donderdag 30 april 2020

Coronajournaal en -overpeinzingen, 30 april

Het leven gaat gewoon door en toch weer niet. Voor een deel gaat het werk gewoon door, al dan niet vanuit huis, anderen zijn heel bezorgd om hun werk. Er gaan harde klappen vallen en er komt een forse recessie. Veel mensen kunnen hun werk niet meer uitvoeren en moeten toch hun vaste lasten kunnen betalen, velen (maar niet allen) krijgen hiervoor een tegemoetkoming of bijstand. Hoe dit verder zal gaan, wat er moet gebeuren? Er zijn meerdere scenario's en elke deskundige heeft er een mening over in de media, maar uiteindelijk komt het er op neer dat de tijd het zal leren. Maar leuker zal het er waarschijnlijk niet op worden en vermoedelijk zullen vooral de kwetsbare mensen de pijn gaan voelen, las en hoorde ik al enkele keren.
----------------------------------------------------------------------------
Inmiddels zijn ook de herdenkingen m.b.t. het eind van de Tweede Wereldoorlog (75 jaar geleden) begonnen. Wel bizar dat dat nu onder deze omstandigheden moet, maar ik realiseer me ook dat we weliswaar in een ernstige crisis zitten die levensgevaarlijk kan zijn, maar dat die toch niet te vergelijken is met toen. Denk alleen al aan Anne Frank die twee jaar opgesloten zat. Aan alle andere onderduikers die in kelders, kasten of vlierinkjes leefden. Daarbij is onze lockdown een feestje! Ik vind die situatie veel erger dan geen bioscoop meer of een hoofd met piekhaar... En wij mogen nu gewoon hardop onze mening geven over het handelen van de regering in deze crisis, ook als die ongenuanceerd of onjuist is. We zijn veelvrijheid kwijt en er is een serieuze dreiging waarvan je niet weet wie wordt getroffen en wie niet, en de gevolgen zullen diep ingrijpen en lang nagalmen (ook als je niet besmet raakt), maar ik vind het heel wat anders dan de situatie in de oorlogsjaren.
--------------------------------------------------------------------------------
School begint binnenkort weer, maar de horeca blijft voorlopig nog dicht. Het is de vraag of er in 2021 weer gewoon festivals kunnen plaats vinden. Alleen kinderen mogen weer sporten, onder bepaalde voorwaarden. Onze kapsels worden steeds langer, in mijn geval ook piekeriger, maar een fles amandelolie van de Turkse winkel heeft wonderen verricht!

Ik zag dat C&A weer open was, ook Ikea opende de deuren en er stonden meteen flinke rijen.

De lege vakken in de winkel zijn er nog wel, maar niet meer zo erg als half maart. Er is meestal voldoende toiletpapier, alleen bloem is nog wel eens een probleem, want velen grijpen deze periode aan om gezellig aan het bakken te gaan en coronakilo's te kweken.
----------------------------------------------------------------------------------
Die coronakilo's zijn niet grappig bedoeld. In het begin werd er wel lacherig over gedaan, maar een onderzoek van Hart van Nederland toont aan dat bijna een kwart van de ondervraagden echt ongezonder is gaan eten, aldus Nu.nl. In China is het nog erger: bijna driekwart zegt aangekomen te zijn.

Redenen om te gaan eten volgens Roel Hermans, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum, zijn verveling of gebrek aan regelmaat. Mensen kunnen zichzelf ook troosten of belonen met iets lekkers, ze willen het gezellig maken en vinden dat ze het hebben verdiend. Ook stress en onzekerheid kunnen meespelen.

Diëtiste Monique Ammerlaan adviseert om de dag te beginnen met een goed ontbijt. Neem de tijd, eet rustig. Plan ook lunch en avondeten, zorg ervoor dat je de ingrediënten in huis hebt en stel deze eetmomenten niet uit.

En tenslotte: drink genoeg!

Voedingsexpert Hermans adviseert verder om niet teveel ongezonds in huis te halen en zegt dat verder onderzoekmoet uitwijzen of we echt massaal ongezonder zijn gaan eten en wat de precieze redenen zijn, aldus nu.nl.

Ik merk ook dat mensen het gebrek aan sport en fitness noemen als oorzaak voor het aankomen. Maar er zijn genoeg methodes om toch fit te blijven! Fietsen (niet op drukke toeristische plekken), maar ook Nederland in Beweging van Omroep Max. Dat is niet alleen voor bejaarden en de oefeningen vragen aardig wat inspanning. Het werd voorheen eens per dag uitgezonden, maar is nu vaker geprogrammeerd.

Wat ook een heel prettige training is, is Walk at Home van Leslie Sansone, er staan veel video's op Youtube van verschillend niveau! Ik heb er erg veel aan gehad toen ik mijn conditie ging opbouwen nadat ik een paar jaar geleden door een lelijke griep zo slap als een vaatdoek was geworden.

-------------------------------------------------------------------------------------
Heb jij die NL-alert ook ontvangen op 22 maart? Minister Grappergaus van Justitie en Veiligheid raadt nu aan de app van NL-alert te verwijderen omdat locatiegegevens van gebruikers, en mogelijk ook andere gegevens zoals gegevens over het besturingssysteem van de telefoon en andere geïnstalleerde apps, bij de maker van de app terecht zijn gekomen zonder toestemming. Het datalek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en de maker van de app is verzocht het verzamelen per direct te staken en de data te verwijderen. Binnen enkele dagen wordt een update verwacht, tot die tijd wordt geadviseerd de app te verwijderen.

Ondertussen zijn er steeds meer berichten over aanslagen op zendmasten vanwege de angst voor 5g, die weer te maken zou hebben met de corona-uitbraak...
------------------------------------------------------------------------------------------
Het goede nieuws is dat het aantal patiënten op de IC inmiddels onder de 800 is, dat nadert de capaciteit van vóór de coronacrisis. Wat dan weer slecht nieuws is, is dat het er op lijkt dat de helft van de IC-coronapatiënten te maken krijgt met tromboseverschijnselen, blijkt uit onderzoek onder 184 patiënten. Dit kan leiden tot herseninfarcten, maar vooral een longembolie, en dit is ook aangetroffen bij IC-coronapatiënten zonder risicofactoren zoals hoge bloeddruk, aderverkalking, hoog cholesterol of rookverslaving. Men kan nu preventief ingrijpen met bloedverdunners.

Tevens is bekend gemaakt dat tot nu toe negen zorgverleners in ons land aan het  coronavirus zijn overleden. Zes van hen hadden bestaande gezondheidsproblemen en hun leeftijd lag tussen 45 en 69 jaar.
Er zijn 458 zorgverleners opgenomen geweest in het ziekenhuis.
Er zijn 13.884 zorgverleners positief getest. Het lijkt er, zo concludeer ik (voor wat het waard is) dat besmetting dus echt niet altijd tot ellende hoeft te leiden. Maar we moeten het natuurlijk wel serieus blijven nemen, want wat er in Brabant en in verzorgingshuizen is gebeurd, is afschuwelijk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten