maandag 8 maart 2004

Jan Buisman

Begin jaren 90 kreeg professor Jan Buisman een heel goed idee... Met medewerking van het KNMI zou hij een reeks boeken gaan schrijven waarin hij vertelt over het weer van de Lage Landen. Eerder had hij al een boek uitgegeven waarin hij op zéér boeiende wijze het weer sinds de middeleeuwen beschreef en één van mijn favoriete boeken is: "Bar en Boos". Ik weet niet of het nog te koop is (vrees van niet...) maar als je er aan kan komen: kopen!!! "Bar en Boos" beschrijft het winterweer sinds de middeleeuwen.

Het was de bedoeling nu 4 delen uit te brengen, een uitgebreide versie van "Bar en Boos", niet alleen meer over winterweer, en rond 2000 zou dan het laatste deel, over de 20e eeuw, uitkomen.

Maar het liep anders... Tijdens de zoektocht naar informatie vond Buisman zoveel bronnen, dat de begindatum steeds vroeger en vroeger werd, hij vond zelfs informatie over weer en klimaat uit de tijd vóór Karel de Grote...

De releasedatum van deel 1 werd steeds uitgesteld, maar uiteindelijk verscheen het... En het was een succes onder alle weer- en geschiedenisliefhebbers! Een dik boek, maar géén droge kost. Wél heel leesbaar geschreven chronologisch gerangschikte informatie, dat zelfs als vakantielectuur nog heel boeiend is!

Deel 2 en 3 lieten ook erg lang op zich wachten, en toen deel 4 verscheen was het inmiddels 2000 geworden en wisten we dat het project "uit de hand was gelopen": deel 4 schrijft niet over de 20e eeuw, maar over de 16e-17e eeuw... Maar wát een prettige manier van "uit de hand lopen", want nu krijgen we nog meer leesvoer van Buisman!

Deze zomer wordt deel 5 verwacht. Als alles meezit. Want we weten inmiddels dat elke releasedatum vaak wordt uitgesteld. Maar het is het wachten waard. Méér dan waard!

Als je ook maar enigszins bent geïnteresseerd in het leven vroeger (en dan niet uit de standaard schoolboekjes) plus het weer van vroeger, de invloed van het weer, politieke invloeden, etc... En als je houdt van een meeslepende schrijfwijze... Schaf dan gauw deel 1 t/m 4 aan. Het is even in de buidel tasten (36 euro per deel, aldus Bruna en bol.com) maar het is het zo verschrikkelijk waard!!!
En als je me niet gelooft: elke bibliotheek heeft het waarschijnlijk, dus leen het eens, en laat je meeslepen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten