vrijdag 3 juli 2015

Noodweer!

Na een paar stevige buien kregen we later op de avond een serieus zwaar onweer met onafgebroken bliksem en donder, en stromende regen. Er vielen bij alle buien dikke druppels, het viel me mee dat het bij ons niet hagelde.

Elders wel, zoals hier in Apeldoorn:
Het was vooral in Gelderland, Overijssel en Drenthe raak, maar ook Flevoland kreeg een vleug mee van het knetterende onweer. Nu.nl:
Blikseminslag heeft donderdagavond - en nacht in verschillende delen van het land voor veel branden gezorgd. De brandweer had het erg druk in onder meer Groningen, Overijssel en Gelderland.
Zo zijn er in het Twentse plaatsje Ootmarsum ongeveer tweeduizend biggen omgekomen door een schuurbrand. 
Het vuur brak rond 1.30 uur uit op het boerenbedrijf aan de Ottershagenweg. Omdat de brand uitslaand was konden brandweerlieden ter plekke niet meer naar binnen om de dieren te redden.
Prioriteit had vooral om de naastgelegen schuren te behouden. Die stonden vol met schapen en koeien. De brandweer wist overslag naar die schuren te voorkomen.
Rond 3.00 uur was het vuur onder controle. Van de schuur met biggen is niets meer over. Mogelijk is de brand veroorzaakt door blikseminslag. In Twente heeft het donderdagnacht flink geonweerd en gebliksemd, aldus de brandweer.

Kallenkote

Een boerderij vatte vlam in Kallenkote in de buurt van Steenwijk, vermoedelijk door het extreme weer. Het vuur sloeg over op de stallen, maar de brandweer wist te voorkomen dat 150 koeien het slachtoffer zouden worden.
De beesten zijn op tijd de wei in gejaagd. Volgens een woordvoerder van de brandweer IJsselland was het donderdagnacht ''erg druk". ''Het is in de hele regio rennen geweest, met name door het noodweer."

Rieten dak

Dat was ook het geval in Gelderland. Zo ging in Bennekom een woonboerderij verloren en brak in Twello brand uit in een woning met rieten dak. Een buurman hoorde de knal van de blikseminslag en haalde de twee bewoners op tijd uit het pand, aldus de brandweer.
Een woonboerderij in Winssen is compleet verwoest door brand. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland heeft het ''gespookt" in het gebied. ''Ik heb het nog niet eerder zo meegemaakt."

Veehouderij

In het Groningse Marum brak brand uit in een stal bij een veehouderij. Van de negentien kalveren die hier zaten kwam één dier om het leven. Verder waren er vele andere branden in de regio, in onder meer Vlagtwedde en Wagenborgen. Ook het gebouw van de DUO, de uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid voor het onderwijs in de stad Groningen, vatte vlam. Waarschijnlijke oorzaak was telkens de bliksem.
De brandweerkorpsen van Smilde, Westerbork en Beilen (Drenthe) zijn uren bezig geweest met het blussen van hooi in Hoogersmilde.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gewonde bij blikseminslag in trein Teuge 

Bij het Gelderse Teuge is de bliksem ingeslagen in een trein. Daarbij is de machinist gewond geraakt en met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd.
Dat meldt de veiligheidsregio. 
De machinist blijkt het slachtoffer van iets dat door de onweersklap van de bovenleiding is losgeraakt. "Door de klap schoot er iets van de bovenleiding af dat vervolgens door de ruit van de machinist is gevlogen'', meldde een woordvoerster van spoorbeheerder ProRail.
Door de blikseminslag strandden een goederentrein en een passagierstrein. De reizigers zijn met een vervangende trein naar Apeldoorn vervoerd. Aanvankelijk was sprake van 35 passagiers, maar het bleken er negentien te zijn. Ze bleven ongedeerd.
Door de blikseminslag is de trein  onder meer aan de voorruit beschadigd geraakt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten