woensdag 20 mei 2020

De gevolgen worden steeds zichtbaarder

Allereerst de WW-aanvragen, die zijn enorm gestegen. In mijn gemeente afgelopen april van 559 naar 646 (15,6%), wat overigens beter was dan gemiddeld in de provincie (20%).

Landelijk kende het UWV 292.065 WW-uitkeringen toe (16,7% stijging). In Flevoland ging het vooral om werknemers  uit de uitzendsector (1.540), maar ook uit de horeca, winkelpersoneel en chauffeurs.

Eind maart telde Flevoland  8.338 WW-uitkeringen, dat is toegenomen naar 1.388 (20% t.o.v. vorige maand, 10,1% t.o.v. vorig jaar).

Beroepen die sterk werden geraakt zijn o.a.  kelners en barpersoneel, verkoopmedewerkers detailhandel, receptionisten, telefonisten en administratief medewerkers.  Het aantal vacatures voor administratief personeel daalde met  36%,voor automonteurs met 57% en horecapersoneel 81%. Het personenvervoer kende een daling van het aantal vacatures van 63%.

Dit heeft veel uiteenvolgende gevolgen. Denk aan mensen die een vakantie hadden geboekt, niet wetend dat ze onverwacht op straat zouden komen te staan terwijl er zoveel vraag was naar mensen in hun beroepen! De vakantie gaat vrijwel zeker niet door, maar krijgen ze het geld terug, dat ze juist nu zo hard nodig hebben? Denk ook aan geplande verhuizingen omdat het steeds beter ging. Aan andere uitgaven die werden gedaan vlak voor corona toesloeg. Zoals corona alles overhoop heeft gehaald... Dit heeft niemand zien aankomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten