donderdag 13 maart 2014

Weerweetje

Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat ik getuige was van iets heel bijzonders: noorderlicht in Nederland! Noorderlicht of poollicht hangt samen met uitbarstingen op de zon. Daardoor worden geladen energiedeeltjes het heelal ingeslingerd en als die in de omgeving van de aarde komen worden ze door het aardmagnetisch veld afgebogen, waardoor ze bij de Noord- en Zuidpool met verhoogde snelheid de atmosfeer binnen dringen.
Als dat gebeurt wordt die energie in de bovenste delen van de atmosfeer overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen. Vervolgens komt die energie weer vrij en op 80 tot 1000 kilometer hoogte uitgestraald. Dat is poollicht. De kans hierop is het grootst in jaren met grote activiteit op het zonne-oppervlak. Het is heel moeilijk te voorspellen, en niet elke sterke uitbarsting levert poollicht op.
In de poolstreken komt dit veel vaker voor, in Nederland jaarlijks gemiddeld op 7 dagen per jaar. Meestal als een soort gloed richting het noorden, maar een heel enkele keer zien we hier ook de beroemde "groene gordijnen". Dat ziet eruit alsof een groene vitrage zachtjes beweegt in de wind.
Die situatie hadden we op 13 maart 1989, precies 25 jaar geleden, en het is één van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen die ik ooit heb gezien!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten