Soms gaat het ook om een voorwerp waarvan men de rechtmatige eigenaar wil achterhalen. Zoals de gebaksschoteltjes van Annemieke de Bruin.
Foto Adres Onbekend |
Annemieke kreeg de schoteltjes later van haar ouders, die ze weer van oma geërfd hadden. Maar het voelde niet goed voor haar. Ze ging op zoek naar de rechtmatige eigenaar, nazaten/familie van de familie Moses, maar had daar wel de hulp van Adres Onbekend voor nodig. Als er niemand gevonden zou worden wilde ze de bordjes schenken aan het Joods Museum.
Maar er werd iemand gevonden. Het verhaal dat vanmiddag boven kwam was zeer schrijnend. Samuel Moses kwam uit een groot gezin met vijf broers, maar van hen en hun gezinnen is nagenoeg niemand de oorlog doorgekomen, behalve... de grootvader van de (inmiddels bejaarde) man die vanmiddag in de uitzending kwam. Zijn moeder heeft de oorlog overleefd, zij zat ondergedoken, maar zijn vader heeft de oorlog ook niet overleefd.
Ook na vijfenzeventig jaar is het nog steeds een groot drama en trauma voor deze man, die bijzonder blij was dat er nog iets van de familie was en de bordjes dan ook graag wil komen ophalen in ruil voor een bos bloemen. De gebaksbordjes zijn een symbool geworden van van een generatie joden die meedogenloos vernietigd is.
De uitzending is hier terug te luisteren; het verhaal van de bordjes en het afschuwelijke lot van de familie Moses is ergens in het laatste half uur terug te luisteren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten