woensdag 9 oktober 2013

Hoop voor het kasteel



Huis Rijswijk © Heemschut

Poging oud Gelders kasteel te ontzien bij aanleg A15

Het ministerie van Infrastructuur gaat proberen het middeleeuwse rijksmonument Huis Rijswijk te ontzien bij de aanleg van de verlengde A15. Het departement bekijkt verschillende mogelijkheden om het pand te behouden. Dat liet het ministerie woensdag weten.
 
Huis Rijswijk in Groessen dreigt in de knel te komen, omdat de verlengde A15 zeer dichtbij komt te liggen. Dat komt omdat het tracé iets is verschoven om een woonwijk van de gemeente Duiven te ontzien.

Rijkswaterstaat bekijkt nu waar de weg precies komt te liggen en hoe deze het best kan worden ingepast in de omgeving.

De eigenaar en erfgoedvereniging Heemschut vrezen dat het kasteel met de grond zal worden gelijkgemaakt voor de aanleg van de A15. Volgens de erfgoedvereniging is het kasteeltje een van de oudste havezaten in de Liemers. Het oudste deel dateert uit de 14de eeuw. Volgens de vereniging is het complex zeer goed bewaard gebleven.

Rijkswaterstaat stelt dat bij de verdere uitwerking van de plannen er bijzondere aandacht is voor Huis Rijswijk vanwege de cultuurhistorische waarde van het pand. Er lopen al langer gesprekken met de eigenaar om het pand aan te kunnen kopen. Met de gemeente Duiven, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de provincie Gelderland wordt ondertussen gepraat over een duurzame bestemming.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten