zaterdag 13 maart 2004

Minder koud, lente?

De winter was nat, zacht en zonnig. Maar had wél een koud einde.

Nou denk je misschien: "hoe kunnen ze dat nou weten? De lente is nog niet begonnen!" Maar in de meteorologie loopt de winter van 1 december tot 1 maart. Vandaar dat men al kan zeggen hoe afgelopen winter is verlopen.

Zoals gezegd: de winter van 2003/2004 had een koud staartje. Koude nachten, sneeuwbuien (al dan niet nat), en de natuur, die in februari al lente-neigingen had, staat alweer stil qua ontwikkeling.

Aankomende week worden er gelukkig hogere temperaturen verwacht. Woensdag kan het zelfs in Zuid-Nederland en België 15 graden of meer worden! Wedden dat er dan allerlei plantjes uit de grond schieten en blaadjes aan de struiken komen? Vooral als de zon wat meewerkt zal dat hard gaan!

Maar... niet overmoedig worden, want daarna lijkt het weer wat koeler te worden. Het lijkt erop dat we nog aan de goede kant van de 10° blijven, dat wel. Eén mooie dag maakt nog geen lente...

Zelfs aprillen hebben hun grillen en in een zeldzaam geval kan het zelfs in de eerste meiweken nog sneeuwen. Berucht was 1979, toen we na een lange en vooral lastige winter in de eerste meidagen weer sneeuw kregen...

Gelukkig kan maart ook heel vriendelijk zijn, er zijn jaren waarin het op enkele dagen 20° of meer werd, en dan vliegt het groen de struiken uit. In een enkel geval werd plaatselijk 25° genoteerd. 
En in 1968 werd de eerste dag met 30° in april al genoteerd (in Limburg). 
In het beruchte jaar 1979 was Eerste Paasdag heerlijk met 20°, maar Tweede Paasdag mocht de kachel weer aan; het kwik kwam niet boven de 10° (en enkele weken later viel die mei-sneeuw).

We kunnen dus alle kanten op in de lente!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten