zaterdag 2 mei 2020

Astrologie in coronatijd (longread)

Ik ontvang elke maand een nieuwsbrief van een astrologische site. Over horoscopen heb ik een wat vage mening. Aan de ene kant neem ik het met enkele zakken zout, aan de andere kant is de astrologie (en dan bedoel ik niet die natte vingerberichtjes in de damesbladen) serious business waar zelfs machthebbers door de eeuwen heen op hebben vertrouwd. Ik ontvang die nieuwsbrief omdat ik me ooit in een nieuwsgierige bui heb ingeschreven, lees die door en doe er verder niets mee, net als met die horoscopen in de damesblaadjes.

Vaak bevatten dergelijke brieven teksten die voor allerlei uitleg vatbaar zijn en met wat creativiteit voor iedereen herkenbaar kunnen worden. Het taalgebruik is ook nogal gezwollen en wollig. Ik neem het niet heel serieus, maar ervaar het lezen als een leuk tijdverdrijfje.

Toen werd het januari en ontving ik een nieuwsbrief met een toch wel wat andere toon. Het was nog steeds behoorlijk gezwollen geschreven, maar nu klonk het opeens alarmerend en concreter dan anders! Er werd gesproken over een uitzonderlijk intense tijdsgeest met ingrijpende veranderingen in ons sociale leven, met onvermijdelijke aanpassingen tot gevolg en heftige confrontaties. Ik heb die tekst ergens opgeslagen en vanmorgen dacht ik er opeens weer aan.

Ik citeer: "Sommige mythen en sprookjes gaan over de reis van een held, die uitdagende beproevingen moet doorstaan, onbekende zeeën moet oversteken, of gevaarlijke krachtenmetingen met de onderwereld moet zien te overleven. Meestal loopt alles goed af en keert de held huiswaarts met een waardevol geschenk, een magische trofee, of gezegend met wijsheid. De astrologische planeetaspecten in januari en later in 2020 bevatten alle ingrediënten voor een dergelijk verhaal. De tijdsgeest is uitzonderlijk intens. Niet dat we allemaal plotseling helden en heldinnen zullen worden. Maar de komende maanden zullen zeker getuigen van ingrijpende veranderingen in ons sociale leven.

Het overheersende aspect is de conjunctie van Saturnus en Pluto in Steenbok, die op 12 januari exact zal zijn. Dan zal glashelder blijken welke fundamenten in onze samenleving té broos zijn en niet langer stabiel en betrouwbaar. Aanpassingen zullen onvermijdelijk zijn. Waar deze worden tegengewerkt, zijn heftige confrontaties te verwachten. Zo kan ook uw persoonlijke pad enige tijd een route vol uitdagingen zijn waarbij elke stap telt, zoals genoemde heldinnen of helden ervaren tijdens hun ontdekkingstocht. Het kan zijn dat uw bewegingsruimte vooralsnog beperkt is, omdat voor heel wat zaken in deze tijd de wetten van noodzaak gelden.

Op 10 januari wordt de conjunctie Saturnus-Pluto extra belicht door de Volle Maan – op de as Kreeft en Steenbok - in een halve maansverduistering. De maan in Kreeft trekt onze aandacht naar het gegeven dat sociale structuren, regels en machthebbers er zijn om het volk te dienen. Op 13 januari valt de Zon direct samen met de stand van deze twee planeten, op 23° Steenbok. Licht en schaduw kunnen in een intense strijd om soevereiniteit verwikkeld raken. Het is een tijd van inwijding, waarin ons innerlijk licht meer kans krijgt om te stralen. Wellicht het eerste hoogtepunt, in een jaar dat ons nog vele ingrediënten toespeelt om er een ware heldenreis van te maken.

In de resterende dagen van januari zal van ontspanning waarschijnlijk niet veel sprake zijn. Wel van een bepaalde opluchting na gevoelens van machteloosheid. Op 20 januari gaat de Zon het teken Waterman in, vanwaar op 23 januari een vierkant met Uranus in Stier ontstaat. Na de zwaarbeladen voorgaande dagen, kunnen creatieve krachten nu weer vrij en actief stromen, met name rond de Nieuwe Maan in Waterman op 24 januari."

Dat klinkt alsof er iets ingrijpends aan zit te komen...!

Begin april schreef men: "Enige tijd geleden hebben we in onze reguliere nieuwsbrieven en in enkele artikelen op onze website reeds aandacht besteed aan het uitdagende karakter van de planeetinvloeden in 2020. De conjunctie van Saturnus en Pluto in Steenbok op 12 januari jl. verwees duidelijk naar ernstige, wellicht gevaarlijke verstoringen van het openbare leven. Zelfs de astrologische visie kon niet voorzien dat deze zouden worden veroorzaakt door een virusinfectie."

De nieuwsbrieven die na januari verschenen nam ik met meer korrels zout dan die opmerkelijke, verontrustende nieuwsbrief uit begin januari (wij wisten toen nog weinig van corona, maar in China ging het in januari al mis). We weten inmiddels wat er speelt en met de huidige kennis en recente ervaringen kunnen we allemaal wel een tekst schrijven zoals de tekst die vandaag werd verstuurd:
"De afgelopen weken hebben we allemaal volop de kans gekregen om de effecten van de planetaire energieën uit eerste hand te ervaren – met name de uitdagende conjunctie van Saturnus met Pluto, die op 13 januari jl. exact werd. De tijdgeest is inmiddels doordrongen van kenmerkende thema's. Als de bliksem werden Saturnale, beperkende maatregelen ingevoerd: avondklokken, sluitende grenzen en ʹsocial distancingʹ zijn inmiddels aan de orde van de dag. En de archetypische Kluizenaar, een Saturnusfiguur dat een afgezonderd leven leidt binnen de vier eigen muren, symboliseert iets dat velen in deze tijd moeten doorstaan. Ook de thematiek van Pluto, heerser van de onderwereld, is alom herkenbaar: Confrontaties met de archaïsche angst voor de dood en het gevoel gedwongen iets te moeten doen – of laten – tegen onze wil. Ook al is het moeilijk te voorspellen hoe een en ander zich zal ontwikkelen, deze crisis en de consequenties ervan houden ons hoogstwaarschijnlijk nog lang bezig. Laat u in de ban van Pluto niet te sterk meeslepen en tracht dapper uw blik af te wenden van verschrikkingen. De planeten zullen hun cycli blijven volgen en de volgspot ook weer op nieuwe onderwerpen richten.

In de meimaand mogen we sterke invloeden van Venus-thema's verwachten. Momenteel staat deze planeet in het communicatieve teken Tweelingen. De behoefte aan luchtigheid en comfortabel leven neemt toe. Op 4 mei vormt Venus een vierkant met Neptunus. De focus op uitwisseling en duidelijkheid binnen onze relaties versterkt. Het is een goede tijd om nieuwe contacten te leggen en alternatieve communicatiekanalen te onderzoeken. Wees creatief en laat jezelf eens van andere kanten zien. Wensen zullen weliswaar niet volledig worden vervuld, vooral niet rond de Volle Maan - die 7 mei op de gepassioneerde as Schorpioen-Stier valt. En op 13 mei start de retrograde fase van Venus, die tot 25 juni duurt. Het vierkant Venus-Neptunus blijft dus het overgrote deel van de maand actief. Het kan zinvol zijn om de aard van uw verlangens uit te pluizen om te ontdekken wat erachter schuilt. Vergeefs hunkeren kan ertoe leiden in passief gedrag te blijven steken en ons slachtoffer te voelen. Of om voortdurend eisen te stellen aan anderen, in plaats van wensen te zien als signalen, waarmee we aan de slag kunnen om ons eigen leven opnieuw vorm te geven.

Deze maand zullen nog twee andere planeten retrograde gaan: Saturnus vanaf 11 mei (tot 29 september) en Jupiter vanaf 15 mei (tot 13 september). Omdat Pluto al vanaf 26 april een retrograde gang maakt, zullen deze planeten - die alle drie sterk bij de gebeurtenissen van de afgelopen weken betrokken waren - achteruitlopen in de dierenriem. Vele ontwikkelingen die dit jaar overhaast zijn aangezwengeld, kunnen grondiger worden doorgelicht en - indien noodzakelijk - aangepast. Beschuldigingen over-en-weer zijn te verwachten. Mars gaat op 13 mei het teken Vissen in. Dat geeft enerzijds hoop dat geschillen met een zekere clementie gepaard zullen gaan. Anderzijds zal het moeilijk zijn om tot de kern van zaken door te dringen. Van onduidelijke, of zelfs misleidende activiteiten komen in een later stadium de consequenties bovendrijven.

Vanaf 20 mei staat de Zon in Tweelingen, twee dagen later gevolgd door een Nieuwe Maan in Tweelingen, exact driehoek Saturnus in Waterman. Mercurius maakt die dag eveneens een conjunctie, met Venus in Tweelingen, en samen vormen ze een vierkant met Neptunus. De bruisende thematiek van Tweelingen wordt dan extra sterk benadrukt. Doordat alom ideeën worden uitgewisseld zal her en der een zekere luchtige speelsheid ontstaan. Van de andere kant is er meer kans op misvattingen en een algemene neiging tot breedsprakigheid. Daarbij is het heel goed denkbaar dat er scherpe focus op het belangrijke Tweelingenthema handel ontstaat. Wellicht worden bepaalde beperkingen opgeheven, zodat de detailhandel kans krijgt zich te herstellen en zich weer gezond op te bouwen."

En zo hebben de nieuwsbrieven weer hun vertrouwde toon teruggekregen met open deuren en slag-om-de-arm-termen als "wellicht". Maar die nieuwsbrief uit januari blijft wel heel bijzonder, als je die terugleest met de kennis van nu.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten