maandag 6 juli 2015

Tour 2015 - 2e etappe, ow shit!

Antwerpen-Huy, inclusief finish op de Muur van Huy.

Dumoulin zag het wel zitten. Hij was vanmorgen nog vol goede moed (bron: nu.nl):

Tom Dumoulin en zijn ploeg Giant-Alpecin hebben een duidelijke tactiek om maandag in de derde etappe van de Tour de France de gele trui te veroveren.
"De laatste vijftig kilometer zullen heel nerveus zijn en er zal altijd wel iemand zijn die tempo wil maken. Als dat niet gebeurt, moeten wij dat doen'', zei Dumoulin kort voor de start in Antwerpen.
''We hebben een mooi plannetje gemaakt. We moeten perfect de Muur van Hoei opdraaien. Daarna is het aan mij, dan moet ik zo hard mogelijk die muur op."
Gesink was voorzichtiger:
Volgens Robert Gesink wordt het maandag een "hectische en superlastige dag" in de Ronde van Frankrijk. De derde Touretappe finisht op de Muur van Hoei, een zeer steile klim waar jaarlijks ook de Waalse Pijl eindigt.
"De rit van vandaag is wel een stuk korter dan de Waalse Pijl, ook het 'Waalse Pijl-gedeelte' van de etappe", aldus Gesink voor de start. "Het wordt oppassen."
De 29-jarige renner van Lotto-Jumbo reed al zes keer de Waalse Pijl en finishte nooit buiten de top 25. "Het is een voordeel dat ik de aanloop naar de Muur van Hoei ken."
En toen sloeg het noodlot toe...
Voor het eerst sinds 2003 is de eerste uitvaller in de Tour de France een Nederlander.
Tom Dumoulin stapte maandag in de derde etappe af na een zware valpartij. Twaalf jaar geleden was Rabobankrenner Marc Lotz de eerste die de strijd moest staken. Ook hij was hard gevallen.
De schouder van de 24-jarige Dumoulin raakte door de valpartij uit de kom. Hij stond derde in het algemeen klassement achter Tony Martin en geletruidrager Fabian Cancellara.
Ook de Zwitser was een van de slachtoffers van de valpartij maandag. Hij kon de koers wel vervolgen.
De valpartij was dusdanig massaal dat alle ambulances even bezet waren en de koers geneutraliseerd werd (ofwel stilgezet). 
Laurens ten Dam is maandag in de derde etappe van de Tour toch weer op de fiets gestapt.
De organisatie van de Ronde van Frankrijk meldde in eerste instantie dat de coureur van Lotto-Jumbo was afgestapt na een zware valpartij in het peloton, op 60 kilometer van de finish in Hoei. 
Ten Dam kon zijn weg toch vervolgen in het peloton dat enkele kilometers geneutraliseerd verder reed, zo bleek even later. Bij zijn val raakte de schouder van Ten Dam uit de kom, maar nadat die weer terug in de kom schoot kon de Lotto-Jumborenner zijn rit vervolgen.
Voor Tom Dumoulin zit de Tour er wel op. De leider in het jongerenklassement en nummer drie van het algemeen klassement was één van de grootste slachtoffers van de valpartij en moest in een ambulance worden afgevoerd.

Cancellara

De zware crash ontstond voorin het peloton toen de Franse coureur William Bonnet van FDJ ineens onderuit gleed, waarna tientallen renners over hem heen buitelden.
Het peloton reed op dat moment op een rechte weg, volgens de Tourorganisatie met een snelheid van 42 kilometer per uur. Geletruidrager Fabian Cancellara en Dumoulin waren de meest prominente renners die tegen asfalt smakten.

Groot drama

Dumoulin stond derde in het algemeen klassement, op 6 seconden achterstand van Cancellara. De Limburger wilde maandag in de rit naar de Muur van Hoei een aanval doen op het geel, maar de etappe liep voor hem uit op een groot drama.
Behalve Dumoulin en Bonnet moest ook Simon Gerrans meteen de strijd staken. Cancellara kon net als Ten Dam wel weer op de fiets stappen.
De Limburgse nummer drie van het klassement hield na de zware valpartij zijn linkerpols vast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten