Momenteel zijn er vier dingen voorpaginanieuws: de afschuwelijke crash van Fabio Jakobsen (verhemelte, lichtpijp en bijna elk bot van zijn gezicht is gebroken/verbrijzeld, gelukkig is hij weer bij kennis en maakt hij het naar omstandigheden goed), de steeds afschuwelijkere meningsverschillen m.b.t. corona en alles er omheen (zoals complottheorieën, actiegroepen, rebellie tegen de maatregelen, aluminium hoedjes en intolerantie), de afschuwelijke explosie in Beiroet en de afschuwelijke (oké, dit is een persoonlijke mening) hitte die weer heeft toegeslagen.
Plaatselijk wordt vandaag 37-38 graden gehaald en dat betekent dat we wéér aan het oude record van 1944 (38,6) gaan snuffelen. Dat record werd vorig jaar grootschalig en ruimschoots gebroken, maar de afgelopen jaren zaten we al vaker tegen dat oude record aan.
Vandaag de derde tropische dag (in De Bilt) en er komt nog meer aan. Dit is de verwachting van Weeronline voor De Bilt:
Za 15/35
Zo 20/33
Ma 21/33
Di 21/33
Wo 20/33
Do 20/31
Vr 19/27
Za 17/26
Zo 15/24
Ma 15/25
Di 14/24
Wo 14/23
Do 14/24
Vr 14/24
En wat mij nu bezig houdt: toen ik me net in weer en klimaat ging verdiepen, een kleine 40 jaar geleden, waren tropische dagen (30 graden) volgens mij echt zeldzamer. Uitschieters boven de 35 al helemaal. Maar de laatste paar jaar is er lokaal zelfs sprake geweest van een "superhittegolf".
Even een uitleg: een gewone hittegolf is 5 zomerse dagen (25 graden of meer) op een rij, waarvan er drie tropisch (30 of meer) zijn. Als dit in De Bilt gebeurt, is er sprake van een landelijke hittegolf. Dat halen we deze maand op onze sloffen.
Een superhittegolf is een reeks van vijf tropische dagen, waarvan er drie minstens 35 graden zijn. Vorig jaar is dat al in de Achterhoek gebeurd en de kans zit er in dat het nu weer gaat gebeuren. De term is bedacht door Weeronline om onderscheid te maken tussen een gewone hittegolf en de recente extreme hittegolven.
Daar dachten we een kleine 40 jaar geleden niet eens aan... Toen was een gewone hittegolf al bijzonder!
Ik noemde al het feit dat we al een aantal jaar tegen (en vorig jaar dik over) het oude hitterecord zaten. Maar het is lang geleden dat we in de buurt van het kouderecord zijn geweest. Dat is -27,4 en die waarde werd in januari 1942 gemeten in Winterswijk. In februari 2012 kwam Lelystad bijna tot -23 graden, begin maart 2005 haalde Marknesse -20,7, veel kouder wordt het niet. Er is dus absoluut geen sprake van regelmatig in de buurt komen van een kouderecord, terwijl het vorig jaar verbroken warmterecord al een aantal jaar aardig benaderd werd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten