dinsdag 1 oktober 2013

Train je koopkracht

Train je koopkracht

  • Column
Niet alleen lichaam en geest kun je trainen, maar ook je koopkracht. Want koopkracht is niet wat het CBS vindt dat jij kan aanschaffen, maar de kracht om te laten liggen wat je niet nodig hebt. 

Om je lichaam te trainen ga je sporten. En om je geest te oefenen, volg je een cursus of ga je naar school. Maar ook koopkracht kun je trainen. Je gaat dan door oefening beter om met geld. Dat maakt je financieel sterker, net zoals regelmatig hardlopen je fitter maakt. Hoe je dat aanpakt? Marieke Henselmans –alias De Bespaarkoningin- beschrijft het in haar nieuwe boek ‘Sta Financieel Sterk. Train je koopkracht in 10 eenvoudige stappen’. Koopkracht, zo blijkt uit dit boek, is niet wat het Nibud of het CBS uitrekent wat jij kunt kopen, maar jouw kracht om uit geld te halen wat erin zit.

Sommige mensen, zoals de schrijfster zelf, zijn ware meesters in de koopkrachtkunde. Ze fabriceren de heerlijkste avondmaaltijden voor 72 of zelfs 53 cent per persoon, vieren gratis onvergetelijke vakanties of bedenken geweldige verjaardagscadeaus zonder hun portemonnee te hoeven trekken. Reken maar dat je koopkracht explodeert van zo’n vaardigheid. 

Doe een minimumweek
Je koopkracht trainen, is op zich eenvoudig, maar lukt alleen als je het echt wilt. Wil je écht minder rood staan, schulden afbouwen, de hypotheek aflossen, sparen en nooit meer financiële stress? Dan heeft een koopkrachttraining gegarandeerd effect. Om er meteen vandaag mee te kunnen beginnen, verklap ik de eerste stappen en enkele tips uit Henselmans’ boek. Je training begint met een ‘minimumweek’. Dat is een week –bijvoorbeeld vanaf vandaag- waarin je huishouden boodschappen doet van het volgende, vaste budget: Reken 50 euro voor de eerste volwassene, 15 euro voor de tweede en tien euro voor elk kind.

Zijn jullie dus een stel met twee kinderen? Dan moeten jullie van 85 euro een week lang je boodschappen doen. Dat is krap, maar het is dan ook een training. Zie het als een sport met Henselmans als je coach. Haar eerste tip is dat je het aanbreken van die 85 euro moet uitstellen zolang je kunt leven van wat je nog in huis hebt. Speel alsof je ingesneeuwd bent, en leef een tijdje van de inhoud van je vriezer, kelder, keukenkastjes en groentetuin.

50.000 voordelige diner-ideeën
Ben je door je voorraden heen, dan moet je de rest van de week boodschappen doen tegen minimale kosten. Het boek helpt met tips en spotgoedkope recepten. Wist je bijvoorbeeld dat je een halve kilo spaghetti kan kopen voor 29 cent? Een kilo bloem voor 33 cent? Of een rookworst voor 61 cent? De bespaarkoningin becijfert hoe je voordelige ingrediënten omtovert tot gezonde pizza’s voor 53 cent per persoon of geurige nasi goreng voor 80 cent per gezinslid. Heb je de smaak te pakken? Surf dan ook eens naar www.robsbudgetmenus.nl voor nog 50.000 voordelige diner-ideeën.

Koopkracht is een vaardigheid
Heeft je gezin de minimummaand overleefd, dan zijn jullie geestelijk klaar om andere lasten te minimaliseren zoals die van de auto, de vakantie en de kosten van internet en energie. Na de minimummaand wil je namelijk vanzelf meer besparen en creatiever denken over geld. Je krijgt lak aan mode en status, want daarop loopt ontzettend veel koopkracht stuk. Wie serieus bezig gaat met koopkrachttraining doorgrondt steeds beter wat koopkracht eigenlijk is. Het is geen rekensom, maar een vaardigheid. Het is, zoals een Loesje-poster ooit mooi omschreef: 'De kracht om te laten liggen wat je niet nodig hebt.' 

Erica Verdegaal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten