zaterdag 30 mei 2020

Eric Schreurs (61) overleden

Het was niet mijn favoriete striptekenaar, want zijn strips waren meestal behoorlijk ranzig. Door zijn tekenstijl werden ze nóg ranziger. Het was vooral pies, poep, verlopen mannetjes, vrouwen met enorme lippen, borsten en billen, de plaatjes schreeuwen van het papier en je kon de ranzigheid soms bijna ruiken. Niet altijd aangenaam. En toch... om zoiets zo in de overtreffende trap te kunnen weergeven, dat is knap!

Volgens Lambiek.nl tekende hij als kind al dergelijke dingen in zijn schoolschriften. 

Vooral in de jaren tachtig en negentig had hij veel succes met o.a. Joop Klepzeiker en Dick van Bil. In 2002 kreeg hij de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre.

Hij had periodes van alcoholisme en is gisteren overleden aan hartfalen. Zijn vader vond hem in zijn huis in Leiden. 

"Hoge verwachtingen"

Deze column van Sabine Sterk, geplaatst op de site van Omdenken, is helemaal mijn gedachte. Hij is alweer veertien dagen oud, maar wat mij betreft heel actueel, nu met 1 juni voor de boeg, als o.a. de terrasjes weer open gaan.

Maar ook: als je je voorbereidt op het ergste, ben je dus geen doemdenker maar een optimist! Dit heb ik altijd al zo gevoeld. Nee, niet lopen somberen en mopperen dat het niks wordt, maar er voor zorgen dat je verwachtingen niet te hoog zijn. Realistisch zijn, hopen op het beste maar rekening houden met het slechtste. Ik ben werkelijk blij om dit nu eindelijk eens bevestigd te zien! (andere levensles, die niet altijd maar wel vaak opgaat: het loopt vaak anders dan je had gedacht).

Elke te hoge verwachting is een toekomstige teleurstelling, blijkt maar weer in de column die onze zakelijk leider Annemargreet Dwarshuis en grondlegger van het Omdenken, Berthold Gunster, schreven in het AD van afgelopen weekend. 

Een van mijn Whatsapp-groepen ontplofte vorige week: Ja! Hoera! We mogen weer! Terrasje pakken meiden? Emoji, leuk leuk! En op de sociale media leek het wel alsof de Canadezen weer de straat in kwamen rijden: yessss! #eindelockdown.

Mensen zijn geneigd hoge verwachtingen te hebben. Hoop doet leven! En daar is niks mis mee. Verwachtingen houden je aan de gang, genereren brandstof om je doel te bereiken, ze inspireren. Maar te hóge verwachtingen frustreren. Ze zijn een recept voor ongeluk.

Wie een zonvakantie verwacht in Schotland komt bedrogen uit. Wie gaat trouwen en denkt vanaf nu elke dag in een sprookjesboek te leven gaat een zware toekomst tegemoet. En wie nu verwacht dat alles binnen no time weer normaal zal zijn, zal waarschijnlijk gefrustreerd raken. En boos. Boos op de buitenwereld, de regering, het RIVM, Chinese vleermuizen. Maar helaas, het probleem is hier niet ‘de ander’, maar onze eigen verwachting

Maar wat dan? Mogen we dan helemaal geen verwachtingen meer hebben? Fascinerend in dit verband vind ik dat uit onderzoek blijkt dat optimisten zich altijd voorbereiden op het ergste, en pessimisten, paradoxaal genoeg, denken dat het wel los zal lopen. Kennelijk word je er gelukkiger van als je je op het slechtste voorbereidt, want dan kan het altijd meevallen.

Om gelukkig te worden kun je dus maar het beste lage verwachtingen hebben. Ik realiseer me dat ik nu dus juist doemscenario’s moet maken. Wat als… we over 3, 6, 12 maanden nog steeds geen vaccin hebben? En we geen werk hebben? En dit moet ik niet doen als trucje, maar tot in mijn vezels laten doordringen hoe het zou zijn als het zwartste scenario uit zou komen. Als ik daarmee kan leven ben ik namelijk op het ergste voorbereid en valt het dus altijd mee. Levenskunst is tegelijkertijd alles én niets verwachten.

vrijdag 29 mei 2020

Zeemantasjes

Kik, Wibra, Zeeman, Primark... Voor kwaliteitskleding moet je er niet zijn, en het is nog maar de vraag of de makers van die kleding ook eerlijk beloond worden en in fatsoenlijke omstandigheden kunnen werken, maar wie een smalle beurs heeft kan er aardig slagen.

Van al die lowbudget textielwinkels (die ook vaak andere producten verkopen) is Zeeman veruit de leukste. Ze hebben zelfspot en maken de kachel aan met pretentieuze dure merken. Zo hadden ze een tijdje geleden speciale onderbroeken in de huismerkkleur kanariegeel met blauwe details. In die tijd was het mode om de bovenrand van je onderbroek te tonen, natuurlijk voorzien van een dure merknaam. En daar kwam Zeeman met een kanariegele onderbroek met blauwe tailleband met daarop in kanariegeel de naam Zeeman. En natuurlijk voor geen geld! Het werd een enorme hit en eigenlijk was het een dikke middelvinger naar die dure onderbroeken met een prijs waarvoor je bij Zeeman een volledige seizoensgarderobe kunt kopen.

Ook herinner ik me de t-shirts waarop de naam Zeeman stond, die werden gepromoot alsof het dure design was.

Zeker weet ik het niet meer, maar ik herinner me vaag dat zowel de boxershorts als de shirts gratis waren. Of in ieder geval belachelijk goedkoop.

Toen kwamen de recycletasjes, en dat was een schot in de roos want het verbod op gratis plastic tasjes kwam er aan. Aanvankelijk in de huiskleuren geel of blauw, later ook in regenboogkleurtjes, én met omruilgarantie: kapot of vies = nieuw tasje. De tasjes zijn best sterk en degelijk, dat viel me niet tegen. Toen één tasje toch een gat kreeg (mea culpa) kon ik die zonder gedoe inruilen. En toen ik op vakantie op Samos met een klassiek blauw exemplaar mijn boodschapjes had gehaald, werd ik lachend (niet uitlachend) begroet door andere Nederlandse toeristen ;-)

Ook kwamen ze met een spotgoedkope trouwjurk. Opnieuw liep het storm!

En ze hebben nu weer wat nieuws: kleine tasjes.

In Zeemangeel en in klassiek zwart, voorzien van een prominent aanwezige Z. En helemaal hip, want, ik citeer: "Gemaakt van Vegan-kunstleer ook tijdens de productie zijn geen dierlijke producten gebruikt. Verkrijgbaar in geel met een goudkleurige Z of in zwart met een zilverkleurige Z. Het mini-tasje wordt geleverd met echtheidscertificaat. Om je set helemaal compleet te maken is er ook een bijpassende portemonnee en een pashouder."

Vooral dat echtheidscertificaat maakt het helemaal af!

Ik weet niet wie dit allemaal bedenkt, maar ik hou van dit soort verkooptechnieken!

Coronajournaal 29 mei

Op 1 juni gaan o.a. de terrassen weer open, afgelopen weken zijn er al meer maatregelen versoepeld. Zo is de bieb weer "echt" open, wel met mandjes, een looproute en veel beperkingen. Handen ontsmetten bij de ingang!

Ook moest ik even langs de huisarts (niks ernstigs, maar er moest wel even naar gekeken worden). Bellen voor een afspraak ging met een heel (ingesproken) verhaal vooraf. Ik maakte de afspraak toen ik de assistente aan de lijn had gekregen en zij vertelde dat ik de instructies die daar aan de deur hingen moest opvolgen en absoluut niet mocht komen bij koorts of verkoudheidsklachten.

Vanmorgen was het zover. De huisartsen zitten in een praktijk waar ook een apotheek zit. Die heeft een streng deurbeleid: twee personen binnen, de rest wacht buiten op anderhalve meter afstand. Gelukkig is het sinds de crisis vrijwel altijd mooi weer! Ik moest elders in het gezondhheidscentrum zijn. De schuifdeuren naar de huisartsenpraktijk waren niet van buitenaf te openen en ik moest in een andere ruimte wachten tot de assistente me kwam halen. Een ruimte die nogal benauwd was en niet erg geventileerd, met een groot raam op het zuiden waardoor de boel nog eens lekker werd opgestoofd... En omdat er de laatste tijd steeds meer aanwijzingen zijn dat het virus zich in slecht geventileerde ruimtes waarschijnlijk wel prettig voelt, zat ik niet echt op mijn gemak. 

De assistente verscheen al snel en vroeg of ik koorts of verkoudheidsklachten had. Die had ik niet. Ik mocht naar binnen, waar een alcoholflesje stond om de handen mee te ontsmetten en werd naar één van de wachtkamers geleid.

De arts droeg handschoenen, maar geen mondkapje. Fysieke onderzoeken (als in: bloeddruk meten en stethoscoop) gingen door. Er werd besloten dat ik een bloedonderzoek moest doen, maar in tegenstelling tot vroeger kan ik niet op de bonnefooi naar de polikliniek gaan. Via internet kon ik een afspraak maken (wie niet kan internetten kon dat door de arts laten doen).

Na het bezoek reed ik door het centrum naar huis. Ik zag dat de horeca al druk aan het passen en meten is wat terrasjes betreft! Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat worden. Ik verwacht niet dat het hier gebeurt, maar ik heb al gehoord van gemeenten waar fietsen in het centrum niet meer mag volgende week, en ook scootmobielen en elektrische rolstoelen worden ook niet meer overal toegelaten. Op Texel heeft dat nog voor ophef gezorgd, maar dat werd later genuanceerd en het bericht is alleen nog terug te vinden in een alleen voor abonnees toegankelijke site van Noordhollands Dagblad. Dit is een probleem waar ik zelf nog niet tegenaan ben gelopen, maar elders al langer speelt in de anderhalvemetersamenleving.

maandag 25 mei 2020

Recordzonnige lente

We hebben nog een weekje te gaan, maar we weten  nu al dat de lente van 2020 recordzonnig wordt en daarmee het record van 2011 verbreekt. Uit nu.nl:

Met meer dan 713 zonuren beleven we in Nederland de zonnigste meteorologische lente (van 1 maart tot 1 juni) die ooit is gemeten, meldt Weerplaza maandag.
Het oude record uit 2011 is daarmee officieel gebroken. Dat jaar scheen de lentezon 712,7 uur in ons land.
Het record zal nog flink aangescherpt gaan worden, want ook de komende dagen verwacht Weerplaza volop zonneschijn. "Een voorzichtige schatting tot en met zondag levert waarschijnlijk nog zo'n vijftig uur zon op, waardoor het oude record echt wordt verpulverd", aldus de weerdienst.
De hoge luchtdruk en de aanvoer van drogere lucht vanaf land waren de belangrijkste oorzaken van het zonnige weer in de afgelopen maanden. Ook was het voorjaar tot nu toe zeer droog. Alleen in april viel een aantal dagen wat regen van betekenis. Toch zal deze lente niet de boeken in gaan als de warmste ooit.

'Normale' lente levert 520 zonuren op

Een gemiddelde lente levert volgens Weerplaza zo'n 520 uur zon op. Vorig jaar kwam het aantal zonuren in de lente uit op 593, wat het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) al als "zeer zonnig" bestempelde.
Het KNMI berekent het landelijke aantal zonuren door het gemiddelde te nemen van het aantal zonuren die de vijf hoofdstations van het instituut gezamenlijk registreren. Deze weerstations staan verspreid door het land: in De Bilt, Groningen, Vlissingen, Beek en De Kooy.

Zomer begint met droogste bodem ooit, 2 jaar na vorige record

Bron: Nu.nl

Dit voorjaar viel er amper regen in Nederland, terwijl de temperaturen flink opliepen. Daarmee heeft De Bilt eind mei het grootste neerslagtekort ooit gemeten. Dat brengt ons land al aan de start van de zomer in de gevarenzone, zegt droogte-expert Niko Wanders.

Het zal bij veel mensen nog vers in de herinnering liggen: drooggevallen oevers langs de Rijn, waar binnenvaartschepen niet overheen konden. Akkerbouwers kregen een sproeiverbod terwijl hun gewassen snakten naar water - net als uitgedroogde natuurgebieden, die forse schade opliepen. Nederland was niet groen, maar geel.

We hebben het over de zomer van 2018 - met een bijna doorlopend droogterecord van juli tot in de herfst. Het heeft tot afgelopen februari geduurd voordat ook in Oost-Nederland het neerslagtekort van die droogte was aangevuld, vertelt Wanders, hydroloog aan de Universiteit Utrecht.

Meteen daarna volgde een uitzonderlijk droog voorjaar. Maar de twee droogteperiodes sluiten precies niet op elkaar aan, en houden dus ook geen onderling verband, aldus Wanders. "Het kan gewoon gebeuren dat we weer in een extreme droogte zitten. Het verschil met 2018 is dat de droogte dit jaar veel eerder begint."

Alhoewel het neerslagtekort aan het begin van de nieuwe zomer ongeëvenaard is, betekent dat niet automatisch dat 'de droogste zomer ooit' al binnen twee jaar uit de boeken geschreven wordt. Uit gegevens van het KNMI blijkt dat er vaker jaren zijn met een droge start, gevolgd door forse buien tijdens de zomer.

Om uit de problemen te komen, hebben we volgens Wanders een zeer natte juni nodig. "Het neerslagtekort is 85 millimeter meer dan normaal in deze tijd van het jaar. Daarmee missen we nu al meer dan een gemiddelde meimaand aan neerslag - water dat niet gevallen is, maar wel verdampt."

Hangt er al een volle maand regen in de lucht? De weermodellen kunnen tot twee weken betrouwbare neerslagverwachtingen maken - en voorspellen voorlopig praktisch geen regen. Hydrologisch kunnen we nog iets verder vooruitkijken, zegt Wanders, door grondwaterstanden in het stroomgebied van de Rijn mee te wegen. "In Duitsland is het ook redelijk droog. We zien dat terug in de waterstanden bij Lobith - er stroomt op dit moment ook minder water de grens over dan normaal."

Krijgen we steeds vaker droogte, en wat valt eraan te doen?

De klimaatscenario's van het KNMI laten zien dat Nederland langzaam warmer wordt. Dit geeft extra verdamping, waardoor in een periode zonder regen planten en bodem sneller uitdrogen.

Klimaatverandering kan ook de hoeveelheid neerslag beïnvloeden, vooral via veranderende windpatronen. In de wintermaanden heeft Nederland vaker westenwinden en dus meer regen, terwijl klimaatmodellen bij ons in de zomer vaker hogedrukgebieden verwachten, en dus perioden zonder neerslag.

Wanders zegt dat daarnaast de sneeuwval in de Alpen van invloed is. "In de zomer is nog een vijfde van ons Rijnwater gesmolten Zwitserse sneeuw. Als het daar in de winter vaker gaat regenen in plaats van sneeuwen, merken wij dat ook."

Het is volgens Wanders daarom ook belangrijk dat we ons landschap beter inrichten op droogten. "Droogte is iets dat langzaam komt en dan plots grote gevolgen heeft. Terwijl wij in de winter gewend zijn grote hoeveelheden water weg te pompen. We zouden lokaal misschien wat vaker wateroverlast moeten accepteren, zodat we grotere voorraden hebben om de drogere zomers door te komen."

In De Bilt was het eind mei nog nooit zo droog. Maar dat betekent niet automatisch dat we ook de droogste zomer krijgen, laat deze grafiek van Niko Wanders zien.

Margraten Memorial

Gistermiddag, zondag nota bene, hoorde ik achtereenvolgens vier straaljagers overkomen. Wat is er aan de hand?  Twitter gaf al snel een antwoord:
Na de docu, waar ik eerder vandaag over schreef, werd de Memorial live op televisie uitgezonden. De Memorial was in aangepaste vorm, zonder veteranen, wegens Corona. Deels in het Nederlands zei de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra dat de Verenigde Staten Limburg dankbaar is voor de manier waarop ze voor de 8301 graven zorgen. Veel bewoners hebben een graf geadopteerd. Zij konden helaas ook niet bij de memorial zijn.

De Missing Man formatie kwam helaas niet goed over op de televisie. Jammer, want hij is erg indrukwekkend. 
Foto: Defensie
Op de video is de "Missing Man Formatie" vanaf 1:00 te zien. Het verhaal dat daarna aan de koning werd verteld is ook erg indrukwekkend. Men is momenteel bezig om bij elk graf een gezicht met een verhaal te maken.

Akkers van Margraten

Gisteren heb ik een huiveringwekkende docu gezien over de militaire begraafplaats van Margraten, genaamd Akkers van Margraten. Ik ben er ooit geweest. Al die rijen kruisen en davidssterren gaan boven het verstand. Net als op de Amerikaanse begraafplaats bij Omaha Beach, waar ik in 2006 ben geweest. Zoveel doden, militairen die hun leven gaven, zo eindeloos veel...

Die begraafplaats ontstond in 1944. Akkers werden onteigend om de gesneuvelde militairen een laatste rustplaats te geven. Ze werden begraven door Afro-Amerikaanse collega's, zij mochten namelijk niet meevechten want een groep die ooit onderdrukt is geweest moet je geen wapens geven, zo werd gezegd. Ze waren laag in rang.

De omstandigheden waren zwaar. De doden werden met vrachtwagens aangevoerd. Ze moesten worden geïdentificeerd, persoonlijke eigendommen werden verzameld voor de nabestaanden en vervolgens werden ze begraven in een kuil van 2 x 2 x 1 meter. Dat graven was nog een hele klus, het was nat en de klei was moeilijk te bewerken. Een leidinggevende kreeg een idee: wie een bepaalde target haalde qua gegraven graven mocht als beloning douchen in Maastricht. Een ongekende luxe! En het werkte!

Met name tijdens het Ardennenoffensief was de stroom gesneuvelden zo groot dat de lokale bewoners mee gingen helpen.

Niet alleen de grond maakte het werken zwaar. Je moet van staal zijn om die, met alle respect, stroom dodelijk gewonde mensen aan te kunnen. Met niet zelden de gruwelijkste verminkingen. Een aantal kon niet geïdentificeerd worden, zij werden na de oorlog opgegraven om alsnog te proberen hun identiteit te achterhalen, o.a. door nummers in hun uniform of hun gebitten.

Ook kregen nabestaanden de keuze of ze hun dierbaren wilden herbegraven in een familiegraf, of een nationale begraafplaats, of in Margraten laten. Ook het opgraven was een zwaar werk waar men heel sterk voor in de schoenen moest staan.

Zo'n 12 jaar geleden werd er een docu gemaakt met originele filmbeelden die zeer confronterend zijn, ook al zijn de ergste scenes geblurd. Wat niet werd afgeschermd zijn de verhalen van de militairen en de lokale bewoners. Verhalen met gruwelijke details. Dit is, wat oorlog doet.

Ik ben diep onder de indruk en hoewel het geen ontspannend uurtje televisiekijken was, voelt het goed om dit gezien te hebben. De indrukwekkende begraafplaats is voor mij nog indrukwekkender geworden.



zaterdag 23 mei 2020

Mondkapje


"Gruwelijke knoflooksaus"

(Bron: de interne catering van Castlefest)

Als basis gebruik je gewoon knoflooksaus, onze chef geeft de voorkeur aan die van Remia. Daar voeg je het volgende, naar  eigen smaak, aan toe:
* VEEL verse knoflookpulp
* Crème Fraîche of yoghurt
* mayonaise
* peper
* zout
* gembersiroop

vrijdag 22 mei 2020

Coronajournaal - Hemelvaartsweekend

Gisteren was Hemelvaartsdag en ook nog eens prachtig weer, De Bilt scoorde de eerste zomerse dag (25 graden) en iedereen wilde er op uit. Gevolg: drukte aan zee, in de natuur en winkelgebieden.

O.a. de weg naar Langevelderslag (strand bij Noordwijk) werd afgesloten, via twitter werd opgeroepen niet naar de Zeeuwse kust te komen en ook elders werden toegangswegen naar het strand afgesloten. De boulevard van Vlissingen werd ook afgesloten en de NS zette extra treinen in naar Zandvoort om vervelende situaties te voorkomen. Ook diverse recreatiegebieden in Drente en bij Breda werden afgesloten.

Bij de Duitse grens was het druk met Duitse dagjesmensen omdat in Duitsland de winkels gesloten waren. In Amsterdam moesten handhavers honderden mensen wegsturen bij Park Somerlust, het Marineterrein en het Vondelpark, waar mensen alleen in mochten zodra er iemand het park verliet. In Groningen zat het Noorderplantsoen zo vol dat handhavers moesten bekeuren omdat de anderhalvemeterregel niet meer werd nageleefd.

Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad maakt zich zorgen. "Als dit de voorbode is van de zomer, dan moeten de veiligheidsregio's waarschijnlijk beperkingen op gaan leggen," waarschuwt hij op nu.nl.

Die beperkingen kunnen bestaan uit preventief afsluiten van toegangswegen, stranden, parken en recreatiegebieden om drukte te vermijden.

Inmiddels zijn er ook berichten over coronabesmettingen bij vleesverwerkers. In Groenlo bleken 45 van de 600 medewerkers besmet en de medewerkers mogen twee weken niet werken. Inmiddels zijn 350 mensen getest. In de VS, Frankrijk en Duitsland zijn al slachthuizen gesloten.

Eergisteren werd bekend dat een man door een nerts is besmet. Dit zou de eerste besmetting van dier op mens zijn. Vorige maand bleken meerdere Nederlandse nertsenfokkerijen besmettingen bij nertsen had, nu blijkt ook dat er waarschijnlijk een man is besmet. De kans op zo'n besmetting is overigens erg klein. Drie katten die op één van de nertsenhouderijen leefden bleken antistoffen te hebben, eerder was bekend dat de hond van een coronapatiënt antistoffen had, wat erop duidt dat het dier besmet was.

Mory Kanté (70) overleden

Vandaag is de zanger/griot Mory Kanté overleden. Hij had een Guinese-Malinese achtergrond. Ook zijn moeder en vader waren griots (traditionele dichter/zangers die eeuwenoude verhalen doorgeven aan de volgende generatie), zijn vader El Hadj Djelifode had 38 kinderen en zou 109 jaar oud zijn geworden.

Kanté vertrok in 1984 als illegaal naar Parijs, waar hij Yéké Yéké opnam, dat in 1988 een internationale hit werd en ook in ons land op nummer één kwam. Kanté was de eerste Afrikaanse artiest die meer dan een miljoen exemplaren van een single had verkocht. Afrikaanse muziek was eind jaren tachtig erg populair.
Begin jaren negentig was hij terug in Afrika, hij had inmiddels een landgoed waar hij een "muziekstad" bouwde.

Kanté was al jaren ziek en werd regelmatig in Frankrijk behandeld, maar vanwege corona was dat niet meer mogelijk. Hij overleed vandaag in de Guinese hoofdstad Conakry.

Ondertussen in de tuin...

De plantenrekken staan er prachtig bij!
Bramenbloesem

Ridderspoor opent zich
Mijn kruidentuintje
Vreemde piepkleine (1 mm) kevertjes op mijn dwergmargriet...
Rosa viridiflora
Akelei
Rosa Abraham Derby
Rosa Mainzer Fastnacht
Rosa Rhapsody in Blue. Moeilijk om de juiste kleur op de foto te krijgen, het wordt vaak te flets. Door wat met de witbalans te rommelen is het gelukt - al is de omgeving nu wel blauwer dan werkelijkheid...!

Na de eerste zomerse dag...

Gisteren 25 graden, vannacht 20 graden, vanmorgen weer tegen de 25 graden, maar bewolkt en winderig, ook wat benauwd, er was onweer in Friesland. Vanmiddag een regenfront (niet echt veel regen) en een temperatuursdaling.

woensdag 20 mei 2020

De gevolgen worden steeds zichtbaarder

Allereerst de WW-aanvragen, die zijn enorm gestegen. In mijn gemeente afgelopen april van 559 naar 646 (15,6%), wat overigens beter was dan gemiddeld in de provincie (20%).

Landelijk kende het UWV 292.065 WW-uitkeringen toe (16,7% stijging). In Flevoland ging het vooral om werknemers  uit de uitzendsector (1.540), maar ook uit de horeca, winkelpersoneel en chauffeurs.

Eind maart telde Flevoland  8.338 WW-uitkeringen, dat is toegenomen naar 1.388 (20% t.o.v. vorige maand, 10,1% t.o.v. vorig jaar).

Beroepen die sterk werden geraakt zijn o.a.  kelners en barpersoneel, verkoopmedewerkers detailhandel, receptionisten, telefonisten en administratief medewerkers.  Het aantal vacatures voor administratief personeel daalde met  36%,voor automonteurs met 57% en horecapersoneel 81%. Het personenvervoer kende een daling van het aantal vacatures van 63%.

Dit heeft veel uiteenvolgende gevolgen. Denk aan mensen die een vakantie hadden geboekt, niet wetend dat ze onverwacht op straat zouden komen te staan terwijl er zoveel vraag was naar mensen in hun beroepen! De vakantie gaat vrijwel zeker niet door, maar krijgen ze het geld terug, dat ze juist nu zo hard nodig hebben? Denk ook aan geplande verhuizingen omdat het steeds beter ging. Aan andere uitgaven die werden gedaan vlak voor corona toesloeg. Zoals corona alles overhoop heeft gehaald... Dit heeft niemand zien aankomen.

Meer over de kloosters

Gisteren schreef  ik al hoe Corona toesloeg in kloosters.

Algemeen overste Agnes Vos (foto Jan Zandee/Fotobureau Bolsius)
Algemeen overste Agnes Vos van de Zusters  der Liefde van Schijndel voelde zich de afgelopen maanden eenzaam en machteloos toen ze de ene na de andere zuster aan corona zag overlijden, aldus BD.

In april werd zij tachtig, maar het was een verdrietige dag, omdat die dag de tiende Zuster van Liefde overleed aan "het vermaledijde virus".
"Je kunt niets doen, net als iedereen moet  ik op afstand blijven. Verplegend personeel loopt hier rond met beschermende kleding en mondkapjes. Samen bidden gaat ook niet meer. Zusters die besmet zijn, liggen geïsoleerd op hun kamer, echt vreselijk."

In maart stierven zelfs drie zusters op één dag. Zuster Agnes Vos vertelde dit op Nieuwsuur, waarna ze veel steunbetuigingen ontving. Die reacties deed haar en de andere zusters goed.

Uiteindelijk overleden er tien Zusters van Liefde aan Corona. Ook in andere kloosters overleden tientallen monniken en zusters.

In het Schijndelse klooster is nog één besmette zuster, maar ze is gelukkig herstellende. Normaliter eten de zusters met zijn zestigen gezamenlijk, nu in vier groepen, verder blijven ze zoveel mogelijk op hun eigen kamers.

In 2019 stierven negen Zusters van Liefde, dit jaar al vijftien, waarvan tien door corona. Het moederhuis stroomt sneller leeg dan gepland, sinds de jaren zeventig zijn er geen nieuwe zusters ingestroomd en de congregatie bevindt zich in "de fase van voltooiing". Op hoogtijdagen waren er 1156 zusters, eind 2015 nog 141 (gemiddeld 84 jaar oud) en nu nog maar 87 (87,5). Het moederhuis werd in 2015 verkocht aan stichting Hercules, de zusters mochten er blijven wonen. Na hun overlijden komen er Schijndelaren wonen die zorg behoeven en weinig inkomen hebben, met name mensen met dementie of niet aangeboren hersenletsel. Deze ontwikkeling gaat nu sneller dan gepland. De eigenaar van het klooster sloot een overeenkomst met ODAzorg uit Sint-Oedenrode voor de zorg voor de leken.

Ondertussen houdt Agnes Vos haar hart vast. De onzekerheid over hoe het virus zich gedraagt knaagt aan haar...

Onderstaande video laat zien hoe hard het virus heeft toegeslagen in Brabant.
"Leven van uitvaart naar uitvaart - de impact van corona in Brabant".

maandag 18 mei 2020

Kloosters hard geraakt door corona

In diverse media, zoals De Gelderlander, stond vandaag dat veel kloosters coronaslachtoffers hebben gemeld. Bijvoorbeeld in Huize Bijdorp in Voorschoten, waar sinds 1875 de Dominicanessen van de Heilige Catharina van Siena verblijven. Op 1 mei schreef bewoonster Baptiste tuin nog op Dominicanen.nl dat het virus hen nog niet heeft "ontdekt", maar een etmaal later bleek dat wel het geval te zijn. Van de 47 zusters en broeders zijn er 27 boven de negentig, ruim twee weken later zijn er drie zusters en één broeder overleden, en inmiddels is daar nog iemand bij gekomen. De overgebleven nonnen en monniken zitten in quarantaine op hun kamers en de verzorgers dragen mondkapjes en beschermende kleding.

En dat, terwijl Duize Blijdorp al sinds 20 maart op slot was gegaan.

Overste Regina Plat roept iedereen op een ansichtkaartje te sturen met de woorden ‘Ik ben bij Bijdorp'. "Het zou mooi zijn als wij de kapel een beetje konden vullen met kaarten die onze verbondenheid uitdrukken: bij voorkeur kaarten van kaarsen of andere lichtjes," schrijft ze op Dominicanen.nl.

Ook in andere kloosters is het virus binnen gekomen. Bij de Tilburgse Zusters van Liefde overleden vorige maand 13 van de 128 zusters binnen twee weken. Ook de Fraters van Tilburg zijn getroffen, net als de Zusters van Liefde in Schijnsel en het Carmelklooster in Zenderen.

Het aantal kloosterlingen is sowieso al erg aan het dalen. Van de tienduizenden zusters en broeders tijdens het Rijke Roomsche Leven is nog maar een fractie over. Begin 2019 waren het er nog 3800. Door de corona zal dat cijfer nog harder dalen want de gemiddelde leeftijd is hoog.

Ook worden de kloosters financieel getroffen door corona, omdat er geen gastenverblijven meer kunnen worden verhuurd en producten als wijn, abdijbier en dergelijke niet meer verkocht kunnen worden, maar de kloosters komen over het algemeen niet in aanmerking voor overheidssteun.

Huize Bijdorp, het klooster in het Zuid-Hollands Voorschoten waar al vier slachtoffers zijn gevallen. De overgebleven nonnen en monniken zitten inmiddels allemaal in quarantaine op hun kamers. (De mensen op deze archieffoto komen niet in het verhaal voor.) Foto: De Gelderlander

Zonnepanelen

Een paar jaar geleden bood de woningbouwvereniging aan zonnepanelen te laten plaatsen bij de huurders, maar omdat mijn dak oost/westgericht is, kwam ik niet in aanmerking. Maar inmiddels kan het toch weer wél, dus was er net een technische meneer bij me om te berekenen of het zin had.

En het heeft zin, bleek aan de hand van mijn jaarcijfers.

Meteen contract getekend.

Met eigen pen. Dat dan weer wel. Want we leven in coronatijden...

En nu maar hopen dat er niet opeens een eind komt aan een reeks zeer tot extreem zonnige jaren...! ☀😎🌞🕶

Nog meer gehaakte mondkapjes

Onderstaand patroon circuleert ook op internet. De originele bron weet ik niet.

GEHAAKTE MONDKAPJES
via Rachelle van Vlodrop van ons haakcafé kregen we dit patroontje. We hebben er een gehaakt en het past goed. De enige aanpassing die wij gedaan hebben is dat het oorlusje een heel klein beetje korter kan en houden het bij een koordje van alleen lossen.

Aan de binnenkant gebruiken we keukenrol 🧻 of tissues.

Wij gebruikten de Soft Fun, je haakt twee mondkapjes uit een bolletje.

Je treft ons vanaf vandaag met een mondkapje in de winkel en houden nog wat meer afstand. Wij vragen onze klanten ook wat meer afstand te houden voor elkaars veiligheid.

We zijn blij dat we kunnen handwerken, vooral met de NIEUWE GARENS die momenteel in onze rekken liggen. 🧶
PATROON:

Afkortingen: L=Lossen, V=Vasten, KL=Keerlosse, St=Stokje, hStk=half stokje
  • Toer 1: haak 45 L en 1 Kl
  • Toer 2: haak 8 V, 3 hStk, 23 St, 3hStk, 8V en 1 KL
  • Toer 3: Vanaf nu haak je alle steken of in het voorste of in het achterste lusje. Haak 8 V, 3 hStk, 23 St, 3hStk, 8V en sluit af met 1 KL
  • Toer 4 t/m toer 12: gelijk aan toer 3
  • Toer 13: Haak in de middelste steek 3St
  • Toer 14 en 15 is gelijk aan toer 3
  • Haak vervolgens aan beide zijkanten een lus van 40L en aan de boven- en onderkant een randje V

Aan de binnenkant leggen we een tissue of stukje keukenrol en dit verwisselen we. Het mondkapje kan natuurlijk in de was op 60 graden
Pas goed op jezelf en take care.
Over het gebruik vd gehaakte mondkapjes zijn de meningen verdeeld, wij denken maar zo, ieder moet doen wat een persoonlijk veilig gevoel geeft.
Sandra Nohlmans en Team Wollstreet.

Mondkapjes haken

Er is een toenemende run op mondkapjes en veel onduidelijkheid over de werkzaamheid. Er schijnt heel wat tinnef verkocht te worden en er zijn tegenstrijdige berichten of het wel afdoende beschermt. Ik heb (voor als ik onverhoopt met de taxi of trein ergens heen moet bij een noodgeval) voor 17,99 een doos met 20 weggooimondkapjes gekocht bij Kruidvat (kan alleen online - heb voor mijn bejaarde moeder, die internetshoppen eng vindt, ook maar een doos gescoord). Maar je hebt ook uitwasbare kapjes. Je moet er dan een keukenpapiertje als filter in doen.

In diverse winkels zag ik al wasbare kapjes zonder die mogelijkheid, dat schiet volgens mij niks op en biedt alleen maar schijnveiligheid, maar ja, mondkapjes zijn per 1 juni wel verplicht in het OV en het zal me niet verbazen als dat ook elders verplicht gaat worden.

Schijnzekerheid of niet, het lijkt me handig om naast die kapjes-voor-nood die ik nu heb, ook wat wasbare kapjes te maken. Naaien is niet mijn talent, haken gaat me beter af en ik vond hier een patroon voor kapjes waar je ook een filter in kan doen. Een inlegkruisje schijnt erg goed te werken, al vraag ik me af of dat het ademen belemmert...

PATROON: Ik heb haaknaald no.3 gebruikt en Catania katoen. Van elke kleur ongeveer een half bolletje dus als u het mondkapje in één kleur gaat maken heeft u 1,5 bolletje nodig.
(Blauw) Begin met 36 lossen. de eerste toer vasten haken, begin in de 2e losse (35 vasten).
Vanaf de 2e toer vasten haken in de achterste lussen. Hierdoor ontstaan ribbels van links naar rechts. Na 3 cm blauw overgaan op wit. De laatste blauwe steek doorhalen met de witte draad.
Nu met wit verder haken in normale vasten, dus normaal insteken. Na 6 toeren normale vasten, 1 toer vasten haken in de achterste lussen. Hierdoor ontstaat een ribbel die als vouw dient. Zorg ervoor dat deze ribbel aan de achterkant van het werk ligt. Daarna 3 toeren normale vasten en 1 toer vasten in de voorste lussen. Je hebt nu voor en achter een ribbeltje zitten waardoor de eerste plooi ontstaat door ze te vouwen. Haak nog eerst maar even door, dan zie je straks wat ik bedoel.
Nu 9 toeren normale vasten haken, dan weer 1 toer in de achterste lussen, 3 toeren normale vasten en 1 toer in de voorste lussen. (dit is de 2e plooi).
Nog 1 keer: 9 normale toeren, 1 in de achterste lussen, 3 normale toeren en 1 in de voorste lussen. (3e plooi)
De laatste witte steek nu doorhalen met rood garen en verder gaan met rood. 1 toer normale vasten en daarna alleen nog in de achterste lussen. Bij bijna 3 cm rood, in de laatste toer rood de 11e en 12e steek samen haken en de 23e en 24e steek samen haken. Draad afknippen en alle draadjes netjes wegwerken.
Nu aan de zijkanten met blauw garen stiksteken (zoals de naaimachine) maken (van beneden naar boven). Ik heb 18 stiksteken gemaakt. Dit doe je als volgt: Eerst de plooien met steken markeerders vastzetten. Dan steek je je haaknaald van boven naar beneden door het haakwerk en haal je de (nieuwe) blauwe draad naar boven. Nu een klein stukje verder weer de naald van boven naar beneden steken en weer de draad omhoog halen en door de lus op je naald halen. Nu heb je een eerste stiksteek plat op je haakwerk liggen. Op deze manier maak je 18 stiksteken.
Het werk keren en in alle stiksteken een vaste haken. In totaal 3 cm vasten haken. Bij mij zijn dat 5 toeren.
Keren en 1 vaste haken, nu een sliert lossen haken voor de lus voor om het oor. Ik heb elastiek garen mee gehaakt en heb de sliert aan de andere kant weer vast gezet door een vaste te haken aan het haakwerk. Draad afknippen en goed vastzetten. Je moet wel even passen om te weten hoe lang de lossen sliert moet zijn. Dit varieert tussen de 42 en 47 lossen.
Je kan ook gewoon aan de boven -en onderkant een sliert lossen haken met blauw. Deze doe je dan achter het oor in een dubbel knoop (stevig aantrekken) en de uiteinden dan gewoon afknippen. Zo heb je altijd de juiste maat. Als het goed is hoef je maar 1 keer te knopen voor jou persoonlijke maat.
Als je het mondkapje niet steeds wil wassen is het handig om een stukje keukenrol dubbel te vouwen en dit in het mondkapje te doen als je het draagt. Dit geeft natuurlijk ook veel meer bescherming. Wat beter blijft zitten is (sorry) een inlegkruisje met plakstrip. Op deze manier is je mond afgedekt en kan je door je neus gewoon ademhalen.
Om het rond de neus een beetje af te schermen heb ik afsluit strips van de vuilniszakken gebruikt. Ik heb er 4 die, nog aan elkaar zitten, gebruikt. Deze dubbelvouwen en op de hoogte van de minderingen in de laatste rode toer door het werk heen schuiven. Aan de uiteinden weer door het werk heen schuiven en de restjes dubbel vouwen. Als je dat een beetje in een boogje doet heb je totaal geen last van stekende uiteinden.
Je kan dit mondkapje natuurlijk in elke gewenste kleur maken en al zal het geen 100% bescherming bieden, ik zeg dan maar: BETER IETS, DAN NIETS
Als je zelf, of iemand die naast je staat moet niezen of hoesten, is er in ieder geval iets dat het opvangt. Als zoiets gebeurd moet je natuurlijk wel het mondkapje grondig wassen.