zaterdag 25 juli 2015

Mierenvlucht

N.a.v. deze blog.

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/mierenplaag-welnee-gewoon-de-bruidsvlucht

24 juli 2015 16:39

Mierenplaag? Welnee, gewoon de bruidsvlucht


Veel Nederlanders verbazen zich vandaag op social media over enorme zwermen vliegende mieren. Hoe komt het dat ze massaal tevoorschijn kruipen? Een deskundige legt uit.
"Vrouwtjesmieren maken in de zomer hun bruidsvlucht", zegt Ruud van Kats, verbonden aan onderzoeksinstituut Alterra van de universiteit van Wageningen. "Die maken ze met name bij vochtig en drukkend weer, als ze lijken aan te voelen dat er regen op komst is."
Zo’n bruidsvlucht voert soms niet verder dan een paar meter, maar de vrouwtjes kunnen ook worden meegevoerd door de wind en honderden meters afleggen. "Op het moment dat ze op de grond vallen, stichten ze een nieuwe kolonie", zegt Van Kats.
De mieren paren in de lucht, doordat ook de mannetjes beschikken over tijdelijke vleugels. "Op zich is dat wel heel leuk, heel interessant", zegt Van Kats. "Soms zie je ook meeuwen op die bruidsvluchten afkomen. Die happen de mieren dan uit de lucht."
Waarom dat allemaal op één en dezelfde dag lijkt te gebeuren? Zodra de eerste vrouwtjesmier haar vlucht inzet, volgen de anderen vanzelf, gevolgd door de mannetjes. Het is ook snel weer voorbij.
En eigenlijk is het niets bijzonders, zegt Van Kats. Dat het zoveel mensen opvalt, heeft volgens hem misschien ook wel een voor de hand liggende reden. "Tijdens de vakantie heb je de tijd om om je heen te kijken."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten