dinsdag 12 maart 2013

Ra ra, wie ben ik?

'Likes' op Facebook verklappen persoonlijkheidDe dingen die een persoon 'liket' op Facebook geven heel wat persoonlijke informatie weg. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Cambridge.
De onderzoekers analyseerden de 'likes' van ruim 58 duizend Amerikaanse Facebook-gebruikers en ontdekten dat ze daarbij nauwkeurig voorspellingen konden doen over politieke en seksuele voorkeuren, het ras, relatiestatus en gedrag van gebruikers.
De onderzoekers vergeleken de resultaten van algoritmen met persoonlijkheidstests en kwamen op die manier tot hun conclusie. Zo wisten de algoritmen in 88 procent van de gevallen de seksuele voorkeur van mannen te voorspellen en in 95 procent te voorspellen welke huidskleur iemand had.
Ook het gebruik van alcohol en drugs kon worden voorspeld door de verschillende algoritmen, net als de relatiestatus van de ouders van de proefpersonen.
Volgens de onderzoekers zou de uitkomst van het onderzoek een waarschuwing moeten zijn voor wetgevers. "De uitkomsten van onderzoeken als deze tonen aan dat ook dingen waar gebruikers niet zo snel aan denken al veel persoonlijke informatie weggeven".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten