zondag 9 augustus 2020

Hittegolf

 En zojuist, kwart over tien, haalde De Bilt de 25 graden en dus is de officiële landelijke hittegolf van augustus 2020 een feit.

Jan Visser zag het eerder vanmorgen al aankomen: "(...) daarmee wordt de 13de landelijke hittegolf van de 21ste eeuw, met terugwerkende kracht vanaf afgelopen woensdag (5 augustus), een feit. Er is dan voldaan aan het criterium 5 zomerse dagen op rij waarvan tenminste 3 tropisch. Dertien hittegolven in 20 jaar (2018 en 2019 namen er samen 4 voor hun rekening): je kunt het je haast niet meer voorstellen dat er van 1949 t/m 1974 geen enkele hittegolf is geweest."

Hij verwacht "t/m donderdag 13 augustus tropische maxima (een historische reeks van 8 tropische dagen op rij!) met regionaal uitersten rond of iets boven 35 graden. Verder over het algemeen vrij veel zon, maar soms ook een lokale (onweers)bui. Vanaf de 13de neemt de kans op zwaardere donderbuien toe en op vrijdag 14 augustus blijft het kwik beneden 30 graden. In het weekeinde van 15-16 augustus koelt de atmosfeer geleidelijk verder af (zondag waarschijnlijk beneden 25 graden) en met het naderbij komen van een hoogtelaag kunnen er soms regen- en onweersbuien tot ontwikkeling komen."

Dat wordt dus een beste hittegolf... Want die eindigt pas als de maximumtemperatuur in De Bilt niet boven de 25 graden komt.

RTLNieuws: "In Cabauw, Eindhoven, Gilze-Rijen, Maastricht en Woensdrecht werden sinds 02.00 uur vannacht temperaturen boven de 25 graden gemeten. Voor het zuidoosten is dat al de tweede hittegolf van dit jaar. In juni werd het daar al een aantal dagen op rij heel warm."

Volgens meteoroloog Thomas Vermeulen van Buienradar is een hittegolf van 10 dagen vrij lang, maar niet uitzonderlijk. "De hittegolf in 1975 duurde 18 dagen. En in 2018 waren er twee hittegolven van minimaal 10 dagen. Dus het kan extremer, maar 10 dagen is wel vrij lang."

De reeks van acht tropische dagen is wel een record, want het oude record is zes dagen (ook 1975).

Het dagrecord in De Bilt staat vandaag nog op 32,5 graden (2004). Gisteren werd het dagrecord gebroken, staat nu op 34,6 graden. De komende dagen kunnen er misschien nog meer Biltse dagrecords worden verbroken.

Ondertussen roept Vitens op zuinig te zijn met water. Tegenwoordig willen veel mensen een groot mobiel zwembad in hun (tegel)tuin, verder willen we allemaal tegelijk een verfrissende douche en degenen die een groene tuin hebben ("stop de verstening!") moeten toch ook die tuin goed onderhouden en dus sproeien. Dus vreest Vitens op een gegeven moment een te lage waterdruk

Mijn tuin heeft toch echt een slokje nodig zo nu en dan... Sproeien doe ik overigens niet met een sproeier, maar met de hand. Alleen de meest kwetsbare planten. En dan niet elke avond even een plasje dat de wortels amper kan bereiken, maar om de paar dagen goed doorsproeien. Planten die het dan niet redden, zijn niet geschikt voor het klimaat van mijn tuin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten