maandag 25 maart 2013

Koud, koud, koud...

Je dacht dat het niet kouder kon in de laatste decade van maart? Oh jawel, hoor! En ja, ik weet van het verleden dat het tot in april, soms zelfs in mei, nog winters kan zijn, en dat de lente heel grillig kan zijn (vandaag warm en zonnig, morgen winters en koud), maar voor de zoveelste keer in een toch al koude maart (op het begin na)…?
Maar toen stak de oostenwind op en in het noorden en zuiden begon het te sneeuwen. Vooral het zuiden (Zeeland en ook België) kreeg te maken met 8-10 cm sneeuw. Tot op het strand van Zeeuws Vlaanderen! In het noorden kwam weer een vliesje ijs op het water en de Friezen hebben afgelopen weekend (gisteren en eergisteren) weer geschaatst op ondergelopen weilanden!
De oostenwind, die het hele weekend windkracht 6-7 met uitschieters naar 8 had, joeg het water op het land, o.a. in Volendam. De windchill was zelfs voor hartje winter nog laag (<-10 graden). Niet leuk… De zon scheen veel en rond deze tijd kan die al sterk zijn, maar de wind was sterker dan de zon. En de tuin werd een puinhoop van rondvliegende tuintafels, containers en zo, terwijl de voortuin al het zwerfplastic van de buurt verzamelde.
Het is door de zon en de wind kurkdroog aan het worden en de eerste bermbrandjes zijn al gemeld.
De vooruitzichten? Geleidelijk minder koud, maar nog lang geen uitschieter de andere kant op.
En de planten? Die kropen het liefst weer terug in de grond. Mijn uitlopende chrysanthen verdorren, maar sproeien lijkt me ook geen zin hebben met lichte vorst in de nacht en een ijswind overdag. Bidden maar dat dat goed gaat. De krokussen bloeien nog volop, net als de vroege narcissen, en er zijn ook nog steeds sneeuwklokjes. Het schiet maar niet op, hoewel? Ik zie toch blaadjes heel voorzichtig uitlopen. Mijn rozen, de struiken in het bos… Heel aarzelend, omdat ze het niet meer in kunnen houden.
De tulpen staan nog geen hand hoog boven de grond, de gewone narcissen proberen uit alle moeite hun knop dicht te houden (een enkele slaagt daar niet in).
Toch zou het best wel leuk zijn als die temperatuur boven de 5 graden wil komen. Dat moet deze week kunnen. En wanneer passeren we de 10? Over de 15 durf ik amper te denken…! 😉

Geen opmerkingen:

Een reactie posten