschokt was door de materiële en geestelijke nood in zijn omgeving. Hij vond nonnen zeer geschikt om de medemens te helpen, maar wist geen orde te vinden die precies aan zijn wensen kon voldoen. Nonnen zaten vooral toen nog vooral IN het klooster en waren zelden er BUITEN te vinden... De eerste congregatie van de Zusters van Sint Monica waren 10 jonge vrouwen van het "Franciscus-Liefdewerk".

Ook in Amsterdam en Hilversum kwamen zusters. Kort na de oorlog werd het klooster geopend tussen Hilversum en Baarn. Het klooster bestaat nog steeds.

De zusters werken veel voor mensen die het moeilijk hebben. Zo worden de huisjes op het terrein beschikbaar gesteld aan mensen en echtparen die niet op vakantie kunnen.

Bij het klooster staat ook een speeltuin.

Maar het mooist is het bos achter het klooster, aangelegd rond enkele heuveltjes. Kastanjes en beuken, een sprookjesachtig dalletje, diverse naaldbomen en een bonte verzameling paddestoelen liggen direct achter het klooster, daarnaast staat een boerderij en liggen enkele weilanden voor schapen en rundvee.

Toen wij nog zeer dichtbij dit gebied woonden, wandelden we er graag. 's Avonds zag en hoorde je vossen en uilen, overdag hamerden de spechten. En vooral in mei werd je stil als je al die vogels hoorde zingen...

De dichtbijgelegen A27 hoor je duidelijk, maar vergeet je snel als je in het gebied loopt...

Onze wandeling was echt beginnerswerk (1 hokje op de kaart is 1 x 1 km), en we deden er een uur over, want er ligt momenteel een overdaad aan héél dikke tamme kastanjes en allesbehalve loze beukenootjes...!

Een zuster in zomerhabijt (foto http://www.katholieknederland.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten