vrijdag 12 juli 2013

BauLau

...ik geloof dat ik in jaren niet zo'n spannende touretappe heb meegemaakt...!  En het leek zo'n saaie op papier...! Ik zit hyperventilerendte kijken. In jaren niet zo'n mooie gezien! Wat zal er gevloekt worden onderweg! #tdf2013 #mollema #tendam #valverde

Tour de France – Verslag etappe 13: Cav wint, Mollema nadert Froome

Tour de France bauke mollemaHet parcours lijkt op dat van gisteren. De renners leggen 173 vlakke kilometers af. Maar anders dan gisteren slaat de vlam in de pan. Waaiers! Kittel en Valverde zijn de klos. En later zelfs ook Froome en Greipel. Mark Cavendish pakt de dagzege en Mollema en Contador doen extreem goede zaken in het algemeen klassement. (Slideshow route/profiel)
Het lijkt een etappe als zo vele te worden. Een groep van zes piept er gelijk tussenuit na de start. Maar anders dan gangbaar is duurt het avontuur niet lang. Na 70 kilometer koersen trekt Omega Pharma het peloton in stukken. Waaiers! Marcel Kittel is het kind van de rekening.

Omega Pharma maakt vaart om de concurrent van Cavendish definitief te lozen. Tien kilometer later is het gat al 1 minuut. Gevolg van dit sensationele koersverloop is dat ook de vluchters eraan moeten geloven.

Maar het is nog maar het begin van de sensatie. Omega Pharma krijgt handlangers in Belkin als Valverde een spaak breekt en van wiel wisselt. Belkin ziet de kans schoon om de nummer twee in het klassement onder vuur te nemen. De Nederlands-Belgische kongsie rijdt de Spanjaard al snel op afstand. Rui Costa knijpt in de kopgroep in de remmen om zijn kopman bij te staan. Een extra voordeel voor Ten Dam, want de Portugees staat vlak achter hem in het klassement. Váárt maken dus!

Valverde en co laten zich terugzakken tot in de groep Kittel om zo de achtervolging meer body te kunnen geven. De achterstand schommelt tientallen kilometer tussen de 1 en anderhalve minuut. Maar als het gat dan toch lijkt te slinken en Valverde terugkomt, maken hij en zijn mannen en zijn mannen een inschattingsfout. Ze rijden weg uit de groep Kittel en nemen te veel hooi op hun vork. Ze blazen zich op en met nog 40 kilometer voor de wielen, groeit het gat weer. Met nog 35 kilometer op de teller is de achterstand al 2’10”. Mollema rijdt virtueel op de tweede plek.

Op 30 kilometer van de meet herhalen de mannen van Saxo de truc van Omega Pharma. Waaier! Nu zijn Chris Froome en André Greipel de klos. Contador ruikt het geel. Maar hij vergeet voor het gemak dat Mollema er nog tussen staat…

Het gat groeit. Met nog 15 kilometer te rijden rijdt de groep Froome 0’40” achter Mollema en Contador. Valverde heeft de moed opgegeven en heeft al een achterstand van meer dan 6 minuten.
In de kopgroep maken Mark Cavendish en Peter Sagan zich op voor de eindspurt. In de laatste kilometer waagt Terpstra de sprong. Sagan en zijn mannen moeten het gat dicht rijden. En dat kost zoveel kracht dat Mark Cavendish de sprint bijna fluitend op zijn naam schrijft. Wat een teamwork!
Chris Froome verspeelt 1’08” op Mollema, Contador, Kreuziger en Ten Dam. Alejandro Valverde slikt een galbittere pil en finisht op 9’54”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten