zondag 23 juni 2013

Zou dit het antwoord op de crisis kunnen zijn...?

Webloze spin krijgt gratis avondmaal

Wanneer spinnen die geen web hebben kunnen maken ’s avonds het territorium van een soortgenoot betreden, mogen ze aanschuiven voor een portie voedsel.

Door te delen vergroten de spinnen hun kansen later zelf ook geholpen te worden. Dat schrijven biologen van onder andere de Universiteit van Leuven in het julinummer van the American Naturalist.

Ze observeerden Zuid-Amerikaanse spinnen van de soort Parawixia bistriata. Deze spinnen komen dagelijks tegen zonsondergang uit hun hol en beginnen webben te spinnen. Dit ritueel is een soort stoelendans: wie niet op tijd een plekje bemachtigt, kan geen web bouwen.

Komt een spin op een geschikte plek aan waar al een soortgenoot bezig is zijn web te bouwen, dan wordt hij zonder pardon de spreekwoordelijke deur gewezen. Zonder weerstand te bieden maakt de achter het net vissende spin zich uit de voeten, op zoek naar een plek die nog wel vrij is.

Wanhopig

Toen de onderzoekers dit tafereel maandenlang observeerden, zagen ze iets opmerkelijks: wanneer de wanhopige spin laat op de avond het territorium van een soortgenoot betrad, werd hij niet verjaagd, maar mocht hij blijven.

Daarna mocht de webloze spin meeëten van de prooi die zijn soortgenoot had gevangen.

Om antwoord te vinden op de vraag waarom de spin met web en prooi dit doet maakten de onderzoekers gebruik van speltheorie. Die theorie komt voort uit de economische wetenschap en wordt onder meer gebruikt om beslissingen van mensen te verklaren en voorspellen.

Op basis van deze theorie komen de biologen met twee verklaringen: de spin vindt het niet de moeite en het risico op verwondingen waard om te vechten voor een klein beetje extra voedsel, en het zou zomaar kunnen zijn dat hij de volgende dag zelf zonder web zit. Door nu te delen stelt hij zijn maaltijd voor de nacht daarna alvast veilig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten