donderdag 6 augustus 2020

Als we het dan toch over legendarische sprinters hebben...

Eind vorige maand plaatste het AD een artikel over Djamolidin Abdoesjaparov. "Abdoe" was in de jaren negentig een legendarische sprinter. Als die de eindsprint begon kon je maar beter uit zijn buurt blijven, want de Oezbeek ging alle kanten op! "Kamikazesprinter", aldus het AD, en dat klopt helemaal. 

Meestal won hij de sprint. Op 28 juli 1991 ging het echter lelijk mis. In de laatste Tour-etappe op de Champs-Élysées botste hij tegen een opblaasbare colafles en bleef hij liggen, vlak voor de finish. 

Klein maar niet onbelangrijk detail: hij had de groene trui (sprinterstrui). En om die mee naar huis te kunnen nemen moest hij wel eerst die finish over... Hoe, dat maakt niet uit. Dus strompelde hij die laatste meters uit. Hij had de groene trui veilig gesteld!

Paar jaar later, op 23 juli 1995, hing ik zeer zwanger (was op 17 juli uitgerekend) op de bank. Toen finishte Abdoe ook als eerste op de Champs Élysées. Pas toen besloot de baby dat hij ook wilde arriveren. Terwijl de winnaars gehuldigd werden, begonnen de eerste weeën...

Abdoe verdween in 1997 uit het nieuws na een dopingschandaal. Hij verhuisde naar het Gardameer en werd duivenmelker.
© Hollandse Hoogte / BELGA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten