zaterdag 25 april 2020

Het coronajournaal van 25 april

Bron: liveblog nu.nl, tenzij anders vermeld.

In ons land zijn het afgelopen etmaal 120 mensen overleden aan het virus, dat is minder dan vorige week. Totaal zijn er 4.409 mensen overleden, er is een dalende lijn (het werkelijke aantal slachtoffers van corona ligt waarschijnlijk hoger). Het aantal coronapatiënten op de IC is voor het eerst sinds maart onder de 1000 gekomen: 959. Toch is er in Brabant weer een opleving: "Het aantal nieuwe patiënten met coronaverschijnselen in de Brabantse ziekenhuizen is vrijdag flink toegenomen ten opzichte van de dagen ervoor. In een dag tijd kwamen 120 nieuwe COVID19-patiënten in het ziekenhuis terecht. Bijna dertig meer dan een dag eerder, zo blijkt uit de cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ)." Een verklaring voor deze stijging is er nog niet.

Ook in Brabant mijden veel ouderen (en hun kinderen) het verpleeghuis. Bedden blijven leeg, wachtlijsten verdwijnen.
"Bij Brabant-Zorg, dat werkt in de regio tussen Oss, Uden en Den Bosch staan nu zelfs 180 van de 2500 kamers meer leeg dan normaal. Ook elders is sprake van lege bedden en lege kamers."Vanwege de angst voor het virus in verpleeghuizen, de verplichte twee weken quarantaine voor nieuwe bewoners en het weren van bezoekers besluiten veel familieleden van mensen op de wachtlijst om hun beurt voorbij te laten gaan. Je weet immers niet wanneer (en of) je je vader of moeder weer kunt zien. De kinderen moeten anders hun ouder met de koffer voor de deur afzetten.
De wachtlijst had voor de crisis landelijk 20.000 mensen die vaak al langere tijd op die wachtlijst staan. Het beeld is wel divers in Nederland, er is zeker niet overal sprake van leegstand.

Net was acteur Frederik de Groot in het Theater van het Sentiment te horen n.a.v. De Fabriek (1981). Hij zei dat er wereldwijd op dit moment geen films of series meer worden opgenomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten