woensdag 26 juni 2013

Super!

Hoe kan ik me zelfverzekerder voelen?

Afgelopen week kreeg ik via de mail een bijzondere vraag. Ik heb het mailtje geanonimiseerd en wil de vraag en mijn antwoord graag met jou delen.
Beste Mevrouw
Ik zag uw website. Ik ben een meisje van 16 jaar, ik word over 3 maanden 17 jaar. Ik weeg 95 kilo.
Ik ben onzeker over mezelf. Ik zou wel graag een model willen worden, meestal willen ze modellen met kleine maatjes. Ik krijg vaak complimentjes dat ik mooie foto’s heb en dat ik mooie gezicht heb.
Heeft u misschien een tip wat ik kan doen om me zelfverzekerder te voelen en hoe ik bij een modellenbureau voor een maatje meer kan komen?
Vriendelijke groet R.
Dit is wat ik haar terugschreef:

Beste R.

Je schrijft dat je je onzeker voelt en dat je je graag wat zelfverzekerder wil voelen. Tegelijkertijd lijkt het je ook wel wat om plus size model te worden. Komt dat misschien omdat je denkt dat je dan meer complimentjes krijgt over je mooie gezicht en je mooie foto’s? Modellenbureaus krijgen veel mailtjes van meisjes die model willen worden. Ook modellenbureaus die gespecialiseerd zijn in plus size modellen, weet ik bijvoorbeeld van Maxi Me Models. Op de website van Maxi Me Models kun je lezen hoe je je kunt inschrijven en aan welke voorwaarden je moet voldoen. Je moet in ieder geval zorgen voor goede professionele foto’s van jezelf. En je moet minstens 18 jaar zijn, dus je moet nog dik een jaar wachten, voordat je daar eventueel model kunt worden.
Je vraagt aan mij hoe jij je zelfverzekerd kunt voelen.

Onbereikbaar schoonheidsideaal

Je noemt ook je gewicht. Voel jij je onzeker, vanwege je gewicht? Niet zo gek, als dat het geval is. Want als je naar de reclame kijkt op tv en in advertenties, dan lijkt het wel alsof je slank moet zijn om geliefd, succesvol en knap te zijn. Maar als je om je heen kijkt zie je dat we er allemaal anders uitzien. Bruin, geel , zwart, wit, lang, kort, dik, dun, ertussenin. Laat je niet wijsmaken dat het beeld dat door de media wordt voorgehouden, staat voor de gemiddelde mens. Het is een schoonheidsideaal dat voor velen altijd onbereikbaar zal blijven. De sterren die je ziet in films en op tv, vertegenwoordigen nog geen 5% van de bevolking. En zij werken er heel hard aan om er zo uit te zien. En of het gezond is, om zo te leven, is maar zeer de vraag!

Geluk zit niet in een potje

Reclamemakers hebben soms de bedoeling om ons jaloers en onzeker te maken. Reclame en advertenties zijn meestal gewoon misleidend en hebben maar een doel: jou die crème, dat dieet, dat geurtje te verkopen. Vaak laat die reclame jou geloven dat je met die crème, dat dieet of dat geurtje gelukkig wordt, succesvol, geliefd, dat je zo aantrekkelijk bent voor mannen enz. Ik hoef jou natuurlijk niet te vertellen dat geluk of succes nu eenmaal niet in een potje zit!
Laat je niet wijsmaken dat je echt gelukkig wordt als je er anders uitziet. Laat je niet wijsmaken dat iemand met een bijzonder uiterlijk ook een bijzonder persoon is, of gelukkig in de liefde, of heel slim. Dat soort dingen worden niet bepaald door iemands uiterlijk. Als je slim wilt zijn, zit er maar een ding op en dat is heel goed je best doen op school! En zorgen dat je een zo hoog mogelijke opleiding kunt volgen.

Wat vind je mooi aan jezelf?

Om je zelfverzekerder te voelen, is het niet nodig om je uiterlijk te veranderen. Wat wel helpt is de manier waarop je tegen jezelf praat. Kijk naar wat je mooi vindt aan jezelf. Zeg dat hardop tegen jezelf, schrijf het een papiertje en lees het hardop voor aan jezelf als je je rot voelt.
Gebruik in ieder geval geen nare woorden als ‘vet varken’ of ‘stomme trut’ als je tegen jezelf praat, maar ook niet tegen anderen!

Perfect lichaam

Als je merkt dat er negatieve gedachten over je lijf naar boven komen als je in de spiegel kijkt bijvoorbeeld, weet dan dat iedereen dat wel eens heeft. Ook de mensen die in jouw ogen een perfect lichaam hebben. Wees aardig voor jezelf en voor je lichaam en wees positief naar jezelf toe.
Op die manier ga je steeds meer van je lichaam houden. En als je van je lichaam houdt, zul je er ook steeds beter voor gaan zorgen. Door te gaan sporten en gezond te eten bijvoorbeeld.

Allemaal hetzelfde eruit zien is saai!

Het is ook belangrijk om te beseffen dat niet alles om je uiterlijk draait. Pas als je je been breekt, weet je hoe fijn het is als je gezond bent en alles kunt doen! Bovendien heb je heel veel positieve eigenschappen die jou de moeite waard maken. Wees trots op de dingen die je goed doet! Doe je best op school en wees aardig voor de mensen om je heen. En weet, iedereen is anders en streven om er allemaal hetzelfde uit te zien, is zo saai!
Het is een heel verhaal geworden R., ik hoop dat er wat aan hebt!
Lieve groet!
Hermina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten