donderdag 28 maart 2013

Schandalig!

http://www.rtvdrenthe.nl/…/avond-over-zorg-afgeblazen-uit-a…
SP-avond "Zorgen over de zorg" in Meppel afgeblazen wegens angst voor rellen. Wat is er aan de hand?
Angelique van der Wulp was uitgenodigd. Haar bijstand werd met terugwerkende kracht gestopt toen ze borstkanker kreeg en extra gesteund werd door een vriend.
Regels zijn regels, ja... Net zoals bejaarden korten op hun AOW omdat ze wel eens mensen te eten krijgen of samen dingen ondernemen...
Angelique zit inmiddels al maanden zonder geld omdat ze volgens de bijstand niemand mag hebben die haar komt steunen zonder meteen als "partner" te worden gezien.
Enne... Dit is nog maar het topje van de ijsberg van mensen die buiten hun schuld om in de ellende komen, maar niet iedereen heeft de contacten of de mogelijkheden om de media te bereiken!

Nederland vandaag: vriendin met kanker verzorgen kost bijstandsuitkering

Mijn vriendin zegt vaak dat het beter zou zijn als er helemaal geen geld zou zijn. Aanvankelijk vond ik dat een wat naïef standpunt. “Hoe moet je dan verrekenen hoeveel diensten of producten mensen leveren en afnemen?” was mijn tegenargument. “Dat verreken je eenvoudigweg níet”, is haar antwoord dan. “Je wil gewoon een samenleving waarin iedereen doet wat gedaan moet worden zonder al dat gebetaal, gereken en vooral ophopen van geld. De Iroquois indianen (ze is Amerikaanse) deden dat ook.” En gaandeweg ben ik dat punt ook gaan zien.

Tot welke excessen al dat getel en gereken en gemierenneuk over wie er meer dan jij krijgt kan leiden werd me gisteren nog eens duidelijk toen ik dit nieuwsbericht zag.

De uitkering van Angelique van der Wulp werd  door de gemeente Meppel namelijk met terugwerkende krachtstop gezet omdat haar vriend, nadat er er bij haar borstkanker was geconstateerd, te vaak bij haar was. Ja, u leest het goed. Daardoor kwam het er namelijk op neer dat zij samenwoonden, volgens de gemeente Meppel.

Ik ben het om te beginnen al nooit eens geweest met dat soort berekeningen, waar je uitkering afhankelijk wordt gemaakt van je levensvorm. Als je buiten je schuld geen inkomen hebt, heb je gewoon recht op een uitkering, punt. Hoe jij vervolgens je leven inricht, daar heeft de overheid geen zak mee te maken volgens mij. Althans in een fatsoenlijke samenleving, maar het pad van een fatsoenlijke samenleving hebben wij al zo’n twintig jaar geleden verwisseld voor het neoliberale. Henk Kamp had enige tijd geleden ook nog zo’n gelijksoortig geniepig plan, om jongvolwassenen geen bijstandsuitering te geven bij werkeloosheid als ze nog bij hun ouders woonden. Het is van een stuitende kruideniersschraperigheid die je inderdaad van mensen als Henk Kamp mag verwachten.
En van bepaalde ambtenaren in de gemeente Meppel dus, maar die gooien er nog een schepje bovenop. Daar had men voor het huis van Angelique van der Wulp gesurveilleerd en vastgesteld dat haar vriend vaker dan drie dagen per week bij haar was. Gebruik makend van hun bevoegdheid, die je je eigenlijk alleen bij voormalige Oostbloklanden voor kan stellen, om onderbroeken en tandenborstels te komen tellen kwam men tot de conclusie dat zij en haar vriend samenwoonden en werd de uitkering dus stop gezet.

De verantwoordelijk ambtenaar bevestigde later desgevraagd ”Ja mevrouw, ik zit hier als ambtenaar en niet als medemens.”

Angelique en haar vriend mogen elkaar nu alleen op vrijdagavond, zaterdagavond en woensdagavond zien. Kanker of geen kanker. En de amputatie van beide borsten, bestraling en chemokuur moeten nog komen.

Me dunkt dat ze in de bossen van Drenthe best ergens een gesticht hebben staan waar men gespecialiseerd is in de behandeling van mensen die dit soort beslissingen zonder blikken of blozen nemen, alsmede die van types die er vrijwillig hun werk van willen maken andermans onderbroeken te tellen en anderssoortige sociopaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten