Het leven gaat gewoon door en toch weer niet. Voor een deel gaat het werk gewoon door, al dan niet vanuit huis, anderen zijn heel bezorgd om hun werk. Er gaan harde klappen vallen en er komt een forse recessie. Veel mensen kunnen hun werk niet meer uitvoeren en moeten toch hun vaste lasten kunnen betalen, velen (maar niet allen) krijgen hiervoor een tegemoetkoming of bijstand. Hoe dit verder zal gaan, wat er moet gebeuren? Er zijn meerdere scenario's en elke deskundige heeft er een mening over in de media, maar uiteindelijk komt het er op neer dat de tijd het zal leren. Maar leuker zal het er waarschijnlijk niet op worden en vermoedelijk zullen vooral de kwetsbare mensen de pijn gaan voelen, las en hoorde ik al enkele keren.
----------------------------------------------------------------------------
Inmiddels zijn ook de herdenkingen m.b.t. het eind van de Tweede Wereldoorlog (75 jaar geleden) begonnen. Wel bizar dat dat nu onder deze omstandigheden moet, maar ik realiseer me ook dat we weliswaar in een ernstige crisis zitten die levensgevaarlijk kan zijn, maar dat die toch niet te vergelijken is met toen. Denk alleen al aan Anne Frank die twee jaar opgesloten zat. Aan alle andere onderduikers die in kelders, kasten of vlierinkjes leefden. Daarbij is onze lockdown een feestje! Ik vind die situatie veel erger dan geen bioscoop meer of een hoofd met piekhaar... En wij mogen nu gewoon hardop onze mening geven over het handelen van de regering in deze crisis, ook als die ongenuanceerd of onjuist is. We zijn veelvrijheid kwijt en er is een serieuze dreiging waarvan je niet weet wie wordt getroffen en wie niet, en de gevolgen zullen diep ingrijpen en lang nagalmen (ook als je niet besmet raakt), maar ik vind het heel wat anders dan de situatie in de oorlogsjaren.
--------------------------------------------------------------------------------
School begint binnenkort weer, maar de horeca blijft voorlopig nog dicht. Het is de vraag of er in 2021 weer gewoon festivals kunnen plaats vinden. Alleen kinderen mogen weer sporten, onder bepaalde voorwaarden. Onze kapsels worden steeds langer, in mijn geval ook piekeriger, maar een fles amandelolie van de Turkse winkel heeft wonderen verricht!
Ik zag dat C&A weer open was, ook Ikea opende de deuren en er stonden meteen flinke rijen.
De lege vakken in de winkel zijn er nog wel, maar niet meer zo erg als half maart. Er is meestal voldoende toiletpapier, alleen bloem is nog wel eens een probleem, want velen grijpen deze periode aan om gezellig aan het bakken te gaan en coronakilo's te kweken.
----------------------------------------------------------------------------------
Die coronakilo's zijn niet grappig bedoeld. In het begin werd er wel lacherig over gedaan, maar een onderzoek van Hart van Nederland toont aan dat bijna een kwart van de ondervraagden echt ongezonder is gaan eten, aldus Nu.nl. In China is het nog erger: bijna driekwart zegt aangekomen te zijn.
Redenen om te gaan eten volgens Roel Hermans, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum, zijn verveling of gebrek aan regelmaat. Mensen kunnen zichzelf ook troosten of belonen met iets lekkers, ze willen het gezellig maken en vinden dat ze het hebben verdiend. Ook stress en onzekerheid kunnen meespelen.
Diëtiste Monique Ammerlaan adviseert om de dag te beginnen met een goed ontbijt. Neem de tijd, eet rustig. Plan ook lunch en avondeten, zorg ervoor dat je de ingrediënten in huis hebt en stel deze eetmomenten niet uit.
En tenslotte: drink genoeg!
Voedingsexpert Hermans adviseert verder om niet teveel ongezonds in huis te halen en zegt dat verder onderzoekmoet uitwijzen of we echt massaal ongezonder zijn gaan eten en wat de precieze redenen zijn, aldus nu.nl.
Ik merk ook dat mensen het gebrek aan sport en fitness noemen als oorzaak voor het aankomen. Maar er zijn genoeg methodes om toch fit te blijven! Fietsen (niet op drukke toeristische plekken), maar ook Nederland in Beweging van Omroep Max. Dat is niet alleen voor bejaarden en de oefeningen vragen aardig wat inspanning. Het werd voorheen eens per dag uitgezonden, maar is nu vaker geprogrammeerd.
Wat ook een heel prettige training is, is Walk at Home van Leslie Sansone, er staan veel video's op Youtube van verschillend niveau! Ik heb er erg veel aan gehad toen ik mijn conditie ging opbouwen nadat ik een paar jaar geleden door een lelijke griep zo slap als een vaatdoek was geworden.
-------------------------------------------------------------------------------------
Heb jij die NL-alert ook ontvangen op 22 maart? Minister Grappergaus van Justitie en Veiligheid raadt nu aan de app van NL-alert te verwijderen omdat locatiegegevens van gebruikers, en mogelijk ook andere gegevens zoals gegevens over het besturingssysteem van de telefoon en andere geïnstalleerde apps, bij de maker van de app terecht zijn gekomen zonder toestemming. Het datalek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en de maker van de app is verzocht het verzamelen per direct te staken en de data te verwijderen. Binnen enkele dagen wordt een update verwacht, tot die tijd wordt geadviseerd de app te verwijderen.
Ondertussen zijn er steeds meer berichten over aanslagen op zendmasten vanwege de angst voor 5g, die weer te maken zou hebben met de corona-uitbraak...
------------------------------------------------------------------------------------------
Het goede nieuws is dat het aantal patiënten op de IC inmiddels onder de 800 is, dat nadert de capaciteit van vóór de coronacrisis. Wat dan weer slecht nieuws is, is dat het er op lijkt dat de helft van de IC-coronapatiënten te maken krijgt met tromboseverschijnselen, blijkt uit onderzoek onder 184 patiënten. Dit kan leiden tot herseninfarcten, maar vooral een longembolie, en dit is ook aangetroffen bij IC-coronapatiënten zonder risicofactoren zoals hoge bloeddruk, aderverkalking, hoog cholesterol of rookverslaving. Men kan nu preventief ingrijpen met bloedverdunners.
Tevens is bekend gemaakt dat tot nu toe negen zorgverleners in ons land aan het coronavirus zijn overleden. Zes van hen hadden bestaande gezondheidsproblemen en hun leeftijd lag tussen 45 en 69 jaar.
Er zijn 458 zorgverleners opgenomen geweest in het ziekenhuis.
Er zijn 13.884 zorgverleners positief getest. Het lijkt er, zo concludeer ik (voor wat het waard is) dat besmetting dus echt niet altijd tot ellende hoeft te leiden. Maar we moeten het natuurlijk wel serieus blijven nemen, want wat er in Brabant en in verzorgingshuizen is gebeurd, is afschuwelijk.
Polderdame (1963) woont ergens in de polder. Ze blogt sinds 2003. Deze blog is een verzameling van oude blogs, die ooit offline zijn opgeslagen (dit werk is nog lang niet klaar); sinds 2019 worden er ook nieuwe blogs geschreven. NB: het gebeurt helaas dat afbeeldingen opeens zijn verdwenen! Hiervoor mijn excuses. Wilt u in de reactie van zo'n blog met lege afbeeldingen een opmerking hierover schrijven? Indien mogelijk zal ik ze opnieuw proberen te plaatsen.
donderdag 30 april 2020
"Maria van het wachthuisje"
In De Limburger staat een mooi artikel over een Mariakapel in Venlo, dat juist in deze tijd vaker wordt bezocht. Ik ben erg geïnteresseerd in dit soort dingen en deel dan ook graag het artikel.
COLUMN - Wat doen veel mensen in deze tijden van corona? Ze bezoeken een Mariakapel, meldde L1. Bij Onze Lieve Vrouw van Genooi worden in het huidige onzekere tijdsgewricht opvallend meer waxinelichtjes aangestoken. We wandelen op een zonovergoten aprildag naar een bijzonder kapelletje aan de Schaapsdijkweg.
Bijzonder? Jazeker, het is in de Tweede Wereldoorlog namelijk gebouwd als wachthuisje, bij een van de ingangen van het Duitse militaire vliegveld Venlo-Herongen. Vandaar de ongewoon dikke muren. Onze weg erheen is een bospad, dat vroeger ’t Roeëzepaedje werd genoemd. Hoe romantisch klinkt dat? Anno nu is het de Schafbosbergweg, meldt Google Maps. De wilde rozen die het pad ooit zijn naam hebben gegeven, bloeien nog niet. Wel heel overvloedig look-zonder-look, een plant met witte bloemetjes die een sterke knoflookgeur verspreidt. Er valt ons iets op. Het pad lijkt een stuk breder dan in onze jeugd, destijds was het een tunnel in het groen.
Kenner van Venlo-Oost is Jan Voss. Met de kapel aan de voet van de steilrand voelt hij zich nauw verbonden. Zijn schoonfamilie, het gezin Van Rensen, woonde ertegenover en zorgde in de meimaand altijd voor bloemen en kaarsjes. Jan Voss: „Het wachthuisje is in de jaren veertig ingericht als kapel. Uit dankbaarheid dat men de oorlog had overleefd. Mensen uit de buurt kwamen er de rozenkrans bidden. Maar het was ook een plek waar verliefde paartjes elkaar troffen. Onder het oog van Maria werd voor het eerst gekust. Als er dan een bruiloft van kwam, werd het bruidsboeket bij het Mariabeeld gelegd.” In 1982 is de kapel opgeknapt door scouting Miguel Pro, die op een steenworp afstand het verenigingslokaal heeft. Bij de inzegening is een keramieken plaquette van hun beschermheilige Sint Joris geplaatst. Er is destijds een nieuw Mariabeeld neergezet, dat korte tijd later werd gestolen. Het huidige staat in een vitrinekast en achter een traliehek. Het is een beeld van Maria van Lourdes.
Gerrit Tenten, die tegenover de kapel woont in het huis met de toepasselijke naam De Klim, heeft sinds jaar en dag de zorg voor het bedehuisje op zich genomen. Een volledige dagtaak heeft hij niet eraan. Toch doet hij het niet alleen. Gerrit Tenten: „Op zekere dag was ik bezig in het kapelletje. Achter me stond ineens een Russische dame. Ze zei, dat ze hier vaker kwam bidden en bood aan me te helpen bij het onderhoud. Ik heb haar aanbod aangenomen, als een geschenk uit de hemel. Mooi toch?”
Door Sef Derkx
Maria van het wachthuisje
28-04-2020 om 15:33COLUMN - Wat doen veel mensen in deze tijden van corona? Ze bezoeken een Mariakapel, meldde L1. Bij Onze Lieve Vrouw van Genooi worden in het huidige onzekere tijdsgewricht opvallend meer waxinelichtjes aangestoken. We wandelen op een zonovergoten aprildag naar een bijzonder kapelletje aan de Schaapsdijkweg.
Bijzonder? Jazeker, het is in de Tweede Wereldoorlog namelijk gebouwd als wachthuisje, bij een van de ingangen van het Duitse militaire vliegveld Venlo-Herongen. Vandaar de ongewoon dikke muren. Onze weg erheen is een bospad, dat vroeger ’t Roeëzepaedje werd genoemd. Hoe romantisch klinkt dat? Anno nu is het de Schafbosbergweg, meldt Google Maps. De wilde rozen die het pad ooit zijn naam hebben gegeven, bloeien nog niet. Wel heel overvloedig look-zonder-look, een plant met witte bloemetjes die een sterke knoflookgeur verspreidt. Er valt ons iets op. Het pad lijkt een stuk breder dan in onze jeugd, destijds was het een tunnel in het groen.
Kenner van Venlo-Oost is Jan Voss. Met de kapel aan de voet van de steilrand voelt hij zich nauw verbonden. Zijn schoonfamilie, het gezin Van Rensen, woonde ertegenover en zorgde in de meimaand altijd voor bloemen en kaarsjes. Jan Voss: „Het wachthuisje is in de jaren veertig ingericht als kapel. Uit dankbaarheid dat men de oorlog had overleefd. Mensen uit de buurt kwamen er de rozenkrans bidden. Maar het was ook een plek waar verliefde paartjes elkaar troffen. Onder het oog van Maria werd voor het eerst gekust. Als er dan een bruiloft van kwam, werd het bruidsboeket bij het Mariabeeld gelegd.” In 1982 is de kapel opgeknapt door scouting Miguel Pro, die op een steenworp afstand het verenigingslokaal heeft. Bij de inzegening is een keramieken plaquette van hun beschermheilige Sint Joris geplaatst. Er is destijds een nieuw Mariabeeld neergezet, dat korte tijd later werd gestolen. Het huidige staat in een vitrinekast en achter een traliehek. Het is een beeld van Maria van Lourdes.
Gerrit Tenten, die tegenover de kapel woont in het huis met de toepasselijke naam De Klim, heeft sinds jaar en dag de zorg voor het bedehuisje op zich genomen. Een volledige dagtaak heeft hij niet eraan. Toch doet hij het niet alleen. Gerrit Tenten: „Op zekere dag was ik bezig in het kapelletje. Achter me stond ineens een Russische dame. Ze zei, dat ze hier vaker kwam bidden en bood aan me te helpen bij het onderhoud. Ik heb haar aanbod aangenomen, als een geschenk uit de hemel. Mooi toch?”
Door Sef Derkx
Bron foto: https://floddergatsblog.wordpress.com/2020/04/02/wachthuisje-van-fliegerhorst-werd-mariakapel/ |
Recordzonnige april
Het weer is inmiddels omgeslagen naar koel met af en toe regen, maar toch gaat april de boeken in als "recordzonnig". Deze maand scheen de zon 280,4 uur, waarmee net het record van 280,3 uur (2007) werd verbroken.
Normaal schijnt de zon ca. 180 uur gemiddeld over het land (dus in Den Helder, Eelde, de Bilt, Vlissingen en Maastricht).
Wat hebben we veel stralend blauwe dagen gehad! De maand begon bewolkt, maar vanaf 5 tot en met de 27e was het vrijwel elke dag stralend. De laatste dagen waren weer bewolkt, maar toch is het record nipt gebroken.
Weerplaza schrijft dat compleet wolkenloze dagen zoals tussen 15 en 23 april vanwege toename van het vliegverkeer nog amper voorkomen, maar vanwege corona is het vliegverkeer flink afgenomen en ontstonden er minder sluierwolken (uit de vliegtuigstrepen).
De laatste decennia is april steeds zonniger geworden. In 1901-1930 was het gemiddeld rond de 145 uren, in de jaren 60 ca. 165 uren en tegenwoordig rond de 180 uur. In de nieuwe klimaatnorm, die vanaf volgend jaar zal gelden (1991-2020) is het zelfs 195 uur gemiddeld over het land!
De top 5 is nu:
1 280,4 uur (2020)
2 280,3 uur (2007)
3 262,2 uur (2011)
4 249,2 uur (1942)
5 245,7 uur (2010)
Normaal schijnt de zon ca. 180 uur gemiddeld over het land (dus in Den Helder, Eelde, de Bilt, Vlissingen en Maastricht).
Wat hebben we veel stralend blauwe dagen gehad! De maand begon bewolkt, maar vanaf 5 tot en met de 27e was het vrijwel elke dag stralend. De laatste dagen waren weer bewolkt, maar toch is het record nipt gebroken.
Weerplaza schrijft dat compleet wolkenloze dagen zoals tussen 15 en 23 april vanwege toename van het vliegverkeer nog amper voorkomen, maar vanwege corona is het vliegverkeer flink afgenomen en ontstonden er minder sluierwolken (uit de vliegtuigstrepen).
De laatste decennia is april steeds zonniger geworden. In 1901-1930 was het gemiddeld rond de 145 uren, in de jaren 60 ca. 165 uren en tegenwoordig rond de 180 uur. In de nieuwe klimaatnorm, die vanaf volgend jaar zal gelden (1991-2020) is het zelfs 195 uur gemiddeld over het land!
De top 5 is nu:
1 280,4 uur (2020)
2 280,3 uur (2007)
3 262,2 uur (2011)
4 249,2 uur (1942)
5 245,7 uur (2010)
maandag 27 april 2020
Mijn Koningsdag
Normaal gesproken ging ik 's ochtends lekker ontbijten, daarna naar de "stuivertjesmarkt" (soms kocht ik oude tijdschriften, verder een enorme tas borduurspullen en een nog behoorlijk nette Weber BBQ). Vaak ontmoette ik bekenden (waar ik woon kom je altijd bekenden tegen, ook als je er nog maar net woont). Vervolgens ging ik terug naar huis met een stukje oranjegebak (tompouce of Jumbol), zette de tv aan en keek naar de Koningsdagroute. Ik rommelde wat in de tuin als het weer meewerkte.
Vandaag kon ik de stuivertjesmarkt en de Koningsdagroute op tv skippen. De rest was eigenlijk niet eens zo heel erg anders. Ja, de straten waren weer erg stil. Op het Redeplein waren een paar groepjes mensen (jong en oud, meestal met gepaste afstand) in het oranje en ik zag zelfs een paar versierde fietsen.
Op de terugweg kwam ik langs het wooncentrum voor mensen met geheugenproblemen, zoals men dat netjes zegt. Voor zover bekend is daar gelukkig nog geen corona. Buiten is een bezoekerstentje geplaatst zodat familie de bewoners nog kunnen zien. Vandaag stond er net buiten het hek een accordeonspeler en de bewoners zaten aan de andere kant van het hek. Het personeel liep met mondkapjes. De accordeonspeler werd met veel enthousiasme begroet, de mensen hadden er zoveel plezier van!
Maar voor ik er op uit trok (om wat ingrediënten voor Knobi te kopen; een gerecht dat heel bekend is bij festivalgangers, help me herinneren dat ik binnenkort het recept plaats!), heb ik eerst gezien hoe de koning met aanhang om 10 uur 's ochtends een wat onhandige maar goedbedoelde toespraak hield met een hand vol papiertjes. Ondertussen knoeide ik met mijn Jumbol...
Daarna ben ik naar de tuin gegaan, mijn laatste perkplantjes in de potten planten. Tot mijn grote vreugde zag ik de munt ook weer opkomen! Ik dacht dat die ter ziele was en heb een nieuwe struik Marokkaanse munt gekocht, maar de oude plantjes komen ook weer op.
Een fotoreportage:
Er zijn wat gaten gevallen in mijn tuin. Op de achtergrond komen phloxen, asters, kogeldistel en zo keurig op, maar op de voorgrond hebben hitte, droogte en slechte plantenkeuzes gaten geslagen. Ik wil dit gaan opvullen en denk daar momenteel erg over na. Mogelijk komen er langbloeiende geraniums (o.a. Rozanna) en langs de stoeprand lage campanula's.
Mijn terras met de bloembakken stralen!!!
Die margrietjes zijn nog van vorig jaar. Ik geniet weer van de violen, zoals nagenoeg elk jaar!
Om 16 uur toostte ik een klein glaasje oranjebitter met H.M.de Koning, leuk dat we mochten meegenieten van zijn Zoomsessie met de familie!
's Avonds had ik een klein anderhalvemeterbestendig familiebezoekje.
Vandaag kon ik de stuivertjesmarkt en de Koningsdagroute op tv skippen. De rest was eigenlijk niet eens zo heel erg anders. Ja, de straten waren weer erg stil. Op het Redeplein waren een paar groepjes mensen (jong en oud, meestal met gepaste afstand) in het oranje en ik zag zelfs een paar versierde fietsen.
Op de terugweg kwam ik langs het wooncentrum voor mensen met geheugenproblemen, zoals men dat netjes zegt. Voor zover bekend is daar gelukkig nog geen corona. Buiten is een bezoekerstentje geplaatst zodat familie de bewoners nog kunnen zien. Vandaag stond er net buiten het hek een accordeonspeler en de bewoners zaten aan de andere kant van het hek. Het personeel liep met mondkapjes. De accordeonspeler werd met veel enthousiasme begroet, de mensen hadden er zoveel plezier van!
Maar voor ik er op uit trok (om wat ingrediënten voor Knobi te kopen; een gerecht dat heel bekend is bij festivalgangers, help me herinneren dat ik binnenkort het recept plaats!), heb ik eerst gezien hoe de koning met aanhang om 10 uur 's ochtends een wat onhandige maar goedbedoelde toespraak hield met een hand vol papiertjes. Ondertussen knoeide ik met mijn Jumbol...
Daarna ben ik naar de tuin gegaan, mijn laatste perkplantjes in de potten planten. Tot mijn grote vreugde zag ik de munt ook weer opkomen! Ik dacht dat die ter ziele was en heb een nieuwe struik Marokkaanse munt gekocht, maar de oude plantjes komen ook weer op.
Een fotoreportage:
Er zijn wat gaten gevallen in mijn tuin. Op de achtergrond komen phloxen, asters, kogeldistel en zo keurig op, maar op de voorgrond hebben hitte, droogte en slechte plantenkeuzes gaten geslagen. Ik wil dit gaan opvullen en denk daar momenteel erg over na. Mogelijk komen er langbloeiende geraniums (o.a. Rozanna) en langs de stoeprand lage campanula's.
Mijn terras met de bloembakken stralen!!!
Die margrietjes zijn nog van vorig jaar. Ik geniet weer van de violen, zoals nagenoeg elk jaar!
Jong plantgoed. Gebeden zijn welkom! |
Verse Marokkaanse munt, verse peterselie en verse basilicum. Daaronder een bieslookje dat ik weer aan het reanimeren ben, en een lege pot waar de eerste muntblaadjes weer boven kwamen! |
Iemand heeft vorig jaar dit verroeste plantenbakje bij mij over de schutting gegooid. Maar het ziet er wel heel schilderachtig uit, vooral met een paar anjertjes. |
Mijn zomerse zithoekje. De violen zullen waarschijnlijk later plaatsmaken voor andere zomerplanten. |
's Avonds had ik een klein anderhalvemeterbestendig familiebezoekje.
Koningsdag in Het Nieuwe Normaal
Om 10 uur het Wilhelmus van het Concertgebouworkest. Elke speler uit zijn eigen huis, heel bijzonder! En zo typerend voor deze tijd, samenwerken via een beeldscherm. Het was de bedoeling dat iedereen mee moest doen bij de voordeur en dat is op tv ook te zien, maar hier bleef het stil.
Even daarvoor waren de kerkklokken te horen.
Daarna toespraak van de koning met gezin om zich heen, hij sprak de hoop uit dat dit de allerlaatste koningsdag thuis zal zijn. Hij (zonder stropdas) benadrukte dat we vol moesten houden, voor de zorgverleners en voor onszelf. Tenslotte nam het gezin zwaaiend afscheid.
Even daarvoor waren de kerkklokken te horen.
Daarna toespraak van de koning met gezin om zich heen, hij sprak de hoop uit dat dit de allerlaatste koningsdag thuis zal zijn. Hij (zonder stropdas) benadrukte dat we vol moesten houden, voor de zorgverleners en voor onszelf. Tenslotte nam het gezin zwaaiend afscheid.
zondag 26 april 2020
Coronajournaal 26 april
Morgen krijgen we een vreemde Koningsdag, die nu Woningsdag heet (wat ik maar niks vind). Vandaag is het zondag en mooi weer, de meivakantie is begonnen en mensen zijn niet meer te houden, want de winkels zijn drukker en de straten zijn voller. Over 2 weken een nieuwe corona-uitbraak?
BOA's hebben steeds meer moeite met het handhaven van de maatregelen, aldus NOS, het lijkt wel of mensen het normale leven weer op willen pakken. Vooral in winkelstraten in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam was het erg druk, maar ook in parken. Er wordt actief beboet, maar in welke mate, dat verschilt per gemeente.
In Delft werden vanuit politieauto's oproepen gedaan om terug naar huis te gaan.
De cijfers vandaag: 66 mensen overleden, 75 ziekenhuisopnames.
Bij twee nertsfokkerijen in Beek en Donk en Milheeze is bij meerdere dieren corona vastgesteld, de dieren hadden maag-darmklachten en ademhalingsproblemen, aldus NOS.nl. Waarschijnlijk hebben medewerkers het virus verspreid. Voor zover bekend is het wereldwijd de eerste keer dat covid-19 op grotere schaal bij dieren is vastgesteld, maar het was wel bekend dat fretten, die verwant zijn met nertsen, ziek kunnen worden van het virus.
Om het bedrijf zijn wegen afgesloten voor fietsen en wandelaars, maar volgens het RIVM is er geen risico voor verspreiding onder mensen.
BOA's hebben steeds meer moeite met het handhaven van de maatregelen, aldus NOS, het lijkt wel of mensen het normale leven weer op willen pakken. Vooral in winkelstraten in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam was het erg druk, maar ook in parken. Er wordt actief beboet, maar in welke mate, dat verschilt per gemeente.
Den Haag |
De cijfers vandaag: 66 mensen overleden, 75 ziekenhuisopnames.
Bij twee nertsfokkerijen in Beek en Donk en Milheeze is bij meerdere dieren corona vastgesteld, de dieren hadden maag-darmklachten en ademhalingsproblemen, aldus NOS.nl. Waarschijnlijk hebben medewerkers het virus verspreid. Voor zover bekend is het wereldwijd de eerste keer dat covid-19 op grotere schaal bij dieren is vastgesteld, maar het was wel bekend dat fretten, die verwant zijn met nertsen, ziek kunnen worden van het virus.
Om het bedrijf zijn wegen afgesloten voor fietsen en wandelaars, maar volgens het RIVM is er geen risico voor verspreiding onder mensen.
Allemaal in dezelfde storm, maar niet in hetzelfde schuitje
Via de Facebookpagina van Jacques Klöters (aanrader!) kwam ik onderstaande tekst tegen. Bron: Kinderfavorites.com (die aangeeft dat de bron onbekend is)
Ik heb gehoord dat we allemaal in dezelfde boot zitten tijdens corona, maar zo is het niet. We zitten in dezelfde storm, maar niet in dezelfde boot. Uw schip kan schipbreuk lijden en het mijne misschien niet. Of vice versa. Voor sommigen is quarantaine optimaal. Een moment van reflectie, van opnieuw verbinden, lekker op je slippers in de achtertuin in de zon, met een cocktail of koffie, je kasten uitruimen en dat muurtje schilderen. Voor anderen is dit een wanhopige financiële en gezinscrisis.
Voor sommigen die alleen wonen, is het een confrontatie met eindeloze eenzaamheid, het niet kunnen bezoeken van geliefden en vrienden. En voor anderen een tijd is met hun gezin, spelletjes spelen en eindelijk weer eens goede gesprekken.
Sommigen ontvangen steun om te overleven waar andere ondernemers nul op het rekest krijgen.
En sommige bedrijven hebben meer klanten dan ooit waar bij andere bedrijven geen klant meer te vinden is.
Sommigen kunnen door met hun werk omdat er de mogelijkheid tot thuiswerken is. Anderen werken veel meer uren vanwege het feit dat alle tijdelijke medewerkers zijn ontslagen.
Sommigen waren bezorgd over het tekort van toiletpapier of de asperges voor Pasen, anderen waren bezorgd of er nog wel genoeg in de schappen zou liggen na hun lange, emotionele en zware diensten in het ziekenhuis.
Sommigen willen weer aan het werk omdat ze niet in aanmerking komen voor de uitkering en langzaamaan hun spaargeld zien verdampen. Anderen zijn woest op de mensen die zich niet aan de opgelegde regels van de quarantaine houden.
Sommigen besteden 2-3 uur per dag thuis aan het helpen van hun kind met online onderwijs, terwijl anderen 2-3 uur per dag besteden aan het onderwijzen van hun kinderen bovenop een werkdag van 10-12 uur.
Verder hebben sommigen de dood van het virus bijna meegemaakt, sommigen hebben er al iemand aan verloren en weer anderen weten niet zeker of hun geliefden het zullen redden.
Sommigen hebben op een harde manier afscheid moeten nemen van hun oude ouders. Anderen missen hun ouders al een tijdje en zijn tegelijk blij dat hun ouders deze vreemde en angstige tijd niet mee moeten maken.
Er zijn mensen die niet geloven dat dit een groot probleem is of zelfs dat het een samenzwering is om andere problemen te verdoezelen. En sommigen blijven binnen en dragen gasmaskers als ze naar buiten gaan.
Sommigen mensen hebben vertrouwen in een God en verwachten in 2020 wonderen. Anderen zeggen dat het ergste nog moet komen.
Dus vrienden, we zitten niet in dezelfde boot. We maken een tijd door waarin onze percepties en behoeften totaal anders zijn. Ieder van ons zal op onze eigen manier uit deze storm komen.
Het is erg belangrijk om verder te kijken dan wat op het eerste gezicht te zien is. Niet oppervlakkig maar echt zien wat er bij de ander speelt. Zo alleen kunnen we begrip voor elkaar opbrengen en samen deze storm aan.
We zijn allemaal op verschillende schepen tijdens deze storm en beleven een heel andere reis tijdens het corona virus.
Ik heb gehoord dat we allemaal in dezelfde boot zitten tijdens corona, maar zo is het niet. We zitten in dezelfde storm, maar niet in dezelfde boot. Uw schip kan schipbreuk lijden en het mijne misschien niet. Of vice versa. Voor sommigen is quarantaine optimaal. Een moment van reflectie, van opnieuw verbinden, lekker op je slippers in de achtertuin in de zon, met een cocktail of koffie, je kasten uitruimen en dat muurtje schilderen. Voor anderen is dit een wanhopige financiële en gezinscrisis.
Voor sommigen die alleen wonen, is het een confrontatie met eindeloze eenzaamheid, het niet kunnen bezoeken van geliefden en vrienden. En voor anderen een tijd is met hun gezin, spelletjes spelen en eindelijk weer eens goede gesprekken.
Sommigen ontvangen steun om te overleven waar andere ondernemers nul op het rekest krijgen.
En sommige bedrijven hebben meer klanten dan ooit waar bij andere bedrijven geen klant meer te vinden is.
Sommigen kunnen door met hun werk omdat er de mogelijkheid tot thuiswerken is. Anderen werken veel meer uren vanwege het feit dat alle tijdelijke medewerkers zijn ontslagen.
Sommigen waren bezorgd over het tekort van toiletpapier of de asperges voor Pasen, anderen waren bezorgd of er nog wel genoeg in de schappen zou liggen na hun lange, emotionele en zware diensten in het ziekenhuis.
Sommigen willen weer aan het werk omdat ze niet in aanmerking komen voor de uitkering en langzaamaan hun spaargeld zien verdampen. Anderen zijn woest op de mensen die zich niet aan de opgelegde regels van de quarantaine houden.
Sommigen besteden 2-3 uur per dag thuis aan het helpen van hun kind met online onderwijs, terwijl anderen 2-3 uur per dag besteden aan het onderwijzen van hun kinderen bovenop een werkdag van 10-12 uur.
Verder hebben sommigen de dood van het virus bijna meegemaakt, sommigen hebben er al iemand aan verloren en weer anderen weten niet zeker of hun geliefden het zullen redden.
Sommigen hebben op een harde manier afscheid moeten nemen van hun oude ouders. Anderen missen hun ouders al een tijdje en zijn tegelijk blij dat hun ouders deze vreemde en angstige tijd niet mee moeten maken.
Er zijn mensen die niet geloven dat dit een groot probleem is of zelfs dat het een samenzwering is om andere problemen te verdoezelen. En sommigen blijven binnen en dragen gasmaskers als ze naar buiten gaan.
Sommigen mensen hebben vertrouwen in een God en verwachten in 2020 wonderen. Anderen zeggen dat het ergste nog moet komen.
Dus vrienden, we zitten niet in dezelfde boot. We maken een tijd door waarin onze percepties en behoeften totaal anders zijn. Ieder van ons zal op onze eigen manier uit deze storm komen.
Het is erg belangrijk om verder te kijken dan wat op het eerste gezicht te zien is. Niet oppervlakkig maar echt zien wat er bij de ander speelt. Zo alleen kunnen we begrip voor elkaar opbrengen en samen deze storm aan.
We zijn allemaal op verschillende schepen tijdens deze storm en beleven een heel andere reis tijdens het corona virus.
Foto: Kinderfavorites.com |
zaterdag 25 april 2020
Singalong Yellow Submarine
Ik heb de film ergens in 1977 gezien, sindsdien niet meer. Maar er
komt dadelijk om 18:00 een singalongversie van!
Op dit moment is de stream niet via bijvoorbeeld mijn blog te volgen, maar er is wel een linkje naar de rechtstreekse stream.
Op dit moment is de stream niet via bijvoorbeeld mijn blog te volgen, maar er is wel een linkje naar de rechtstreekse stream.
Nick Cave presenteert livestream
Ook Nick Cave heeft zijn optredens stop moeten zetten. Hij heeft nu een continu-livestream, las ik vanmorgen op de site van Oor.
"Ik zou eigenlijk op het podium moeten staan met The Bad Seeds’, schrijft Nick Cave. ‘Maar daar sta ik niet. Dan maar the next best thing: thuiszitten en Bad Seed TeeVee kijken. Pure non-stop joy!"
"Ik zou eigenlijk op het podium moeten staan met The Bad Seeds’, schrijft Nick Cave. ‘Maar daar sta ik niet. Dan maar the next best thing: thuiszitten en Bad Seed TeeVee kijken. Pure non-stop joy!"
Dries Holten (84) overleden
Deze zanger, die vorige week al is overleden aan de gevolgen van kanker, is meer bekend geworden als Andres, van het duo Sandra (Reemer) en Andres. Sandra en Andres waren in de jaren zeventig zeer succesvol met o.a. Als het om de liefde gaat, dat in 1972 vierde werd op het songfestival.
Het coronajournaal van 25 april
Bron: liveblog nu.nl, tenzij anders vermeld.
In ons land zijn het afgelopen etmaal 120 mensen overleden aan het virus, dat is minder dan vorige week. Totaal zijn er 4.409 mensen overleden, er is een dalende lijn (het werkelijke aantal slachtoffers van corona ligt waarschijnlijk hoger). Het aantal coronapatiënten op de IC is voor het eerst sinds maart onder de 1000 gekomen: 959. Toch is er in Brabant weer een opleving: "Het aantal nieuwe patiënten met coronaverschijnselen in de Brabantse ziekenhuizen is vrijdag flink toegenomen ten opzichte van de dagen ervoor. In een dag tijd kwamen 120 nieuwe COVID19-patiënten in het ziekenhuis terecht. Bijna dertig meer dan een dag eerder, zo blijkt uit de cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ)." Een verklaring voor deze stijging is er nog niet.
Ook in Brabant mijden veel ouderen (en hun kinderen) het verpleeghuis. Bedden blijven leeg, wachtlijsten verdwijnen.
"Bij Brabant-Zorg, dat werkt in de regio tussen Oss, Uden en Den Bosch staan nu zelfs 180 van de 2500 kamers meer leeg dan normaal. Ook elders is sprake van lege bedden en lege kamers."Vanwege de angst voor het virus in verpleeghuizen, de verplichte twee weken quarantaine voor nieuwe bewoners en het weren van bezoekers besluiten veel familieleden van mensen op de wachtlijst om hun beurt voorbij te laten gaan. Je weet immers niet wanneer (en of) je je vader of moeder weer kunt zien. De kinderen moeten anders hun ouder met de koffer voor de deur afzetten.
De wachtlijst had voor de crisis landelijk 20.000 mensen die vaak al langere tijd op die wachtlijst staan. Het beeld is wel divers in Nederland, er is zeker niet overal sprake van leegstand.
Net was acteur Frederik de Groot in het Theater van het Sentiment te horen n.a.v. De Fabriek (1981). Hij zei dat er wereldwijd op dit moment geen films of series meer worden opgenomen.
In ons land zijn het afgelopen etmaal 120 mensen overleden aan het virus, dat is minder dan vorige week. Totaal zijn er 4.409 mensen overleden, er is een dalende lijn (het werkelijke aantal slachtoffers van corona ligt waarschijnlijk hoger). Het aantal coronapatiënten op de IC is voor het eerst sinds maart onder de 1000 gekomen: 959. Toch is er in Brabant weer een opleving: "Het aantal nieuwe patiënten met coronaverschijnselen in de Brabantse ziekenhuizen is vrijdag flink toegenomen ten opzichte van de dagen ervoor. In een dag tijd kwamen 120 nieuwe COVID19-patiënten in het ziekenhuis terecht. Bijna dertig meer dan een dag eerder, zo blijkt uit de cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ)." Een verklaring voor deze stijging is er nog niet.
Ook in Brabant mijden veel ouderen (en hun kinderen) het verpleeghuis. Bedden blijven leeg, wachtlijsten verdwijnen.
"Bij Brabant-Zorg, dat werkt in de regio tussen Oss, Uden en Den Bosch staan nu zelfs 180 van de 2500 kamers meer leeg dan normaal. Ook elders is sprake van lege bedden en lege kamers."Vanwege de angst voor het virus in verpleeghuizen, de verplichte twee weken quarantaine voor nieuwe bewoners en het weren van bezoekers besluiten veel familieleden van mensen op de wachtlijst om hun beurt voorbij te laten gaan. Je weet immers niet wanneer (en of) je je vader of moeder weer kunt zien. De kinderen moeten anders hun ouder met de koffer voor de deur afzetten.
De wachtlijst had voor de crisis landelijk 20.000 mensen die vaak al langere tijd op die wachtlijst staan. Het beeld is wel divers in Nederland, er is zeker niet overal sprake van leegstand.
Net was acteur Frederik de Groot in het Theater van het Sentiment te horen n.a.v. De Fabriek (1981). Hij zei dat er wereldwijd op dit moment geen films of series meer worden opgenomen.
Voorbereidingen Koningsdag
Ja, het wordt nu echt drukker op straat. Kon ik tot voor kort zelfs midden op de zaterdag gewoon volle kracht met mijn scootmobiel door de winkelstraat scheuren, dat is nu een stuk lastiger. Het is slalommen om de mensen heen, af en toe inhouden of juist even extra gassen om die anderhalve meter te kunnen houden.
Overmorgen is Koningsdag, dus snel even naar de Jumbo voor Jumbollen en de slijter voor een fles oranjebitter. Voor het eerst kwam ik bij de Jumbo in een rij terecht. Gelukkig ging het allemaal erg snel en de sfeer was goed, al was het door de anderhalve-meterregel niet altijd duidelijk wat de achterkant van de rij was, maar bij vergissingen werd men daar vriendelijk op gewezen en net zo vriendelijk op gereageerd. Het geheel werd vlot gedirigeerd door een jonge medewerkster. "U mag doorlopen," zei ze regelmatig. "U mag door..." zei ze net zo vlot tegen mij. Heel tactisch! 😁❤
(Tekst gaat verder onder de foto)
Bij de slijter wist ik de laatste fles Oranjebitter te scoren. Prima, ik kan Koningsdag in gepaste sfeer doorbrengen, corona of geen corona! 's Ochtends om 10 uur het Wilhelmus zingen sla ik maar even over, maar die toost om 16 uur gaat lukken en de kans bestaat dat ik om 10 uur 's avonds alsnog katjelam het Wilhelmus lal...! (nee hoor, valt wel mee, ik hou van een glaasje, maar haat dronkenschap!)
Overmorgen is Koningsdag, dus snel even naar de Jumbo voor Jumbollen en de slijter voor een fles oranjebitter. Voor het eerst kwam ik bij de Jumbo in een rij terecht. Gelukkig ging het allemaal erg snel en de sfeer was goed, al was het door de anderhalve-meterregel niet altijd duidelijk wat de achterkant van de rij was, maar bij vergissingen werd men daar vriendelijk op gewezen en net zo vriendelijk op gereageerd. Het geheel werd vlot gedirigeerd door een jonge medewerkster. "U mag doorlopen," zei ze regelmatig. "U mag door..." zei ze net zo vlot tegen mij. Heel tactisch! 😁❤
(Tekst gaat verder onder de foto)
Bij de slijter wist ik de laatste fles Oranjebitter te scoren. Prima, ik kan Koningsdag in gepaste sfeer doorbrengen, corona of geen corona! 's Ochtends om 10 uur het Wilhelmus zingen sla ik maar even over, maar die toost om 16 uur gaat lukken en de kans bestaat dat ik om 10 uur 's avonds alsnog katjelam het Wilhelmus lal...! (nee hoor, valt wel mee, ik hou van een glaasje, maar haat dronkenschap!)
vrijdag 24 april 2020
Coronajournaal 24 april
Vanmiddag ben ik naar de AH in "West" geweest. Die is nog niet zo lang geleden verbouwd en heeft nu scanners. Je kunt er ook met de telefoon scannen. Het is een mooi ritje erheen (nog steeds droog en zonnig, wel een wat frisse wind).
Het valt me sinds een week wel op dat er meer mensen op de been zijn. Nog lang niet zoveel als voor de crisis, maar die doodse stilte van in het begin is er nu nog maar weinig. Vandaag zelfs even moeten wachten met het oversteken omdat er een paar auto's achter elkaar aankwamen, dat had ik al even niet meer meegemaakt. In de winkel is het ook wat drukker, wat voor onhandige momenten zorgt als je de anderhalve meter wil aanhouden...
Het werken met de telefoonscan ging prima en probleemloos.
Vanmiddag vrij veel pushmeldingen gehad op de telefoon. Om te beginnen het bericht dat de coronacrisis de overheidsfinanciën "diep in het rood" slaat: uit een eerste grove schatting blijkt dat het begrotingssaldo op een tekort uitkomt van 11,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp), zo'n 92 miljard euro. De staatsschuld loopt op tot ruim 65 procent.
Dat staat in de Voorjaarsnota die vrijdag naar de Tweede Kamer is verstuurd.
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) beklemtoont dat de precieze impact van de crisis, waar we nog middenin zitten, uiterst onzeker is. "Hele voorzichtige berekeningen laten zien dat we naar een tekort toegaan van bijna 12 procent, Dat is enorm en komt buiten oorlogstijd eigenlijk niet voor", zei hij na afloop van de ministerraad.
Ter vergelijking: tijdens de crisis van 2008 was dat tekort "slechts" ruim 5%.
Een tekort van bijna 12% is het hoogste ooit sinds het CBS de gegevens bijhoudt (sinds 1995). En dat, terwijl we zo goed hersteld zijn van de crisis en in 2016 het tekort omsloeg in een overschot. Deze economische klap is ongekend, aldus nu.nl.
Het kabinet zal vooralsnog niet gaan bezuinigen, aldus Rutte, maar Hoekstra houdt alle opties nog open.
Ik vind dit bijzonder verontrustend. Bij de vorige crisis is vooral veel wegbezuinigd bij met name de zorg, en dat merken we. Waar zal straks gesneden worden?
---------------------------------
De Ramadan is begonnen, en die zal anders verlopen dan andere jaren: niet na zonsondergang gezellig eten en drinken.
---------------------------------
Dit eredivisieseizoen is nu definitief ten einde. Ajax stond bovenaan toen de wedstrijden werden stilgelegd, ze worden echter geen kampioen, wel krijgen ze het beste Champions League-ticket voor volgend jaar. ADO en RKC Waalwijk zullen niet degraderen; SC Cambuur en De Graafschap die bovenaan staan in de Keuken Kampioen Divisie zullen ook niet doorstromen naar de Eredivisie.
---------------------------------
Het is nu vrijdag, de meivakantie begint. Maandag is Koningsdag, maar de koning en koningin zullen niet naar Maastricht gaan, wel zullen ze op tv komen. Er is o.a. hier in Dronten opgeroepen om om 10 uur 's ochtends bij de voordeur het Wilhelmus te gaan zingen, maar ik weet niet of de buren dat zo prettig vinden als ik dat doe. En later in de middag is opgeroepen om allemaal een toost uit te brengen. Ach, ik zal eens kijken of ik nog ergens goede oranjebitter kan krijgen...!
---------------------------------
Al met al blijft het een vreemde, onwennige situatie. Er is een enorme wereldwijde crisis, er zijn gebieden waar corona genadeloos toeslaat. Zelf merk ik er nog niet veel van, ik ken geen zieken of overledenen persoonlijk, maar hier springt het leger al bij in de verzorgingshuizen en dat zegt genoeg...
De inzet van militairen is gebruikelijk in dit soort situaties en staat ook vermeld als mogelijkheid in de draaiboeken van Coloriet. Zij ondersteunen dan een korte periode op één locatie van een organisatie, tenzij zij tussendoor elders in het land urgenter nodig zijn. Bij Coloriet is dat de locatie in Dronten, bij Coloriet de Regenboog. De collega’s kunnen op de andere locaties helpen, waardoor er Coloriet breed lucht is. Daarna hebben de oud-zorgmedewerkers hun opfriscursus en inwerking gehad en kunnen zij voor langere tijd helpen. De Flevolandse zorgorganisatie bereidt zich ook al voor op de zomervakantieperiode. Ondertussen zijn de eerste van corona genezen collega’s weer inzetbaar en hopen ze deze periode zonder ernstige overbelasting door te komen.
----------------------------------
Tegelijkertijd gaat het leven door, ondanks de beperkingen. Maar even bij iemand langs gaan is niet meer vanzelfsprekend. Even naar de bieb, even ergens koffie drinken, zelfs als je niet zo heel uithuizig bent, zoals ik, merk je het. Afstand houden levert vooral in winkels nog wel eens onwennige, onhandige situaties op. "Het nieuwe normaal" wordt het regelmatig genoemd. Niemand weet hoe dit zal gaan verlopen, al zijn er verschillende mogelijke scenario's bedacht. Het kan alle kanten op, maar we zullen allemaal de nodige veren moeten laten, en een aantal zelfs meer dan "de nodige veren".
De sfeer is wisselend. Vanmiddag in de AH was die wel opgewekt, al stonden de karretjes (en mijn scootmobiel) af en toe in de file tot iemand had uitgezocht wat hij/zij nodig had. Niemand was geïrriteerd. "We hebben de tijd en anders maken we tijd," hoorde ik in diverse variaties.
Ik heb wel gehoord dat het elders een stuk minder vredig is. Tot vechtpartijen aan toe. Mijn nichtje werkt elders in de provincie in een tuincentrum en daar is men stukken minder gezellig tegen elkaar. Jammer...
Het valt me sinds een week wel op dat er meer mensen op de been zijn. Nog lang niet zoveel als voor de crisis, maar die doodse stilte van in het begin is er nu nog maar weinig. Vandaag zelfs even moeten wachten met het oversteken omdat er een paar auto's achter elkaar aankwamen, dat had ik al even niet meer meegemaakt. In de winkel is het ook wat drukker, wat voor onhandige momenten zorgt als je de anderhalve meter wil aanhouden...
Het werken met de telefoonscan ging prima en probleemloos.
Vanmiddag vrij veel pushmeldingen gehad op de telefoon. Om te beginnen het bericht dat de coronacrisis de overheidsfinanciën "diep in het rood" slaat: uit een eerste grove schatting blijkt dat het begrotingssaldo op een tekort uitkomt van 11,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp), zo'n 92 miljard euro. De staatsschuld loopt op tot ruim 65 procent.
Dat staat in de Voorjaarsnota die vrijdag naar de Tweede Kamer is verstuurd.
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) beklemtoont dat de precieze impact van de crisis, waar we nog middenin zitten, uiterst onzeker is. "Hele voorzichtige berekeningen laten zien dat we naar een tekort toegaan van bijna 12 procent, Dat is enorm en komt buiten oorlogstijd eigenlijk niet voor", zei hij na afloop van de ministerraad.
Ter vergelijking: tijdens de crisis van 2008 was dat tekort "slechts" ruim 5%.
Een tekort van bijna 12% is het hoogste ooit sinds het CBS de gegevens bijhoudt (sinds 1995). En dat, terwijl we zo goed hersteld zijn van de crisis en in 2016 het tekort omsloeg in een overschot. Deze economische klap is ongekend, aldus nu.nl.
Het kabinet zal vooralsnog niet gaan bezuinigen, aldus Rutte, maar Hoekstra houdt alle opties nog open.
Ik vind dit bijzonder verontrustend. Bij de vorige crisis is vooral veel wegbezuinigd bij met name de zorg, en dat merken we. Waar zal straks gesneden worden?
---------------------------------
De Ramadan is begonnen, en die zal anders verlopen dan andere jaren: niet na zonsondergang gezellig eten en drinken.
---------------------------------
Dit eredivisieseizoen is nu definitief ten einde. Ajax stond bovenaan toen de wedstrijden werden stilgelegd, ze worden echter geen kampioen, wel krijgen ze het beste Champions League-ticket voor volgend jaar. ADO en RKC Waalwijk zullen niet degraderen; SC Cambuur en De Graafschap die bovenaan staan in de Keuken Kampioen Divisie zullen ook niet doorstromen naar de Eredivisie.
---------------------------------
Het is nu vrijdag, de meivakantie begint. Maandag is Koningsdag, maar de koning en koningin zullen niet naar Maastricht gaan, wel zullen ze op tv komen. Er is o.a. hier in Dronten opgeroepen om om 10 uur 's ochtends bij de voordeur het Wilhelmus te gaan zingen, maar ik weet niet of de buren dat zo prettig vinden als ik dat doe. En later in de middag is opgeroepen om allemaal een toost uit te brengen. Ach, ik zal eens kijken of ik nog ergens goede oranjebitter kan krijgen...!
---------------------------------
Al met al blijft het een vreemde, onwennige situatie. Er is een enorme wereldwijde crisis, er zijn gebieden waar corona genadeloos toeslaat. Zelf merk ik er nog niet veel van, ik ken geen zieken of overledenen persoonlijk, maar hier springt het leger al bij in de verzorgingshuizen en dat zegt genoeg...
De inzet van militairen is gebruikelijk in dit soort situaties en staat ook vermeld als mogelijkheid in de draaiboeken van Coloriet. Zij ondersteunen dan een korte periode op één locatie van een organisatie, tenzij zij tussendoor elders in het land urgenter nodig zijn. Bij Coloriet is dat de locatie in Dronten, bij Coloriet de Regenboog. De collega’s kunnen op de andere locaties helpen, waardoor er Coloriet breed lucht is. Daarna hebben de oud-zorgmedewerkers hun opfriscursus en inwerking gehad en kunnen zij voor langere tijd helpen. De Flevolandse zorgorganisatie bereidt zich ook al voor op de zomervakantieperiode. Ondertussen zijn de eerste van corona genezen collega’s weer inzetbaar en hopen ze deze periode zonder ernstige overbelasting door te komen.
----------------------------------
Tegelijkertijd gaat het leven door, ondanks de beperkingen. Maar even bij iemand langs gaan is niet meer vanzelfsprekend. Even naar de bieb, even ergens koffie drinken, zelfs als je niet zo heel uithuizig bent, zoals ik, merk je het. Afstand houden levert vooral in winkels nog wel eens onwennige, onhandige situaties op. "Het nieuwe normaal" wordt het regelmatig genoemd. Niemand weet hoe dit zal gaan verlopen, al zijn er verschillende mogelijke scenario's bedacht. Het kan alle kanten op, maar we zullen allemaal de nodige veren moeten laten, en een aantal zelfs meer dan "de nodige veren".
De sfeer is wisselend. Vanmiddag in de AH was die wel opgewekt, al stonden de karretjes (en mijn scootmobiel) af en toe in de file tot iemand had uitgezocht wat hij/zij nodig had. Niemand was geïrriteerd. "We hebben de tijd en anders maken we tijd," hoorde ik in diverse variaties.
Ik heb wel gehoord dat het elders een stuk minder vredig is. Tot vechtpartijen aan toe. Mijn nichtje werkt elders in de provincie in een tuincentrum en daar is men stukken minder gezellig tegen elkaar. Jammer...
Werken aan een Coronacollectie.
Vandaag in de Flevopost: een initiatief dat ik enorm toejuich! Precies om deze reden ben ik zoveel aan het bloggen over corona, ik wil het vastleggen voor later wat ik ervaar en meemaak.
Lelystad - Het Flevolands Archief gaat (digitaal) materiaal verzamelen dat een beeld geeft van het leven in Flevoland gedurende de coronacrisis en roept inwoners van Flevoland op hieraan mee te helpen.
'Het coronavirus raakt ons allemaal en beheerst momenteel het nieuws. De eerste zorg is uiteraard de gezondheid van iedereen en de maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen. Maar er wordt ook geschiedenis geschreven. Nog nooit in de geschiedenis waren we zo afhankelijk van digitale middelen en online informatie. Deze herinnering moeten we samen vastleggen en levend houden voor de toekomst', aldus archivaris Joep Koorndijk van Het Flevolands Archief.
Coronacollectie
Het Flevolands Archief doet een oproep aan inwoners van Flevoland om mee te bouwen aan deze coronacollectie. Koorndijk: 'Help mee een verslag te maken en deel foto’s, films en andere bestanden met ons. We leggen daarmee een verslag vast van het heden, zodat toekomstige generaties een compleet beeld krijgen en kunnen leren over deze crisis. Wij denken hierbij aan:
Het Flevolands Archief werkt mee aan de coronacollectie
Vandaag om 09:07 uurLelystad - Het Flevolands Archief gaat (digitaal) materiaal verzamelen dat een beeld geeft van het leven in Flevoland gedurende de coronacrisis en roept inwoners van Flevoland op hieraan mee te helpen.
'Het coronavirus raakt ons allemaal en beheerst momenteel het nieuws. De eerste zorg is uiteraard de gezondheid van iedereen en de maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen. Maar er wordt ook geschiedenis geschreven. Nog nooit in de geschiedenis waren we zo afhankelijk van digitale middelen en online informatie. Deze herinnering moeten we samen vastleggen en levend houden voor de toekomst', aldus archivaris Joep Koorndijk van Het Flevolands Archief.
Coronacollectie
Het Flevolands Archief doet een oproep aan inwoners van Flevoland om mee te bouwen aan deze coronacollectie. Koorndijk: 'Help mee een verslag te maken en deel foto’s, films en andere bestanden met ons. We leggen daarmee een verslag vast van het heden, zodat toekomstige generaties een compleet beeld krijgen en kunnen leren over deze crisis. Wij denken hierbij aan:
- foto’s van het leven op straat, maar ook thuis
- foto’s van de informatieborden, spreuken op straat, solidariteitsacties, lege schappen bij de plaatselijke supermarkt, lege straten, of juist groepsvorming
- flyers en posters, opgetekende ervaringen, briefjes, aantekeningen, dagboeken of memoires
- kaartjes of tekeningen die ontvangen zijn om u te steunen
- digitale berichten, zoals initiatieven op Facebook, Whatsapp of andere social media via screenshots, of linkjes
Nog meer Zoom
Vandaag bewegen via Zoom. De instructrice heeft nu al onze microfoons op mute gezet. Klinkt ongezellig, maar het is de enige manier om met "speaker only" alleen háár in beeld te krijgen, in plaats van iedereen die op dat moment klapt, stampt of anderszins geluid maakt.
Op wat kleine storinkjes na verliep het allemaal uitstekend! Nou ja, behalve dat ik telefoon kreeg (ik kan alleen met de smartphone Zoomen). Maar dat was snel afgehandeld 😊
Na het bewegen douchen, haren wassen, en flink wat mousse in mijn haar smeren want ik begin een echt coronakapsel te krijgen, net Madame Mikmak!
Op wat kleine storinkjes na verliep het allemaal uitstekend! Nou ja, behalve dat ik telefoon kreeg (ik kan alleen met de smartphone Zoomen). Maar dat was snel afgehandeld 😊
Na het bewegen douchen, haren wassen, en flink wat mousse in mijn haar smeren want ik begin een echt coronakapsel te krijgen, net Madame Mikmak!
donderdag 23 april 2020
Zoom...
Gisteren een online videomeeting. De "leidster" had haar microfoon op mute en geen idee hoe dat veranderd kon worden. Ze communiceerde vervolgens, net als Bob Dylan in de jaren zestig, met handgeschreven tekstberichten in de camera.
Morgen online bewegen. Ik ben de vlieg in de zalf, want iedereen heeft een tablet behalve ik, en ik ben tot nu toe elke keer weer de stoorzender geweest die de instructrice niet kon zien omdat die als 1 cm groot persoontje in beeld kwam op mijn (1 jaar oude) telefoon. "Speaker only" werkte niet omdat er tijdens de workout door iedereen geluiden werden gemaakt zoals lachen, handklappen en voetbewegingen die geluid maakten, en vervolgens als "speaker" werden gezien waardoor ik de instructrice niet kon zien (de anderen konden dat wel, want tablet).
Ik heb inmiddels ontdekt dat ik anderen kan muten. Morgen nieuwe poging, nieuwe kansen... Met muten.
NB: mijn laptop trekt Zoom niet, te oud, te traag...
Morgen online bewegen. Ik ben de vlieg in de zalf, want iedereen heeft een tablet behalve ik, en ik ben tot nu toe elke keer weer de stoorzender geweest die de instructrice niet kon zien omdat die als 1 cm groot persoontje in beeld kwam op mijn (1 jaar oude) telefoon. "Speaker only" werkte niet omdat er tijdens de workout door iedereen geluiden werden gemaakt zoals lachen, handklappen en voetbewegingen die geluid maakten, en vervolgens als "speaker" werden gezien waardoor ik de instructrice niet kon zien (de anderen konden dat wel, want tablet).
Ik heb inmiddels ontdekt dat ik anderen kan muten. Morgen nieuwe poging, nieuwe kansen... Met muten.
NB: mijn laptop trekt Zoom niet, te oud, te traag...
Drama in de Peel
Bron: nu.nl
Bij de brand in natuurgebied de Deurnese Peel op de grens met Noord-Brabant en Limburg is inmiddels een gebied van 800 hectare verloren gegaan, meldt de gemeente Deurne donderdag. Daarmee is het nu officieel de grootste natuurbrand, die ooit in Nederland geregistreerd is. Het gebied is in totaal circa 1.000 hectare groot.
Tot voor kort gold alleen de natuurbrand op de Hoge Veluwe in 2014 als de grootste ooit geregistreerd. Toen brandde 527 hectare natuur af.
Zestig omwonenden werden woensdag uit voorzorg geëvacueerd. Een deel van hen mocht dezelfde avond weer naar huis. De overige bewoners moeten er rekening mee houden dat ze donderdag niet naar hun huizen terug kunnen, waarschuwt de gemeente Deurne. Door de wind, die gedraaid is richting noord-noordwest kunnen inwoners van Liessel en Deurne bovendien stankoverlast ervaren.
De ruim vierduizend geëvacueerde inwoners van het Limburgse dorp Herkenbosch horen donderdagmiddag of zij terug mogen naar hun woningen, zegt burgemeester Monique de Boer van de gemeente Roerdalen donderdagochtend in gesprek met 1Limburg.
De dorpelingen moesten hun huizen in de nacht van dinsdag op woensdag verlaten vanwege de natuurbrand in Nationaal Park De Meinweg. De brand, die maandagmiddag voor het eerst uitbrak, is nog altijd niet onder controle. Circa 200 hectare natuur is tot nu toe verloren gegaan.
De Boer vreest dat de aantrekkende wind donderdag wederom een spelbreker gaat zijn in de bestrijding van de natuurbrand. "Niet zo hevig als voorheen, maar we zullen heel voorzichtig zijn met de terugkeer van de bewoners en het geven van het sein brand meester", aldus de burgemeester.
De evacuatie van Herkenbosch was uit voorzorg, maar gedaan in verband met de kans op uitbreiding van het vuur en een mogelijke verhoogde hoeveelheid koolstofmonoxide in de lucht. De evacués zijn verdeeld over verschillende opvanglocaties in de buurt.
In het begin van de nacht van woensdag op donderdag brak ook brand uit in een bos in het Limburgse Tienray. Een gebied van ongeveer 200 bij 350 meter breed stond in lichterlaaie. Rond 3.45 uur gaf de brandweer het sein brand meester.
De branden in Noord-Brabant en Limburg komen door de droogte en zijn moeilijk te bestrijden vanwege de wind.
Natuurbrand Deurnese Peel grootste ooit in Nederland: 800 hectare in de as
23 april 2020 11:36Bij de brand in natuurgebied de Deurnese Peel op de grens met Noord-Brabant en Limburg is inmiddels een gebied van 800 hectare verloren gegaan, meldt de gemeente Deurne donderdag. Daarmee is het nu officieel de grootste natuurbrand, die ooit in Nederland geregistreerd is. Het gebied is in totaal circa 1.000 hectare groot.
Tot voor kort gold alleen de natuurbrand op de Hoge Veluwe in 2014 als de grootste ooit geregistreerd. Toen brandde 527 hectare natuur af.
Zestig omwonenden werden woensdag uit voorzorg geëvacueerd. Een deel van hen mocht dezelfde avond weer naar huis. De overige bewoners moeten er rekening mee houden dat ze donderdag niet naar hun huizen terug kunnen, waarschuwt de gemeente Deurne. Door de wind, die gedraaid is richting noord-noordwest kunnen inwoners van Liessel en Deurne bovendien stankoverlast ervaren.
De ruim vierduizend geëvacueerde inwoners van het Limburgse dorp Herkenbosch horen donderdagmiddag of zij terug mogen naar hun woningen, zegt burgemeester Monique de Boer van de gemeente Roerdalen donderdagochtend in gesprek met 1Limburg.
De dorpelingen moesten hun huizen in de nacht van dinsdag op woensdag verlaten vanwege de natuurbrand in Nationaal Park De Meinweg. De brand, die maandagmiddag voor het eerst uitbrak, is nog altijd niet onder controle. Circa 200 hectare natuur is tot nu toe verloren gegaan.
Wind is opnieuw spelbreker
De bluswerkzaamheden donderdagochtend zijn nog steeds in volle gang, meldt de veiligheidsregio Limburg-Noord. Net als bij de natuurbrand in de Deurnese Peel in Oost-Brabant, maakt de brandweer in Limburg dankbaar gebruik van twee of drie blushelikopters van de luchtmacht. Ook hebben pantserwagens van Defensie geholpen met het aanleggen van brandgangen. Daarnaast vliegt de brandweer met een drone over het gebied om te kijken waar het brandt.De Boer vreest dat de aantrekkende wind donderdag wederom een spelbreker gaat zijn in de bestrijding van de natuurbrand. "Niet zo hevig als voorheen, maar we zullen heel voorzichtig zijn met de terugkeer van de bewoners en het geven van het sein brand meester", aldus de burgemeester.
De evacuatie van Herkenbosch was uit voorzorg, maar gedaan in verband met de kans op uitbreiding van het vuur en een mogelijke verhoogde hoeveelheid koolstofmonoxide in de lucht. De evacués zijn verdeeld over verschillende opvanglocaties in de buurt.
In het begin van de nacht van woensdag op donderdag brak ook brand uit in een bos in het Limburgse Tienray. Een gebied van ongeveer 200 bij 350 meter breed stond in lichterlaaie. Rond 3.45 uur gaf de brandweer het sein brand meester.
De branden in Noord-Brabant en Limburg komen door de droogte en zijn moeilijk te bestrijden vanwege de wind.
woensdag 22 april 2020
Corona in Heerde
Heerde ligt niet zo ver van ons, nog geen 30 km. Maar de plaats is één van de lokaties waar corona hard toeslaat. In De Stentor staat een verslag.
Alice van Eijk 22-04-20
We keken er naar uit, leefden toe naar het moment van gisteravond. In de hoop dat onze minister-president het einde van die nu al vijf weken durende ‘intelligente lockdown’ zou aankondigen. En we weer naar buiten kunnen. Naar ons werk, het voetbalveld, de kroeg en de kapper. Het gebeurde niet. Alleen de allerkleinsten mogen na de meivakantie weer naar school. Voor veel meer versoepelingen is het nog veel te vroeg. Het risico dat de epidemie weer oplaait, is simpelweg te groot.
Het vraagt om zelfbeheersing en veel discipline van ons allemaal. We moeten het samen doen. In en met vertrouwen. Ieder vanuit zijn eigen kracht en expertise. Ik heb vertrouwen. In Mark Rutte, in de hulpverlening, in de zorg: in de mensheid. Altijd al gehad maar het is nu ook nog ergens op gebaseerd. Ik heb ongelooflijk veel verdriet gezien de afgelopen weken. Maar ook veerkracht. Dankzij vertrouwen.
Het zijn de kleine lichtpuntjes waar we het voorlopig mee moeten doen. Gezondheid is een groot goed en gaat boven alles. Ook boven de economie. Hoe moeilijk ook voor al die ondernemers, die hun bedrijf weer willen opstarten. Corona raakt ons allemaal. Onszelf, onze ouders, vrienden en collega’s. Het vraagt om geduld, zelfbeheersing en vertrouwen. Van ons allemaal. In ieder geval nog tot 20 mei.
Verslaggeefster Alice ziet dodelijke kracht virus: ‘Ik hoor dagelijks de loeiende sirenes van ambulances’
Verslaggeefster Alice van Eijk van de Stentor ziet de dodelijk kracht van het coronavirus in haar dorp Heerde van dichtbij aan zich voorbij trekken. Ze tekent op hoe de boodschap van Mark Rutte binnenkomt en ziet lichtpuntjes, eerste kleine stapjes in een nieuwe fase.Alice van Eijk 22-04-20
We keken er naar uit, leefden toe naar het moment van gisteravond. In de hoop dat onze minister-president het einde van die nu al vijf weken durende ‘intelligente lockdown’ zou aankondigen. En we weer naar buiten kunnen. Naar ons werk, het voetbalveld, de kroeg en de kapper. Het gebeurde niet. Alleen de allerkleinsten mogen na de meivakantie weer naar school. Voor veel meer versoepelingen is het nog veel te vroeg. Het risico dat de epidemie weer oplaait, is simpelweg te groot.
Duivelse dilemma's
De vrijheid van de één mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de andere Nederlander. Het zijn duivelse dilemma’s waarmee de premier worstelt tijdens deze coronacrisis, één van grootste en meest ingrijpende crisis die velen van ons ooit zullen meemaken. Ondertussen is het ‘gewoon’ lente geworden, de parken en het terras lonken. We willen zo graag. Maar er sterven nog elke dag heel veel mensen. Ik hoor dagelijks de loeiende sirenes van ambulances en er hebben volgens mij nooit eerder zoveel traumaheli’s boven mijn huis gevlogen als de afgelopen weken.Bittere noodzaak
En dus is het bittere noodzaak ook na 28 april nog zo veel mogelijk thuiswerken, blijven restaurants, pretparken, cafés en musea nog dicht. Geen festivals en geen betaald voetbal. Ook de regels voor het bezoek aan verpleeg- en verzorgingshuizen worden niet versoepeld. Omdat in tehuizen alleen mensen met een kwetsbare gezondheid wonen, zou elke besmetting direct fatale gevolgen kunnen hebben. Hoe moeilijk het ook is, voorlopig blijven we thuis.Het vraagt om zelfbeheersing en veel discipline van ons allemaal. We moeten het samen doen. In en met vertrouwen. Ieder vanuit zijn eigen kracht en expertise. Ik heb vertrouwen. In Mark Rutte, in de hulpverlening, in de zorg: in de mensheid. Altijd al gehad maar het is nu ook nog ergens op gebaseerd. Ik heb ongelooflijk veel verdriet gezien de afgelopen weken. Maar ook veerkracht. Dankzij vertrouwen.
Tranen
Mijn dorp Heerde is genadeloos getroffen door het coronavirus. In het verzorgingstehuis in het hart van dorp is bijna een derde van de bewoners inmiddels overleden. De grafdelver kan het werk amper aan, hij moet concessies doen die hij eigenlijk niet wil doen. Hetzelfde geldt voor de toegewijde uitvaartverzorgster. In tranen vertelde ze hoe zwaar het haar valt de mensen nu niet te kunnen verzorgen zoals ze dat graag wil doen. Maar beiden doen wat ze kunnen, vol overgave. Ze geven vertrouwen en hebben het vertrouwen van de getroffen families. Het versterkt elkaar.Ontmoeting
Ik zie het ook in het verpleeghuis in het dorp. Hoe hard er wordt gewerkt en met hoeveel liefde er wordt verzorgd. Na al die loodzware werkweken, nog steeds. Mijn schoonmoeder zit in het verpleeghuis. Na weken amper contact te hebben gehad, regelde een paar dagen geleden één van de verpleegkundigen een spontane ontmoeting in de achtertuin. Op anderhalve meter met de heg ertussen. Hoe klein ook, het deed zo goed om haar even te zien. Ze wordt goed verzorgd, daar kunnen we op vertrouwen.Dollen op het voetbalveld
Onze jongste dochter hoeft geen eindexamen te doen. Maar dankzij de inzet van betrokken docenten, wordt er toch nog iets van gemaakt. De basisscholen gaan weer open, de kleintjes mogen weer naar opvang. En ze mogen weer buiten in teamverband sporten. Heerlijk samen dollen op het voetbalveld. Zoals dat hoort na een lange winter.Het zijn de kleine lichtpuntjes waar we het voorlopig mee moeten doen. Gezondheid is een groot goed en gaat boven alles. Ook boven de economie. Hoe moeilijk ook voor al die ondernemers, die hun bedrijf weer willen opstarten. Corona raakt ons allemaal. Onszelf, onze ouders, vrienden en collega’s. Het vraagt om geduld, zelfbeheersing en vertrouwen. Van ons allemaal. In ieder geval nog tot 20 mei.
De Peel in brand
En dan bedoel ik niet dat prachtige lied van Rowwen Hèze, het is namelijk ernstig in de Peel. De langdurige droogte (al weken) en de vrij krachtige tot krachtige wind van de laatste dagen zijn zeer gunstig voor branden. Op diverse plekken zijn branden uitgebroken, Herkenbosch werd deels geëvacueerd.
Van nu.nl:
Het Limburgse dorp Herkenbosch is in de nacht van dinsdag op woensdag geëvacueerd vanwege een grote natuurbrand die in het nabijgelegen Nationaal Park De Meinweg woedt. De ruim vierduizend inwoners zijn elders opgevangen en horen woensdagmiddag of ze weer terug mogen naar hun woning.
Of de inwoners woensdagmiddag weer naar huis mogen, is afhankelijk van hoe de brand, die al sinds maandag in het natuurgebied woedt, zich ontwikkelt.
Als gevolg van de brand werden dinsdagavond al twee zorginstellingen in het Limburgse dorp geëvacueerd. De bewoners van die zorginstellingen zijn opgevangen in een hotel in Roermond en op verschillende locaties in Roermond, Blerick, Baarlo en Tegelen.
Bij de brand kwam echter zo veel rook vrij, dat de burgemeester even voor middernacht besloot dat de rest van het dorp ook geëvacueerd moest worden. De rook bevat een hoge concentratie koolmonoxide en vormde daarom een risico voor de volksgezondheid.
Rond 1.00 uur werd gestart met de evacuatie, die de hele nacht in beslag genomen heeft. Het dorp werd voor de ontruiming opgedeeld in drie kernen, die een voor een werden geëvacueerd. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord verliep de evacuatie gemoedelijk en zijn veel mensen op eigen gelegenheid vertrokken.
Deze inwoners worden opgevangen in zestien verschillende sporthallen in de regio, met in totaal achthonderd slaapplaatsen, die zijn klaargezet door het Rode Kruis. Het grote aantal sporthallen is het gevolg van de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met betrekking tot het coronavirus.
Overigens hoeven inwoners niet bang te zijn dat er wordt ingebroken in hun huis: de politie zegt de huizen te bewaken zolang de inwoners van het dorp elders worden opgevangen.
Van nu.nl:
4.000 inwoners Limburgs dorp Herkenbosch geëvacueerd om grote natuurbrand
22 april 2020 00:07Het Limburgse dorp Herkenbosch is in de nacht van dinsdag op woensdag geëvacueerd vanwege een grote natuurbrand die in het nabijgelegen Nationaal Park De Meinweg woedt. De ruim vierduizend inwoners zijn elders opgevangen en horen woensdagmiddag of ze weer terug mogen naar hun woning.
Of de inwoners woensdagmiddag weer naar huis mogen, is afhankelijk van hoe de brand, die al sinds maandag in het natuurgebied woedt, zich ontwikkelt.
Als gevolg van de brand werden dinsdagavond al twee zorginstellingen in het Limburgse dorp geëvacueerd. De bewoners van die zorginstellingen zijn opgevangen in een hotel in Roermond en op verschillende locaties in Roermond, Blerick, Baarlo en Tegelen.
Bij de brand kwam echter zo veel rook vrij, dat de burgemeester even voor middernacht besloot dat de rest van het dorp ook geëvacueerd moest worden. De rook bevat een hoge concentratie koolmonoxide en vormde daarom een risico voor de volksgezondheid.
Rond 1.00 uur werd gestart met de evacuatie, die de hele nacht in beslag genomen heeft. Het dorp werd voor de ontruiming opgedeeld in drie kernen, die een voor een werden geëvacueerd. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord verliep de evacuatie gemoedelijk en zijn veel mensen op eigen gelegenheid vertrokken.
Bewoners opgevangen in sporthallen in regio
De veiligheidsdiensten hebben de inwoners verzocht om in eerste instantie zelf onderdak te vinden bij familie of vrienden. Mensen die hier geen mogelijkheid toe zagen, konden contact opnemen met de gemeente.Deze inwoners worden opgevangen in zestien verschillende sporthallen in de regio, met in totaal achthonderd slaapplaatsen, die zijn klaargezet door het Rode Kruis. Het grote aantal sporthallen is het gevolg van de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met betrekking tot het coronavirus.
Overigens hoeven inwoners niet bang te zijn dat er wordt ingebroken in hun huis: de politie zegt de huizen te bewaken zolang de inwoners van het dorp elders worden opgevangen.
De Landmacht helpt in het verzorgingshuis
Het virus woedt vooral in verzorgingscentra. De Koninklijke Landmacht maakte op Facebook bekend dat hun personeel De Regenboog in Dronten meedraait met de diensten.
(Tekst gaat door onder de foto)
De militairen werken op basis van een buddysysteem. Dat betekent dat ze elk met een vaste medewerker van De Regenboog samenwerken. Dat gebeurt in alle voorkomende diensten.
(Tekst gaat door onder de foto)
De militairen werken op basis van een buddysysteem. Dat betekent dat ze elk met een vaste medewerker van De Regenboog samenwerken. Dat gebeurt in alle voorkomende diensten.
Nieuwe maatregelen
Gisterenavond was er weer persconferentie. Rutte was zeer ernstig: we moeten voorzichtig blijven. Er kan nog niet veel versoepeld worden want het virus zal terugkomen. Wat is belangrijker: economie of gezondheid? Tot mijn verrassing kiest Rutte toch voor het laatste, maar we zullen er in diverse opzichten een hoge prijs voor betalen. Maar hebben we een keuze? Ik denk het niet. Ik denk dat hij, met de wetenschap van nu, geen andere keus heeft.
Minister-president Mark Rutte bevestigde dinsdag tijdens zijn persconferentie over de coronacrisis dat er een versoepeling komt voor het onderwijs, maar dat veel andere maatregelen tot 20 mei worden verlengd. De premier sprak over een "duivels dilemma", waarmee hij lang had geworsteld.
Ouders moeten kinderen bij voorkeur lopend of op de fiets brengen
Speciaal onderwijs voor kinderen in basisschoolleeftijd 100 procent open
Voortgezet onderwijs kan zich voorzichtig voorbereiden op (gedeeltelijke) hervatting vanaf 2 juni
Kinderen tot twaalf jaar mogen weer sporten (alleen trainen, geen wedstrijden)
Sporten van twaalf tot achttien jaar mag alleen op 1,5 meter afstand (alleen trainen, geen wedstrijden)
Rutte stelde vast dat de cijfers over de ziekenhuisopnames en het aantal COVID-19-patiënten op de intensive care (ic) "hoopgevend" is. "Maar de druk op de zorg is nog steeds gigantisch hoog. We willen de reguliere zorg graag weer opstarten, maar die ruimte moet er wel zijn. En de situatie in verpleeghuizen is nog zorgwekkend."
Het kabinet gaat wel mee in het advies van het Outbreak Management Team (OMT) om basisschoolkinderen vanaf 11 mei weer naar school te sturen. "Dat kan bijvoorbeeld met de ene dag de ene helft en de volgende dag de andere", legde Rutte uit. Hij voegde toe dat de uitwerking om maatwerk vraagt en dat de scholen ruimte wordt geboden om zelf de beste oplossing te vinden.
Het voortgezet onderwijs kan zich voorzichtig voorbereiden op een (gedeeltelijke) hervatting vanaf 1 juni, mits het op de basisscholen goed blijft gaan. Ook moet het reproductiegetal (hoeveel anderen je gemiddeld besmet) nog steeds rond of onder de één liggen. Als de middelbare scholen opengaan, loopt het schooljaar door tot de reguliere zomervakantie.
Premier Mark Rutte maakte op de persconferentie over de coronacrisis bekend dat er een versoepeling komt voor het onderwijs, maar dat veel andere maatregelen tot 20 mei worden verlengd. Heb jij vragen over deze nieuwe situatie? Stel ze op ons reactieplatform NUjij!
Een belangrijk argument om de basisscholen voorzichtig weer te openen is dat kinderen minder snel besmet raken met het coronavirus en mildere ziektebeelden hebben, zo zette RIVM-baas Jaap van Dissel uiteen.
Dat argument geldt ook voor sporten. Kinderen tot twaalf jaar mogen vanaf 28 april weer trainen in groepsverband. Jongeren van twaalf tot achttien jaar mogen dat ook, maar dan wel op 1,5 meter afstand. Het blijft bij trainen, wedstrijden zijn niet toegestaan. "Die leiden tot reizen en meer contact", zei de premier.
Voorlopig is uitoefening van contactberoepen zoals kapper en schoonheidsspecialist niet mogelijk. "Daarvoor zijn de onzekerheden te groot", legde de regeringsleider uit. "De vraag hierbij is of de mondkapjes nuttig en nodig zijn. Daarvoor krijgen we nog een breder advies van het OMT. Daarna volgt een nieuwe afweging."
Dit geldt niet voor tandartsen en mondhygiënisten. Die mochten al openblijven, maar waren toch veelal gesloten.
"De basisregels blijven na 28 april: blijf thuis en werk vanuit huis", benadrukte de premier. "Doe boodschappen alleen, maak er geen uitje van met de kinderen. Houd afstand. Bij verkoudheidsklachten blijf je thuis."
Rutte sprak van een spagaat waarin elke versoepeling nog meer zelfbeheersing, geduld en discipline vergt. "Hou vol, dit is de enige manier. Vervolgstappen zijn alleen mogelijk als we volhouden. Er is nu al enige ruimte mogelijk. We houden een vinger aan de pols en zijn flexibel als daar aanleiding voor is."
Lockdown tot 20 mei verlengd, kinderen vanaf 11 mei helft van tijd naar school
21 april 2020 19:37 (Bron: Nu.nl)Minister-president Mark Rutte bevestigde dinsdag tijdens zijn persconferentie over de coronacrisis dat er een versoepeling komt voor het onderwijs, maar dat veel andere maatregelen tot 20 mei worden verlengd. De premier sprak over een "duivels dilemma", waarmee hij lang had geworsteld.
Dit zijn de aangepaste maatregelen
Kinderen tot twaalf jaar kunnen vanaf 11 mei helft van de tijd naar school, invulling ligt bij de scholenOuders moeten kinderen bij voorkeur lopend of op de fiets brengen
Speciaal onderwijs voor kinderen in basisschoolleeftijd 100 procent open
Voortgezet onderwijs kan zich voorzichtig voorbereiden op (gedeeltelijke) hervatting vanaf 2 juni
Kinderen tot twaalf jaar mogen weer sporten (alleen trainen, geen wedstrijden)
Sporten van twaalf tot achttien jaar mag alleen op 1,5 meter afstand (alleen trainen, geen wedstrijden)
Rutte stelde vast dat de cijfers over de ziekenhuisopnames en het aantal COVID-19-patiënten op de intensive care (ic) "hoopgevend" is. "Maar de druk op de zorg is nog steeds gigantisch hoog. We willen de reguliere zorg graag weer opstarten, maar die ruimte moet er wel zijn. En de situatie in verpleeghuizen is nog zorgwekkend."
Het kabinet gaat wel mee in het advies van het Outbreak Management Team (OMT) om basisschoolkinderen vanaf 11 mei weer naar school te sturen. "Dat kan bijvoorbeeld met de ene dag de ene helft en de volgende dag de andere", legde Rutte uit. Hij voegde toe dat de uitwerking om maatwerk vraagt en dat de scholen ruimte wordt geboden om zelf de beste oplossing te vinden.
Het voortgezet onderwijs kan zich voorzichtig voorbereiden op een (gedeeltelijke) hervatting vanaf 1 juni, mits het op de basisscholen goed blijft gaan. Ook moet het reproductiegetal (hoeveel anderen je gemiddeld besmet) nog steeds rond of onder de één liggen. Als de middelbare scholen opengaan, loopt het schooljaar door tot de reguliere zomervakantie.
Premier Mark Rutte maakte op de persconferentie over de coronacrisis bekend dat er een versoepeling komt voor het onderwijs, maar dat veel andere maatregelen tot 20 mei worden verlengd. Heb jij vragen over deze nieuwe situatie? Stel ze op ons reactieplatform NUjij!
Een belangrijk argument om de basisscholen voorzichtig weer te openen is dat kinderen minder snel besmet raken met het coronavirus en mildere ziektebeelden hebben, zo zette RIVM-baas Jaap van Dissel uiteen.
Dat argument geldt ook voor sporten. Kinderen tot twaalf jaar mogen vanaf 28 april weer trainen in groepsverband. Jongeren van twaalf tot achttien jaar mogen dat ook, maar dan wel op 1,5 meter afstand. Het blijft bij trainen, wedstrijden zijn niet toegestaan. "Die leiden tot reizen en meer contact", zei de premier.
Organisatoren van festivals hadden behoefte aan duidelijkheid
Vergunningsplichtige evenementen als Pinkpop en Zwarte Cross, maar ook de Eredivisie zijn tot 1 september verboden. Volgens Rutte wilden de organisatoren vooral weten waar ze aan toe zijn. Ook cafés en restaurants blijven dus gesloten. Onder meer hiervoor komt een nieuwe overweging in de week voor 20 mei.Voorlopig is uitoefening van contactberoepen zoals kapper en schoonheidsspecialist niet mogelijk. "Daarvoor zijn de onzekerheden te groot", legde de regeringsleider uit. "De vraag hierbij is of de mondkapjes nuttig en nodig zijn. Daarvoor krijgen we nog een breder advies van het OMT. Daarna volgt een nieuwe afweging."
Dit geldt niet voor tandartsen en mondhygiënisten. Die mochten al openblijven, maar waren toch veelal gesloten.
'Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf'
Rutte deed vooral een oproep aan de Nederlandse bevolking om niet te vroeg te juichen over de positieve cijfers en vol te houden. "Er kan weer veel meer, maar dat is eng en gevaarlijk. Stel nou dat je een maatregel versoepelt waardoor het virus weer gaat golven, dan komt er nog meer werkdruk op de zorg, nog meer uitgestelde operaties. Dat willen we niet. Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf.""De basisregels blijven na 28 april: blijf thuis en werk vanuit huis", benadrukte de premier. "Doe boodschappen alleen, maak er geen uitje van met de kinderen. Houd afstand. Bij verkoudheidsklachten blijf je thuis."
Rutte sprak van een spagaat waarin elke versoepeling nog meer zelfbeheersing, geduld en discipline vergt. "Hou vol, dit is de enige manier. Vervolgstappen zijn alleen mogelijk als we volhouden. Er is nu al enige ruimte mogelijk. We houden een vinger aan de pols en zijn flexibel als daar aanleiding voor is."
maandag 20 april 2020
Droog en zonnig
Met nadruk op "droog", het heeft hier al weken niet geregend. De zon schijnt heel vaak en de lucht is vaak ongekend strakblauw.
Vandaag ook weer. Maar er staat wel 5-6 beaufort oostenwind en ik maak nu voor het eerst in de 8 jaar dat ik hier woon mee, dat de plantenbakken van het rek afwaaien!
Nasa Worldview had een prachtige satellietfoto gemaak
t vandaag!
Vandaag ook weer. Maar er staat wel 5-6 beaufort oostenwind en ik maak nu voor het eerst in de 8 jaar dat ik hier woon mee, dat de plantenbakken van het rek afwaaien!
Nasa Worldview had een prachtige satellietfoto gemaak
t vandaag!
donderdag 16 april 2020
Het tuinseizoen is weer begonnen!
Afgelopen week pelargoniums gekocht, gisteren lobelia's, begonia's en petunia's en een zak aarde. Vorige week had ik al pelargoniums gekocht. Vanmiddag heb ik een deel van de plantjes in de bakken gedaan, maar ik kom aarde tekort dus ik ga morgen of in het weekend verder. De violen staan er schitterend bij en ik heb nog nemesia en een margriet van vorig jaar! Ik heb zelfs een viool van vorige winter, wat bijzonder is want meestal kakken ze in als het warm weer wordt. Dan worden ze geel, slap en slierterig, vangen luis en zijn ten dode opgeschreven. Ik heb nog nooit eerder een viool de zomer doorgekregen!
Wel prettig dat ik de witbalans van mijn telefooncamera heel makkelijk kan instellen, waardoor ik sneller de juiste kleur te pakken krijg! Wat met bloemen nog wel eens lastig is... |
Deze viool is nog van vorige winter! |
Ook de Nemesia heeft de winter overleefd en begon in maart al fanatiek de bloeien. De maartvorst heeft de bloemen wel beschadigd, maar inmiddels zijn er meer bloemen bij gekomen. |
Volgens mij heb ik deze minimargriet al in 2018 gekocht! |
Liefst heb ik allerlei verschillende kleuren door elkaar, maar dit soort plantjes worden steeds vaker in een tray met één kleur gekocht. Jammer, ik hou wel van bonte mengelingen! |
Deze bak kan nog wel even een tijdje mee! Als de violen lelijk worden, kan ik er alsnog zomergoed in doen. |
Corona en wooncentra
De afgelopen week verschenen er verontrustende berichten over corona-uitbraken in verpleeg- en verzorgingscentra. Meerdere centra zijn zwaar getroffen.
Begin dit jaar is er bij mij om de hoek een wooncentrum geopend voor mensen met geheugenproblemen. Het ziet er prachtig uit, zowel binnen als buiten. Als je langs loopt of fietst, zie je de bewoners bij het raam zitten in een gezellig ingerichte gezamenlijke woonkamer. Nou ja, nu even niet, want het fiets- en voetpad is opgebroken wegens een grote reconstructie. Ik weet dus niet of de mensen nog steeds gezamenlijk in die woonkamer mogen zitten, of dat dit wegens corona niet meer mogelijk is.
Ik vroeg me regelmatig af hoe het daar nu is. En gisteren zag ik bij de hoofdingang een witte tent staan. Dat riep natuurlijk vragen bij me op. Die werden vanmorgen beantwoord. En gelukkig: hier zijn geen coronapatiënten!
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.
Datum: donderdag 16 april 2020 08:00
Het Wilgenhuis, waar 23 ouderen met geheugenproblemen wonen, is tot nu toe gevrijwaard gebleven van coronagevallen. Tegen het gebouw aan de Giekstraat staat sinds kort een tentje, waar de mogelijkheid bestaat om op ‘raamvisite’ te gaan.
Bezoekers kunnen een afspraak maken. Ze zitten dan buiten in de tent. De bewoner zit binnen achter glas in een gezellig ingericht kantoortje. Ze hebben beiden een microfoon en kunnen zo met elkaar praten.
„Met deze raamvisite lijkt het alsof je echt op bezoek bent, alsof je bij iemand aan tafel zit. Het raam zit er tussen, maar je hoeft geen tablet of telefoon vast te houden. Het voelt veel meer alsof je op een natuurlijke manier met elkaar spreekt.”
In het Wilgenhuis zijn wat beschermende middelen voorhanden, maar als er een uitbraak komt hoopt Amado Zorg dat de mondkapjes en andere zaken in de regio eerlijk verdeeld worden. Voor het overige is voorzichtigheid troef en krijgen medewerkers zelfs bij hele milde klachten het advies om thuis te blijven.
„Je leeft dicht op elkaar, als een groot gezin. We doen al het mogelijke aan voorzorgsmaatregelen, we zijn streng voor de bewoners, streng voor familie, maar het is toch vooral de vingers kruisen en er het beste van hopen. Want als het binnen komt, dan komt het binnen.”
Begin dit jaar is er bij mij om de hoek een wooncentrum geopend voor mensen met geheugenproblemen. Het ziet er prachtig uit, zowel binnen als buiten. Als je langs loopt of fietst, zie je de bewoners bij het raam zitten in een gezellig ingerichte gezamenlijke woonkamer. Nou ja, nu even niet, want het fiets- en voetpad is opgebroken wegens een grote reconstructie. Ik weet dus niet of de mensen nog steeds gezamenlijk in die woonkamer mogen zitten, of dat dit wegens corona niet meer mogelijk is.
Ik vroeg me regelmatig af hoe het daar nu is. En gisteren zag ik bij de hoofdingang een witte tent staan. Dat riep natuurlijk vragen bij me op. Die werden vanmorgen beantwoord. En gelukkig: hier zijn geen coronapatiënten!
Nog geen coronapatiënten in het Wilgenhuis, ‘raamvisite’ voorziet in behoefte
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.
Datum: donderdag 16 april 2020 08:00
Het Wilgenhuis, waar 23 ouderen met geheugenproblemen wonen, is tot nu toe gevrijwaard gebleven van coronagevallen. Tegen het gebouw aan de Giekstraat staat sinds kort een tentje, waar de mogelijkheid bestaat om op ‘raamvisite’ te gaan.
Bezoekers kunnen een afspraak maken. Ze zitten dan buiten in de tent. De bewoner zit binnen achter glas in een gezellig ingericht kantoortje. Ze hebben beiden een microfoon en kunnen zo met elkaar praten.
Mobieltje is lastig
„De ervaringen zijn heel positief” , zegt Marga Oosterwijk van Amado Zorg, „Onze doelgroep weet vaak niet hoe een mobieltje werkt. Als ze aan het Skypen zijn, denken ze dat ze naar een foto kijken. Bij sommigen gaat alle aandacht naar de zijkant, waar het geluid vandaan komt.”„Met deze raamvisite lijkt het alsof je echt op bezoek bent, alsof je bij iemand aan tafel zit. Het raam zit er tussen, maar je hoeft geen tablet of telefoon vast te houden. Het voelt veel meer alsof je op een natuurlijke manier met elkaar spreekt.”
Blijft spannend
Alhoewel er bij het Wilgenhuis dus geen coronapatiënten zijn, vraagt het virus wel de voortdurende aandacht: „Het zijn oude mensen, die niet altijd even fit zijn. Zodra er een bewoner is met verhoging, gaan alle alarmbellen rinkelen. Dan moet je ze al snel isoleren en alle voorzorgsmaatregelen volgen. Het blijft dus spannend.”In het Wilgenhuis zijn wat beschermende middelen voorhanden, maar als er een uitbraak komt hoopt Amado Zorg dat de mondkapjes en andere zaken in de regio eerlijk verdeeld worden. Voor het overige is voorzichtigheid troef en krijgen medewerkers zelfs bij hele milde klachten het advies om thuis te blijven.
„Je leeft dicht op elkaar, als een groot gezin. We doen al het mogelijke aan voorzorgsmaatregelen, we zijn streng voor de bewoners, streng voor familie, maar het is toch vooral de vingers kruisen en er het beste van hopen. Want als het binnen komt, dan komt het binnen.”
Bart van Leeuwen, de radiolegende
Ik heb hem altijd een sympathieke dj gevonden: Bart van Leeuwen. Vriendelijk, "doe maar gewoon", prettig om naar te luisteren. Vroeger al op Hilversum 3, maar tegenwoordig ook in het leukste radioprogramma dat er is: Theater van het Sentiment. Ik ben dol op dat programma, het brengt zoveel herinneringen terug! Het begon in 1997 op Radio 2, is in 2013 tijdelijk uit de lucht geweest maar in 2014 godzijdank weer terug gekomen op Radio 5. Momenteel gaat men terug naar data uit de jaren 1965-1985.
Hij is officieel met pensioen en krijgt over enkele maanden zijn AOW-uitkering, maar diskjockey-legende Bart van Leeuwen (65) denkt nog niet aan stoppen. De geboren Dordtenaar, enig kind van een Werkendamse vader en moeder, geniet daarvoor te veel van zijn vak. Als stem van ClassicNL en presentator op de groeizender NPO Radio 5 in het Theater van het Sentiment. "Een radiostem is nu niet meer zo belangrijk."
De enige momenten dat Bart van Leeuwen in deze tijden zijn woning in Hilversum verlaat, zijn op zaterdag en zondag. Dan snelt hij naar het mediapark om vanuit de studio het radioprogramma Theater van het Sentiment te presenteren. Achter plexiglasschermen, om de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te maken. "Tsja, je kunt nu eenmaal niet vanuit huis een radioprogramma presenteren", vertelt Van Leeuwen. Maar verder neemt de diskjockey geen enkel risico. "Ik ben 65 jaar en COPD-patiënt, dus ik behoor tot de risicogroep."
Slechts eens per twee weken is er een ander 'uitstapje'. Naar de supermarkt om daar boodschappen te doen voor zijn 86-jarige moeder in Zeewolde. "Aangezien ik haar enig kind ben, ben ik ook de enige in de familie die iets voor haar kan doen. Ik doe de boodschappen en zet ze voor de deur neer. Het is onverstandig om daar nu binnen te komen. Ik houd ontzettend veel van haar en zij van mij. Dat is één van de redenen dat ik mezelf nu heb opgesloten. Om niet alleen mezelf, maar ook haar te beschermen."
Zijn mazzel is echter, zo zegt hij, dat hij zijn werk vandaag de dag vooral uit huis doet. Inspreekwerk voor televisieprogramma's en de radiozender ClassicNL, waarvoor hij de huisstem is. "Al mijn spullen staan hier, daar kan ik goed mee uit de voeten. Ik heb alleen minder opdrachten, omdat de reclamemarkt instort. Daar heb ook ik last van.”
Om met één van Van Leeuwens bekende radioprogramma's te spreken gaan we terug in de tijd. Naar 1954, als zijn moeder van hem bevalt in een Dordts ziekenhuis. Als de baby nog gewoon Ton Egas heet en niet door het leven gaat onder zijn radionaam, waarbij hij het achterste deel leent van zijn moeder (zie kader).
"Mijn ouders woonden destijds bij mijn grootouders in Werkendam", vertelt de dj. "Mijn vader was leraar in Rotterdam en we zouden in de wijk Overschie gaan wonen. Maar dat huis was nog niet klaar, dus trokken ze in bij mijn opa en oma. En toen kwam ik, te vroeg. Mijn moeder is halsoverkop naar Dordrecht gegaan en daar bevallen. Na een maand gingen we terug naar Werkendam. Daar heb ik een half jaartje gewoond voor we naar Rotterdam verhuisden."
Zowel Dordt als Werkendam ziet Van Leeuwen als kind echter nog heel vaak. "Ik ben nog steeds een Dordtenaar, want ik ben daar geboren", zegt hij lachend. "Ik ken de stad goed van de momenten dat ik naar mijn grootouders ging. Dan reisden we met de trein van Rotterdam naar Dordrecht en pakten we daar zo'n grijze bus naar de veerpont bij de Kop van 't Land. Na het afmeren reden we dan heel de dijk af naar Werkendam."
Na de scheiding van zijn ouders verhuist zijn moeder met haar werk naar Zwijndrecht. Naar de gloednieuwe flats aan het IJsvogelplein. Jaren later volgt een verhuizing naar Zeist en komt het mediawalhalla Hilversum dichterbij voor de tiener Van Leeuwen die al vanaf zijn elfde levensjaar openlijk droomt van een baan als dj op het zendschip van Veronica.
Na het opdoeken van de zeezender in 1974 werkt Van Leeuwen korte tijd voor Radio Mi Amigo om in 1978 terug te keren bij de Veronica Omroep Organisatie, waar hij wordt binnengehaald door oud- Top 40 presentator Lex Harding. Hij zal hier tot 1992 werken als dj, voor hij via een uitstapje bij RTL Radio terechtkomt bij Radio 538. Hij schopt het hier zelfs tot programmaleider.
Terugblikkend op de jaren 80 en 90 ziet Van Leeuwen die als zijn 'hoogtijdagen'. "Een fantastische, hectische tijd. Het effect dat jouw uitzending had, was enorm. Die tijd was een soort rollercoaster. Dat maakt de herinneringen zo leuk."
En zo zijn er meer verschillen, merkt van Leeuwen op. "Tegenwoordig is de stem van de dj niet meer zo belangrijk. Natuurlijk moet je geen piepstemmetje hebben, maar mensen worden niet meer aangenomen omdat ze zo'n sonoor stemgeluid hebben. Vroeger moest het gewoon goed klinken. Nu gaat er meer om wat diskjockeys los kunnen maken bij luisteraars, wat je bij hen bereikt."
Op de vraag waar dat omslagpunt is gekomen, valt het bij Van Leeuwen even stil. Zodra hem wat namen worden voorgeschoteld, slaat hij aan. "Ruud de Wild is een goed voorbeeld. Als er één geen goede radiostem heeft dan is het Ruud de Wild. Waarmee ik absoluut, absoluut niet wil tornen aan zijn vakmanschap, want dat heeft hij natuurlijk. Ik ken Ruud nog goed uit de tijd dat hij bij Radio 538 werkte en daar programma's produceerde. Hij doet het fantastisch, maar hij is niet gezegend met een mooie radiostem. Al herken je hem wel als geen ander."
Niet dat Van Leeuwen zichzelf zo fantastisch vindt trouwens, zo vertelt hij later als hem wordt gevraagd naar de beste dj met wie hij ooit heeft samengewerkt. "Ik vind mezelf al niet zo denderend. En ik vind anderen ook niet zo denderend, het kan allemaal zoveel beter."
Na enig aandringen geeft hij toch een naam prijs. "Lex Harding. Dat komt ook omdat ik veel aan hem te danken heb. Hij gaf me de kans en ik heb veel van hem geleerd. En Rob Out. Ik vind het nog steeds raar dat er geen Rob Out-straat is op het Mediapark. De gekste namen kom je er tegen. Out schittert door afwezigheid. Die man heeft de Veronica Omroep Organisatie opgestuwd naar meer dan één miljoen leden. De grootste omroep die Nederland ooit gekend heeft. Mag die man dan een straatje hebben. Vernoem desnoods de bar in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid naar hem."
"Het is absoluut geen radiokerkhof, maar een zender die is bedoeld voor mensen boven de 50 jaar. Daar is duidelijk behoefte aan", countert Van Leeuwen een prikkelende vraag. "We hebben een groeiend marktaandeel, NPO Radio 5 wordt steeds populairder. We zitten nu op 5,1 procent. Zonder etherfrequentie. Dat is heel knap. Dat komt niet alleen door de gezellige programma's, maar ook doordat er heel veel luisteraars zijn in die doelgroep. Het accent ligt bij ons op de jaren 60, 70 en een beetje jaren 80. Dat is de kern van het station. Er wordt veel teruggekeken naar het voorbije leven. Dat is niet zo gek, want onze luisteraars hebben meer verleden dan toekomst. Ze hebben veel om uit te putten en om aan herinnerd te worden."
Zelf doet Van Leeuwen dat ook vaak, terugblikken. Of uitzendingen terugluisteren. "Er zijn veel oude uitzendingen online terug te vinden. Nooit geweten dat zoveel mensen bandrecorders lieten meelopen om alles op te nemen. Toen ik uitzendingen van dertig jaar geleden terug luisterde, dacht ik: jeetje, ik was eigenlijk best wel goed. Terwijl ik me destijds afvroeg waarom ze mij bij Veronica zendtijd gaven, haha. Ja, ik denk graag terug aan die tijd, maar ben niet weemoedig."
De radionaam dateert van de jaren 70, vertelt de diskjockey. "Het was toen de gewoonte om als dj een gekunstelde naam aan te nemen. Op het schip bij Veronica wilden ze iets Hollands. Destijds was de serie Bartje op televisie en mijn neefje heette ook zo. Zodoende begon ik op de radio als Bart. Alleen Bart."
Tot collega Hans Mondt (presentator van het radioprogramma 'Muziek terwijl u werkt') hem een telefoonboek voor zijn neus hield. "Hij zei: ga maar eens kijken of je een leuke achternaam kan vinden. Ik kon niets vinden en toen vroeg Hans naar de achternaam van mijn moeder. Van Leeuwen was dat. En zo ontstond Bart van Leeuwen."
Wat hij er dan wel mee bedoelde? "Ik ben met muziek bezig voor mijn werk. Als ik drie of vier uur radio heb gemaakt, dan hoef ik echt geen muziek te horen als ik net thuis ben. Dan is de stilte zeer weldadig."
Voordeel hiervan, zo legt Van Leeuwen uit, is dat hij voor elk station kan werken. "Ik heb niet echt die drang om mensen te laten horen wat ik mooi vind of mensen muziek te laten ontdekken. Zoals Rob Stenders (Radio 2, oud-collega Veronica, red.) dat heeft. Hij was wel eens jaloers op mij dat ik een lijstje van de muziekpolitie, zoals ze dat in Hilversum noemen, voor mijn neus kreeg en kon afwerken. Ja, ik kan heel goed in een format werken. Daarom heb ik ook ik Nederlandstalige muziek kunnen draaien bij Radio Nationaal en happy hardcore in de tijd van Radio 538."
Radiolegende Bart van Leeuwen is met pensioen, maar vindt radio maken veel te leuk om te stoppen
Hij is officieel met pensioen en krijgt over enkele maanden zijn AOW-uitkering, maar diskjockey-legende Bart van Leeuwen (65) denkt nog niet aan stoppen. De geboren Dordtenaar, enig kind van een Werkendamse vader en moeder, geniet daarvoor te veel van zijn vak. Als stem van ClassicNL en presentator op de groeizender NPO Radio 5 in het Theater van het Sentiment. "Een radiostem is nu niet meer zo belangrijk."
De enige momenten dat Bart van Leeuwen in deze tijden zijn woning in Hilversum verlaat, zijn op zaterdag en zondag. Dan snelt hij naar het mediapark om vanuit de studio het radioprogramma Theater van het Sentiment te presenteren. Achter plexiglasschermen, om de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te maken. "Tsja, je kunt nu eenmaal niet vanuit huis een radioprogramma presenteren", vertelt Van Leeuwen. Maar verder neemt de diskjockey geen enkel risico. "Ik ben 65 jaar en COPD-patiënt, dus ik behoor tot de risicogroep."
Slechts eens per twee weken is er een ander 'uitstapje'. Naar de supermarkt om daar boodschappen te doen voor zijn 86-jarige moeder in Zeewolde. "Aangezien ik haar enig kind ben, ben ik ook de enige in de familie die iets voor haar kan doen. Ik doe de boodschappen en zet ze voor de deur neer. Het is onverstandig om daar nu binnen te komen. Ik houd ontzettend veel van haar en zij van mij. Dat is één van de redenen dat ik mezelf nu heb opgesloten. Om niet alleen mezelf, maar ook haar te beschermen."
Zijn mazzel is echter, zo zegt hij, dat hij zijn werk vandaag de dag vooral uit huis doet. Inspreekwerk voor televisieprogramma's en de radiozender ClassicNL, waarvoor hij de huisstem is. "Al mijn spullen staan hier, daar kan ik goed mee uit de voeten. Ik heb alleen minder opdrachten, omdat de reclamemarkt instort. Daar heb ook ik last van.”
Luxe
Van Leeuwen heeft echter de luxe dat hij al met pensioen is. Over enkele maanden aangevuld met zijn AOW. Hij hoeft niet meer, maar wil graag door. "Radio is zo leuk. Als je de kans krijgt daar mee door te gaan, dan doe je dat. Kijk nou naar iemand als Tineke de Nooij (78). Zij heeft nog de lol van haar leven. Als je drie of vier weken geen radio doet, dan gaat het jeuken. Het is een kwestie van geven en nemen tot wanneer ik mag doorgaan. Ik werk met een jaarcontract bij de KRO/NCRV. Dan kan het eind dit jaar voorbij zijn, maar dat geloof ik niet. Volgens mij willen ze wel met me door. Of ik doorga tot ik erbij neerval? Als dat volgende week is wel, hahaha."Om met één van Van Leeuwens bekende radioprogramma's te spreken gaan we terug in de tijd. Naar 1954, als zijn moeder van hem bevalt in een Dordts ziekenhuis. Als de baby nog gewoon Ton Egas heet en niet door het leven gaat onder zijn radionaam, waarbij hij het achterste deel leent van zijn moeder (zie kader).
"Mijn ouders woonden destijds bij mijn grootouders in Werkendam", vertelt de dj. "Mijn vader was leraar in Rotterdam en we zouden in de wijk Overschie gaan wonen. Maar dat huis was nog niet klaar, dus trokken ze in bij mijn opa en oma. En toen kwam ik, te vroeg. Mijn moeder is halsoverkop naar Dordrecht gegaan en daar bevallen. Na een maand gingen we terug naar Werkendam. Daar heb ik een half jaartje gewoond voor we naar Rotterdam verhuisden."
Zowel Dordt als Werkendam ziet Van Leeuwen als kind echter nog heel vaak. "Ik ben nog steeds een Dordtenaar, want ik ben daar geboren", zegt hij lachend. "Ik ken de stad goed van de momenten dat ik naar mijn grootouders ging. Dan reisden we met de trein van Rotterdam naar Dordrecht en pakten we daar zo'n grijze bus naar de veerpont bij de Kop van 't Land. Na het afmeren reden we dan heel de dijk af naar Werkendam."
Na de scheiding van zijn ouders verhuist zijn moeder met haar werk naar Zwijndrecht. Naar de gloednieuwe flats aan het IJsvogelplein. Jaren later volgt een verhuizing naar Zeist en komt het mediawalhalla Hilversum dichterbij voor de tiener Van Leeuwen die al vanaf zijn elfde levensjaar openlijk droomt van een baan als dj op het zendschip van Veronica.
Radio 538
"Het eerste wat ik na onze komst in Zeist deed, was vragen of ik in de studio aan de Utrechtseweg op bezoek mocht", herinnert Van Leeuwen zich. "Ik ben er wel drie, vier of vijf keer geweest. Ze moesten me er echt uit trappen. Toen ze de etherfrequentie veranderden van 192 meter naar 538 meter, kwam er een nieuw programma voor gastdiskjockeys. Ik was de gelukkige."Na het opdoeken van de zeezender in 1974 werkt Van Leeuwen korte tijd voor Radio Mi Amigo om in 1978 terug te keren bij de Veronica Omroep Organisatie, waar hij wordt binnengehaald door oud- Top 40 presentator Lex Harding. Hij zal hier tot 1992 werken als dj, voor hij via een uitstapje bij RTL Radio terechtkomt bij Radio 538. Hij schopt het hier zelfs tot programmaleider.
Terugblikkend op de jaren 80 en 90 ziet Van Leeuwen die als zijn 'hoogtijdagen'. "Een fantastische, hectische tijd. Het effect dat jouw uitzending had, was enorm. Die tijd was een soort rollercoaster. Dat maakt de herinneringen zo leuk."
'Radio stond centraal'
Ook een tijd die niet meer te vergelijken is met vandaag de dag, meent de programmamaker. "Er was toen nog geen internet en mobiele telefoon. Radio stond heel centraal in het leven van jonge mensen. Met de Veronica Omroep Organisatie hadden we in het radiolandschap marktaandelen van 20, 30 of 40 procent. Als je dan weet dat Radio 2 nu met 13 procent bovenaan staat..."En zo zijn er meer verschillen, merkt van Leeuwen op. "Tegenwoordig is de stem van de dj niet meer zo belangrijk. Natuurlijk moet je geen piepstemmetje hebben, maar mensen worden niet meer aangenomen omdat ze zo'n sonoor stemgeluid hebben. Vroeger moest het gewoon goed klinken. Nu gaat er meer om wat diskjockeys los kunnen maken bij luisteraars, wat je bij hen bereikt."
Op de vraag waar dat omslagpunt is gekomen, valt het bij Van Leeuwen even stil. Zodra hem wat namen worden voorgeschoteld, slaat hij aan. "Ruud de Wild is een goed voorbeeld. Als er één geen goede radiostem heeft dan is het Ruud de Wild. Waarmee ik absoluut, absoluut niet wil tornen aan zijn vakmanschap, want dat heeft hij natuurlijk. Ik ken Ruud nog goed uit de tijd dat hij bij Radio 538 werkte en daar programma's produceerde. Hij doet het fantastisch, maar hij is niet gezegend met een mooie radiostem. Al herken je hem wel als geen ander."
Niet dat Van Leeuwen zichzelf zo fantastisch vindt trouwens, zo vertelt hij later als hem wordt gevraagd naar de beste dj met wie hij ooit heeft samengewerkt. "Ik vind mezelf al niet zo denderend. En ik vind anderen ook niet zo denderend, het kan allemaal zoveel beter."
Na enig aandringen geeft hij toch een naam prijs. "Lex Harding. Dat komt ook omdat ik veel aan hem te danken heb. Hij gaf me de kans en ik heb veel van hem geleerd. En Rob Out. Ik vind het nog steeds raar dat er geen Rob Out-straat is op het Mediapark. De gekste namen kom je er tegen. Out schittert door afwezigheid. Die man heeft de Veronica Omroep Organisatie opgestuwd naar meer dan één miljoen leden. De grootste omroep die Nederland ooit gekend heeft. Mag die man dan een straatje hebben. Vernoem desnoods de bar in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid naar hem."
Radiokerkhof
Van het verleden terug naar het heden. De thuisbasis voor Van Leeuwen is vandaag de dag NPO Radio 5. Daar presenteert hij op zaterdag- en zondagmiddag van vier tot zes uur Theater van het Sentiment voor KRO/NCRV. Het station heeft een minder grote naam dan eerder genoemde zenders, maar is wel een plek waar de dj tussen andere radio-iconen zit als Jeroen van Inkel, Tineke de Nooij, Hans Schiffers, Corné Klijn en Daniël Dekker."Het is absoluut geen radiokerkhof, maar een zender die is bedoeld voor mensen boven de 50 jaar. Daar is duidelijk behoefte aan", countert Van Leeuwen een prikkelende vraag. "We hebben een groeiend marktaandeel, NPO Radio 5 wordt steeds populairder. We zitten nu op 5,1 procent. Zonder etherfrequentie. Dat is heel knap. Dat komt niet alleen door de gezellige programma's, maar ook doordat er heel veel luisteraars zijn in die doelgroep. Het accent ligt bij ons op de jaren 60, 70 en een beetje jaren 80. Dat is de kern van het station. Er wordt veel teruggekeken naar het voorbije leven. Dat is niet zo gek, want onze luisteraars hebben meer verleden dan toekomst. Ze hebben veel om uit te putten en om aan herinnerd te worden."
Zelf doet Van Leeuwen dat ook vaak, terugblikken. Of uitzendingen terugluisteren. "Er zijn veel oude uitzendingen online terug te vinden. Nooit geweten dat zoveel mensen bandrecorders lieten meelopen om alles op te nemen. Toen ik uitzendingen van dertig jaar geleden terug luisterde, dacht ik: jeetje, ik was eigenlijk best wel goed. Terwijl ik me destijds afvroeg waarom ze mij bij Veronica zendtijd gaven, haha. Ja, ik denk graag terug aan die tijd, maar ben niet weemoedig."
Is het nou Bart of Ton?
Bart van Leeuwen heet in het echte leven Ton Egas, alleen mogen louter 'mensen met wie hij een persoonlijke band heeft' hem zo noemen. "Of met wie ik het bed heb gedeeld", grapt hij. "Ik probeer de namen strikt te scheiden. Al luister ik naar beide. Als iemand in Parijs 'Bart' naar me roept, kijk ik om. Het is alleen lastig aan de telefoon. Daarom neem ik altijd maar op met 'hallo'."De radionaam dateert van de jaren 70, vertelt de diskjockey. "Het was toen de gewoonte om als dj een gekunstelde naam aan te nemen. Op het schip bij Veronica wilden ze iets Hollands. Destijds was de serie Bartje op televisie en mijn neefje heette ook zo. Zodoende begon ik op de radio als Bart. Alleen Bart."
Tot collega Hans Mondt (presentator van het radioprogramma 'Muziek terwijl u werkt') hem een telefoonboek voor zijn neus hield. "Hij zei: ga maar eens kijken of je een leuke achternaam kan vinden. Ik kon niets vinden en toen vroeg Hans naar de achternaam van mijn moeder. Van Leeuwen was dat. En zo ontstond Bart van Leeuwen."
'De uitspraak achtervolgt me'
'Ik houd niet van muziek'. Getekend: Bart van Leeuwen. Hoe kan een dj dat nou zeggen? "Ik heb dat een keer quasi gekscherend gezegd. Dat is natuurlijk onzin, maar het achtervolgt me wel", zegt hij met een dikke glimlach op het gezicht.Wat hij er dan wel mee bedoelde? "Ik ben met muziek bezig voor mijn werk. Als ik drie of vier uur radio heb gemaakt, dan hoef ik echt geen muziek te horen als ik net thuis ben. Dan is de stilte zeer weldadig."
Voordeel hiervan, zo legt Van Leeuwen uit, is dat hij voor elk station kan werken. "Ik heb niet echt die drang om mensen te laten horen wat ik mooi vind of mensen muziek te laten ontdekken. Zoals Rob Stenders (Radio 2, oud-collega Veronica, red.) dat heeft. Hij was wel eens jaloers op mij dat ik een lijstje van de muziekpolitie, zoals ze dat in Hilversum noemen, voor mijn neus kreeg en kon afwerken. Ja, ik kan heel goed in een format werken. Daarom heb ik ook ik Nederlandstalige muziek kunnen draaien bij Radio Nationaal en happy hardcore in de tijd van Radio 538."
Zezel geboren!
Het klinkt grappig, maar het is serieus: er is een zezel geboren. Ook bekend als zonkey. Vorig jaar mei zou een zebra uit het Tsavo East National Park in Kenia zijn ontsnapt en tussen het vee van omwonenden hebben geleefd. Ze werd later terug gebracht naar het Chyulu National Park en men hield in de gaten of het dier daar kon wennen. Enkele weken geleden werd ze gezien met een opvallend bruin veulen. Het bleek niet van de modder te komen, maar het diertje was een kruising tussen een ezel en een zebra!
Net als muildieren en muilpaarden zal het veulen onvruchtbaar zijn.
Net als muildieren en muilpaarden zal het veulen onvruchtbaar zijn.
woensdag 15 april 2020
Tour verplaatst
Lang was er onduidelijkheid over de Tour de France. De stemming was: doorgaan, maar dan zonder publiek. Maar ja, dat betekent ook geen reclamekaravaan en dat vonden de sponsors minder leuk.
Maar men heeft nu besloten de Tour te verplaatsen naar 29 augustus-20 september. Bijzonder, dat is voor het eerst dat mijn ene kind niet tijdens de Tour jarig is en ik wél...! 😁
De WK in Martigny (CH) is een week na de Tour (26-27 september). Sowieso zijn er geen wedstrijden tot 1 juli en geen WorldTour-koersen tot 1 augustus, aldus de UCI.
Na de WK komt eerst de Giro en daarna de Vuelta, en de UCI wil ook de klassiekers Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije dit jaar nog inhalen. Dat worden dus waarschijnlijk herfstklassiekers en -rondes. Data zijn nog niet bekend.
De NK was eind augustus gepland maar ik denk dat die ook wel zal worden verschoven.
Maar men heeft nu besloten de Tour te verplaatsen naar 29 augustus-20 september. Bijzonder, dat is voor het eerst dat mijn ene kind niet tijdens de Tour jarig is en ik wél...! 😁
De WK in Martigny (CH) is een week na de Tour (26-27 september). Sowieso zijn er geen wedstrijden tot 1 juli en geen WorldTour-koersen tot 1 augustus, aldus de UCI.
Na de WK komt eerst de Giro en daarna de Vuelta, en de UCI wil ook de klassiekers Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije dit jaar nog inhalen. Dat worden dus waarschijnlijk herfstklassiekers en -rondes. Data zijn nog niet bekend.
De NK was eind augustus gepland maar ik denk dat die ook wel zal worden verschoven.
dinsdag 14 april 2020
Lieve dingen in crisistijd
Groeten aan oma, paasgroeten, kleurig op het plein gekrijt.
Een bushokje met een spandoek "Wij houden van jullie", tegenover het net geopende huis voor demente mensen.
Mooie dingen in rare tijden...
Abonneren op:
Posts (Atom)