maandag 18 mei 2020

Kloosters hard geraakt door corona

In diverse media, zoals De Gelderlander, stond vandaag dat veel kloosters coronaslachtoffers hebben gemeld. Bijvoorbeeld in Huize Bijdorp in Voorschoten, waar sinds 1875 de Dominicanessen van de Heilige Catharina van Siena verblijven. Op 1 mei schreef bewoonster Baptiste tuin nog op Dominicanen.nl dat het virus hen nog niet heeft "ontdekt", maar een etmaal later bleek dat wel het geval te zijn. Van de 47 zusters en broeders zijn er 27 boven de negentig, ruim twee weken later zijn er drie zusters en één broeder overleden, en inmiddels is daar nog iemand bij gekomen. De overgebleven nonnen en monniken zitten in quarantaine op hun kamers en de verzorgers dragen mondkapjes en beschermende kleding.

En dat, terwijl Duize Blijdorp al sinds 20 maart op slot was gegaan.

Overste Regina Plat roept iedereen op een ansichtkaartje te sturen met de woorden ‘Ik ben bij Bijdorp'. "Het zou mooi zijn als wij de kapel een beetje konden vullen met kaarten die onze verbondenheid uitdrukken: bij voorkeur kaarten van kaarsen of andere lichtjes," schrijft ze op Dominicanen.nl.

Ook in andere kloosters is het virus binnen gekomen. Bij de Tilburgse Zusters van Liefde overleden vorige maand 13 van de 128 zusters binnen twee weken. Ook de Fraters van Tilburg zijn getroffen, net als de Zusters van Liefde in Schijnsel en het Carmelklooster in Zenderen.

Het aantal kloosterlingen is sowieso al erg aan het dalen. Van de tienduizenden zusters en broeders tijdens het Rijke Roomsche Leven is nog maar een fractie over. Begin 2019 waren het er nog 3800. Door de corona zal dat cijfer nog harder dalen want de gemiddelde leeftijd is hoog.

Ook worden de kloosters financieel getroffen door corona, omdat er geen gastenverblijven meer kunnen worden verhuurd en producten als wijn, abdijbier en dergelijke niet meer verkocht kunnen worden, maar de kloosters komen over het algemeen niet in aanmerking voor overheidssteun.

Huize Bijdorp, het klooster in het Zuid-Hollands Voorschoten waar al vier slachtoffers zijn gevallen. De overgebleven nonnen en monniken zitten inmiddels allemaal in quarantaine op hun kamers. (De mensen op deze archieffoto komen niet in het verhaal voor.) Foto: De Gelderlander

Geen opmerkingen:

Een reactie posten