zaterdag 2 mei 2020

Het weer in april

Eerder schreef ik al dat april recordzonnig is geworden. Inmiddels is ook bekend dat april zeer zacht en zeer droog was. Gemiddeld over het land viel 10 mm (normaal 42 mm), veel stations hadden slechts zes neerslagdagen en het zuiden plaatselijk zelfs vier. de Cocksdorp (Texel) had 21 mm, grote delen in het midden en het oosten (o.a. De Bilt) 5mm of minder. Alleen april 2007 was droger met 0,3 mm.
Het neerslagrecord was op 28 april opgelopen naar 79 mm, wat ruim boven het recordjaar 1976 ligt, daarna liep het iets terug.

De gemiddelde temperatuur in De Bilt was 11,1 graden (normaal 9,2 graden) met negen warme dagen (normaal drie). Toch waren er nog vier vorstdagen in het begin van de maand, wat overigens normaal is.

De eerste dagen waren koud met rond 10 graden overdag en lichte vorst in de nacht, op 1 april werd het in Deelen -5,6 graden. Daarna werd het zonnig en warmer. Op 6 april had De Bilt de eerste warme dag, plaatselijk viel wel wat regen later op de dag. Daarna werd het zonnig en droog. Op 8 april werd het in Eindhoven 25,5 graden.
Tweede Paasdag (13 april) werd het gevoelig kouder, niet veel warmer dan 10 graden met 's nachts plaatselijk lichte vorst. Plaatselijk viel een bui.
Van 16-23 april werd het weer droog met dagen lang zon. In het zuiden werd het boven de 20 graden, in het noordelijk kustgebied soms niet meer dan 12 graden. Op 20 en 21 april nam de wind flink toe en er ontstonden natuurbranden.
Vanaf de 24e werd het koeler, maar nog steeds droog en zonnig, pas de laatste dagen van april was er weer meer bewolking met wat regen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten