maandag 6 mei 2013

Wie is hier nou gek?

Kinderpsychiatrie vanaf 2015 niet meer vergoed - alsof het alleen maar voor "die autistjes en adhd-ertjes" is, "die gewoon wat beter opgevoed moeten worden"... (wat op zich al onzin is!). Want dat wordt te vaak gedacht. Overbodige luxe, hup, wegbezuinigen, we moeten gewoon weer gaan opvoeden.
Ja, ja...
Maar stel dat jouw ADHD- en autisme-loze kind iets akeligs overkomt. Overlijden, seksueel geweld, of een ander trauma. Iets waar jij hem of haar niet tegen kan beschermen. Weet je wat een psycholoog kost? Kan jij dat betalen? Nu misschien wel, maar dan ook?
Waarom wordt kinderpsychiatrie gezien als luxe?
Lees dit, huiver en teken alsjeblieft de petitie! Ik weet niet of petities tegenwoordig nog echt het verschil maken, maar niets doen is nog erger.

Kinderpsychiatrie komt in de knel

Van de redactie
Heeft u een gezond kind? Mooi zo! Maar het kan zomaar gebeuren dat er toch iets misgaat. Uw kind kan het slachtoffer worden van seksueel misbruik, of anorexia krijgen, of depressief worden, of verslaafd raken aan gamen. Dan heeft uw kind hulp nodig. Maar als de nieuwe Jeugdwet wordt aangenomen, en die kans is groot als we niets doen, dan kan het nog knap lastig worden om hulp te krijgen. 

Volkskrant-columniste Malou van Hintum formuleerde het zo: "Nog anderhalf jaar. Daarna, in 2015, hebben kinderen met psychische problemen geen recht meer op hulp. Ja, dat leest u goed." (Volkskrant, 24 april 2013

Tot nu toe was het netjes geregeld: een stoornis werd beschouwd als een ziekte, net als een gebroken been. De bijbehorende kosten werden vergoed door de ziektekostenverzekering. Maar vanaf 2015, als de nieuwe Jeugdwet in werking treedt, is dat niet meer het geval. Dan verdwijnt de ggz (geestelijke gezondheidszorg) voor kinderen en jongeren uit het basispakket van de ziektekostenverzekering, en gaat de gemeente bepalen wat wel vergoed wordt en wat niet. 

Dat betekent twee dingen. Ten eerste dat je afhankelijk wordt van de plek waar je woont. De ene gemeente zal je kosten wel vergoeden (geheel of gedeeltelijk) en de andere niet. Ten tweede dat de kans op vergoeding sowieso kleiner wordt, vanwege alle bezuinigingen. Gemeentes krijgen steeds meer taken, en worden daar niet of nauwelijks voor gecompenseerd. 

Het idee achter deze operatie is dat je kunt bezuinigen door in te zetten op preventie. Natuurlijk. Voorkomen is beter dan genezen. Maar we moeten de eerste autist nog tegenkomen, die preventief geholpen had kunnen worden... 

Petitie
Zo'n 15.000 bezorgde Nederlanders hebben inmiddels een petitie getekend om te laten weten dat de nieuwe Jeugdwet een bedreiging vormt voor de jeugd-ggz. Ook Ouders Online heeft getekend. Daarnaast: hoogleraren, psychologen, sociotherapeuten, orthopedagogen, leerkrachten en kinderpsychiaters. Uw stem telt ook. Dus teken mee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten