dinsdag 18 februari 2020

Spookschip gestrand na anderhalf jaar.

(video)

Spookschip strandt door storm Dennis

Het 44 jaar oude vrachtschip MV Alta is na bijna anderhalf jaar verlaten over de Atlantische Oceaan dobberen, vastgelopen voor de Ierse kust. Dat meldt de kustwacht. De MV Alta werd al in september 2018 verlaten, toen de Amerikaanse kustwacht de bemanning oppikte en niemand zich nog om het schip bekommerde.
Het 77 meter lange vaartuig was destijds op weg van Griekenland naar Haïti toen het stuurloos raakte in de Atlantische Oceaan, op zo’n 2.220 kilometer ten zuiden van Bermuda. De tienkoppige bemanning kreeg het schip niet meer aan de praat, waarna ze werden opgepikt door de Amerikaanse kustwacht en naar Puerto Rico werden gebracht. 
Het schip zelf, 44 jaar oud, bleef doelloos op zee ronddobberen. Oorspronkelijk voer het onder de naam Tananger onder Noorse vlag, maar in de loop der jaren veranderde het zes keer van naam en eigenaar. Sinds 2017 staat het schip geregistreerd onder Tanzaniaanse vlag. De Amerikaanse kustwacht contacteerde destijds de eigenaar om het schip naar de kust te laten slepen, maar voor Guyana zou het daarop gekaapt zijn. 
Eind augustus vorig jaar kwam een Brits marineschip de MV Alta toevallig tegen in het midden van de Atlantische Oceaan. De Britten probeerden contact te leggen, maar kregen geen enkel antwoord. Dat was de laatste keer dat de Alta werd gezien.
Pas gisteren, toen storm Dennis volop over de Britse eilanden raasde, kwam het schip weer tevoorschijn. Het liep vast op de rotsen van de Keltische Zee voor de kust van het Ierse vissersdorpje Ballycotton. De overheid beraadt zich nog over wat er nu met het schip moet gebeuren, maar vraagt bezoekers het vaartuig zeker niet te proberen naderen. Het district Cork zei in een mededeling dat “het wrak zich op een gevaarlijke en onbereikbare plaats aan de kust bevindt, en zich in een onstabiele toestand bevindt.”
Op het eerste zicht zou er geen gevaar voor olielekken zijn.

De MV Alta liep vast voor de Ierse kust.
 Ierse Kustwacht De MV Alta liep vast voor de Ierse kust.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten