Februari 1929 was extreem koud. Al in januari vroor het soms flink, maar in februari maakten we ongewoon streng winterweer mee. De pont van Schiermonnikoog lag tussen 31 januari en 19 maart helemaal stil.
De ergste kou viel tussen 10 en 20 februari. Het vroor regelmatig 15 graden en meer... Ook overdag vroor het hard, op 14 februari kwam het kwik zelfs overdag niet boven de -10 graden...
Ook in 2004 zouden we dat niet leuk vinden, maar in die tijd, toen er nog geen centrale verwarming was, waren dergelijke omstandigheden echt rampzalig. Melk bevroor, kamers waren niet meer warm te stoken (meer dan 5 graden vorst in de slaapkamer was geen uitzondering), en omdat bluswater niet te bereiken was, waren er veel branden, o.a. het Floratheater in Amsterdam en het stadhuis van Leiden.
Er lag zeer dik schaatsijs, maar slechts weinig mensen hadden zin om onder deze omstandigheden te gaan schaatsen. Zelfs langs de Noordzeekust lag ijs, bij Scheveningen lagen schotsen van 3 meter.
Over de Zuiderzee reden auto's, al was het lastig vanwege de vastgevroren schotsen. Over de Lek werd een weg over de ijsschotsen gemaakt zodat de auto's konden oversteken.
In de grote steden brandde men vuurtjes op straat. In Amsterdam besloten de vuilnismannen niet meer aan het werk te gaan.
De Rijn ligt vanaf de Duitse grens tot 90 kilometer stroomopwaarts bevroren. In Duitsland wordt een voetbalwedstrijd na 20 minuten gestaakt omdat de scheidsrechter bevroren oren heeft.
Op 12 februari werd de Elfstedentocht gehouden, maar het was ondraaglijk koud en maar weinigen haalden de eindstreep.
Later in de week verdween de ergste kou en kreeg men meer zin om te schaatsen. Een schaatsfabriek in IJlst levert in korte tijd 50.000 paar schaatsen en zelfs op diverse meren ziet men, behalve schaatsers, ook honderden auto's en sleden. Intussen lag er 35 cm ijs in de Waddenzee.
In de laatste februariweek gaat het even dooien. De grote steden zitten inmiddels bijna zonder drinkwater. De dooi zet niet echt door, eind februari lag er nog overal sneeuw en ijs. De winter verdween pas half maart en het meeste ijs was pas in april verdwenen...
leuke site over deze maand: "Zes Siberische winterdagen in 1929
Polderdame (1963) woont ergens in de polder. Ze blogt sinds 2003. Deze blog is een verzameling van oude blogs, die ooit offline zijn opgeslagen (dit werk is nog lang niet klaar); sinds 2019 worden er ook nieuwe blogs geschreven. NB: het gebeurt helaas dat afbeeldingen opeens zijn verdwenen! Hiervoor mijn excuses. Wilt u in de reactie van zo'n blog met lege afbeeldingen een opmerking hierover schrijven? Indien mogelijk zal ik ze opnieuw proberen te plaatsen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten