zaterdag 8 februari 2020

De "lente" van 2019-2020

Morgen wordt een flinke storm verwacht, Ciara, waarbij vooral de zeer zware windstoten (die in het westen meer dan 120 km/u kunnen bereiken en landinwaarts meer dan 100 km/u) inmiddels voor een landelijke code oranje voor morgen hebben gezorgd. Het noordwesten krijgt storm, mogelijk zware storm. De rest van het land vooral de zeer zware windstoten. Eind van de middag, begin van de avond passeert er een buienlijn met de zwaarste windstoten.

En oh ja, er hoort ook een flinke plens regen bij...!

Ondertussen is er hoog water in de Maas en Rijn. Lang niet zo erg als in 1995 gelukkig, er is geen reden voor paniek, maar het vee moet de uiterwaarden uit en in Arnhem en Nijmegen klotst het water over de kades.

En dan de winterbloei... Ik zie in Dronten bij de Galjoenstraat een gele roos die nog steeds heel nette bloemen produceert. Niet heel veel, maar ze zitten er wel. Net als de lage campanula's. Volop krokussen, sneeuwklokjes en winteraconietjes. Enkele struiken (zoals de halfgroene liguster) lopen al uit. In het centrum staan grote bloembakken waar  Oostindische kers weer aan het uitlopen is. Maar vanmiddag viel ik bijna om van verbazing toen ik in Zwolle, naast De Fundatie, een perk met hortensia's zag met redelijk wat verse bloementoefjes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten