maandag 10 februari 2020

Ciara

Stormen krijgen tegenwoordig een naam en dus kregen we gisteren Ciara op bezoek (in Duitsland heet ze Sabine, daar deden ze al aan namen). Het was geen superzware storm, maar toch werd er op IJmuiden en Vliemand 10 Beaufrot gehaald en Vlieland had een windstoot van 129 km/u. Goed genoeg voor een landelijke code oranje.

's Avonds trok er een gemeen buienlijntje over met zware windstoten en stevige regen, Coevorden had 30 mm, ik had zelf 18,4 mm waarvan er 14 mm in een half uur viel. Er was hier en daar ook onweer.

Ciara heeft ook schade aangericht aan daken, gevels en bomen. Ook het treinverkeer en de luchtvaart heeft er onder te lijden. Er zijn gelukkig geen slachtoffers gevallen (behalve twee koeien nadat de stal instortte).

Ook vandaag is het nog onstuimig met in het oosten buien, hier zijn zonnige perioden maar wel weer flinke windstoten. Inmiddels is er code geel, maar die geldt vanaf 11 uur alleen voor Groningen, Noord- en Zuid-Holland en Zeeland i.v.m. windstoten tot 100 km/u. Later neemt de wind weer toe en is de kans groot dat het hele land weer code geel krijgt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten