dinsdag 25 juni 2013

Schandalig!

Sowieso al schandalig dat dit voor mensen onder de 27 geldt. Ik vind het buitengewoon stigmatiserend. Alsof iemand in de bijstand in een tijd met recordveel werkloosheid te lui is om werk te zoeken en dus maar even extra onder druk moet worden gezet.
En hoe zit dat met de schulden die je in die vier weken opbouwt en nooit met een bijstandsuitkering kan bijlopen? Huur, ziektekostenverzekering, gas en licht, je telefoon (en nee, dan hoef je echt geen duur abonnement te hebben)... Met daar bovenop rente, incasso-kosten...
Wat een akelig land zijn we aan het worden. Verdeel en heers, stigmatiseer elkaar maar, zet elkaar maar onder druk. De ouderen, de jongeren, de rijken, de armen, de werkenden en de uitkeringsgerechtigden.
Het kabinet wil dat mensen pas recht krijgen op een bijstandsuitkering nadat ze 4 weken zelf op zoek zijn geweest naar werk. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken heeft dat maandag aan de Tweede Kamer geschreven.
De zoektermijn van 4 weken bestaat al 1,5 jaar voor jongeren tot 27, maar Klijnsma wil die uitbreiden naar alle leeftijdsgroepen. Bij experimenten door gemeenten zijn daarmee volgens de staatssecretaris goede ervaringen opgedaan. Na afloop van de zoektermijn van 4 weken kwam tussen de 30 en 48 procent niet meer terug naar het bijstandsloket.
GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman vindt dat Klijnsma „elk realiteitsbesef verloren heeft”. Volgens haar moet het kabinet zorgen voor meer werk in plaats van „mensen die werkloos zijn de duimschroeven nog verder aan te draaien”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten