donderdag 3 oktober 2013

Gouden windei

En alweer zijn mensen die hoopten gezonder te leven en van hun overgewicht af te komen, genaaid... Moet je dan tegenwoordig van alles dat je eet een uitgebreide studie maken voor je het in je mond steekt? Eigenlijk bezopen dat dat inderdaad het geval is en dat je elk etiket moet lezen voor je naar de kassa loopt!

Gouden Windei voor steviapoeder Natrena

Bezoekers van de website van voedselorganisatie foodwatch hebben Natrena Stevia Kristalpoeder uitgeroepen tot het meest misleidende voedselproduct van 2013. Daarmee is de producent van de zoetstof, Douwe Egberts, winnaar van het Gouden Windei. Dat heeft foodwatch donderdag bekendgemaakt.
Beeld Douwe Egberts
Volgens Foodwatch bestaat een bus Natrena Stevia Kristalpoeder slechts voor 3 procent uit de zoetstof stevia; deze is voor de rest gevuld met het goedkope vulmiddel maltodextrine. Door met grote letters 'stevia' op de bus te zetten, misleidt producent Douwe Egberts de klant, vindt de organisatie.

Consumenten konden de afgelopen weken stemmen op vijf producten die Foodwatch had genomineerd voor de jaarlijkese windeiverkiezing. Andere genomineerden waren het perenijsje van Ola Festini, het drankje Red Bull Energy Shot, de Hema slagroomtaart en de puur & eerlijk zalm in bladerdeeg van Albert Heijn.

AH 'goede' tweede
Ruim 14.000 mensen brachten hun stem uit. Stevia van Natrena kreeg 3.908 stemmen gevolgd door Albert Heijn met 3.820 stemmen. De 'winnaar' van het Gouden Windei krijgt de prijs donderdag om 9 uur uitgereikt op het eigen hoofdkantoor.

Voedselwaakhond Foodwatch organiseert elk jaar de Gouden Windeiverkiezing 'om de problematiek van grootschalige misleiding in de supermarkt zichtbaar te maken voor het grote publiek'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten