Algemeen overste Agnes Vos (foto Jan Zandee/Fotobureau Bolsius) |
In april werd zij tachtig, maar het was een verdrietige dag, omdat die dag de tiende Zuster van Liefde overleed aan "het vermaledijde virus".
"Je kunt niets doen, net als iedereen moet ik op afstand blijven. Verplegend personeel loopt hier rond met beschermende kleding en mondkapjes. Samen bidden gaat ook niet meer. Zusters die besmet zijn, liggen geïsoleerd op hun kamer, echt vreselijk."
In maart stierven zelfs drie zusters op één dag. Zuster Agnes Vos vertelde dit op Nieuwsuur, waarna ze veel steunbetuigingen ontving. Die reacties deed haar en de andere zusters goed.
Uiteindelijk overleden er tien Zusters van Liefde aan Corona. Ook in andere kloosters overleden tientallen monniken en zusters.
In het Schijndelse klooster is nog één besmette zuster, maar ze is gelukkig herstellende. Normaliter eten de zusters met zijn zestigen gezamenlijk, nu in vier groepen, verder blijven ze zoveel mogelijk op hun eigen kamers.
In 2019 stierven negen Zusters van Liefde, dit jaar al vijftien, waarvan tien door corona. Het moederhuis stroomt sneller leeg dan gepland, sinds de jaren zeventig zijn er geen nieuwe zusters ingestroomd en de congregatie bevindt zich in "de fase van voltooiing". Op hoogtijdagen waren er 1156 zusters, eind 2015 nog 141 (gemiddeld 84 jaar oud) en nu nog maar 87 (87,5). Het moederhuis werd in 2015 verkocht aan stichting Hercules, de zusters mochten er blijven wonen. Na hun overlijden komen er Schijndelaren wonen die zorg behoeven en weinig inkomen hebben, met name mensen met dementie of niet aangeboren hersenletsel. Deze ontwikkeling gaat nu sneller dan gepland. De eigenaar van het klooster sloot een overeenkomst met ODAzorg uit Sint-Oedenrode voor de zorg voor de leken.
Ondertussen houdt Agnes Vos haar hart vast. De onzekerheid over hoe het virus zich gedraagt knaagt aan haar...
Onderstaande video laat zien hoe hard het virus heeft toegeslagen in Brabant.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten