dinsdag 18 maart 2014

Weerweetje

Tot nu toe is maart behoorlijk droog, er viel hoogstens een paar millimeter, plaatselijk viel amper een millimeter, zoals in Marknesse.
Er gaat deze maand nog wel een paar millimeters bijkomen, met name vrijdag, maar of we voor eind van de maand de bijna 70 mm is die gemiddeld in een maartmaand valt is nog maar de vraag.
Vorig jaar was het ook zo'n gortdroge maartmaand. Er viel toen amper 35 mm, waarvan ruim de helft op 9 maart viel. Toen regende het ook een vol etmaal, wat een record op zich was. Daarna viel de winter in, met een ijzige oostenwind die het nog droger maakte.
Die kou van vorig jaar, met overdag temperaturen die amper boven nul kwamen, krijgen we gelukkig niet. We krijgen overmorgen zelfs nog even een thermisch opkikkertje met temperaturen rond de 15 graden. Maar in het weekend gaat het kwik wel naar beneden toe, al zal het niet eens zo heel erg ver beneden het langjarig gemiddelde van rond de 11 graden uit zal komen.
Het is altijd leuk om nog eens naar de extremen te kijken die we in maart hebben meegemaakt. Op 4 maart 2005 werd in onze eigen provincie, om precies te zijn in Marknesse, het kouderecord voor maart gebroken met -20,7 graden. Er lag toen 20 cm sneeuw, in Friesland lag plaatselijk 40 cm en die sneeuw bleef met gemak enkele dagen liggen. Vorig jaar was het in maart ijzig koud, maar het stelde niet zoveel voor vergeleken met begin maart 2005.
Het is ook mogelijk dat er temperaturen boven de +20 graden worden gemeten, en dát hebben we pas geleden nog meegemaakt in ons land, met op 9 maart bijna 22 graden in het zuiden van Limburg. Op 29 maart 1968 haalde Venlo zelfs 25,6 graden. Kortom, we kunnen in maart alle kanten op!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten