donderdag 6 augustus 2020

Fabio Jakobsen, of: hoe een prachtige sport ook gruwelijk kan zijn...

Wielrennen is een sport vol heldendom en drama. Ik kan er eindeloos over vertellen, net als bijvoorbeeld Martin Ros, Mart Smeets en wijlen Jean Nelissen. Over een woeste Gertjan Theunisse die als een gek de Alpe d'Huez opvloog, over een allerlaatste etappedag waarin Lemond een achterstand van vijftig seconden op Fignon weet om te zetten in een voorsprong van acht seconden (tijdrit op de laatste dag, mag van mij best nog wel een keer!) en Zoetemelk die op relatief hoge leeftijd huilend wereldkampioen wordt
Maar ook de rise and fall van legendes als Armstrong (manipulerende dopingzondaar), Ullrich (ernstige mentale problemen) en Pantani (cocaïneverslaving en jong gestorven). Verhalen over mensen als Coppi (en zijn witte dame) en Leontien van Moorsel die veel won, maar tegelijk aan anorexia leed (en de reacties van haar aartsrivaal Jeannie Longo  zijn minstens zo legendarisch). 
En de valpartijen, waar niemand op zit te wachten, maar die wel allesbeslissend kunnen zijn en geschiedenis kunnen schrijven, bijvoorbeeld toen Ten Dam de ambulance weigert in te stappen, en wie presteerde het ook alweer om met een gebroken heup, of was het een gebroken bekken, toch de etappe uit te fietsen? En hij wil er liever niet meer over praten, maar de beelden van Johnny Hoogerland die allesbehalve flatteus in het prikkeldraad hing, vergeten we ook niet gauw.

Dit jaar is het alweer 25 jaar geleden dat ik, hoogzwanger en een dag na de uitgerekende datum, Fabio Casartelli zag verongelukken. Iets meer dan een jaar later werd er in de Betuwe een jongetje geboren dat vernoemd wordt naar de verongelukte Olympisch kampioen: Fabio Jakobsen. Deze Fabio bleek afgelopen jaren een echt talent te zijn. 

Hij werd in 2018 prof en in 2019 Nederlands kampioen op de weg, in dat jaar won hij ook twee etappes in de Vuelta. Dit jaar zag er geweldig uit voor hem, en gisteren ging de eerste ronde sinds corona van start (Ronde van Polen).

In de eindsprint ging het mis. Door een lelijke actie van Dylan Groenewegen kwam Fabio in de hekken en raakte zwaar gewond

Vanmorgen werd bekend dat de situatie ernstig maar stabiel is. Hij heeft een verbrijzeld gehemelte en verbrijzelde luchtpijp en is hier vijf uur lang aan geopereerd. Godzijdank geen hersenletsel of schade aan de wervelkolom, maar hij heeft wel moeite met ademen vanwege een borstblessure. Hij wordt in een kunstmatig coma gehouden.

Ook een official werd geraakt, met hem gaat het naar omstandigheden goed.

Groenewegen is gediskwalificeerd, er wordt algemeen schande gesproken over zijn geduw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten